Μέτρα πρόληψης για τη νέα γρίπη

Μέτρα πρόληψης για τη νέα γρίπη

Α(Η1Ν1)Τα σχολεία ανοίγουν όπως κάθε χρόνο και μαζί με πολλές έννοιες που έχουν κάθε φορά οι γονείς αυτή τη χρονιά υπάρχει και άλλη μία, που λέγεται Α(Η1Ν1), ή αλλιώς γρίπη των χοίρων. Ποια μέτρα πρέπει να πάρει ο καθένας μας έτσι ώστε να προφυλαχτεί όσο μπορεί από αυτή τη νόσο;

Αρχικώς αυτό που πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει, είναι να παραμείνει ψύχραιμος! Ο πανικός ποτέ δεν βοηθά και σίγουρα είναι κακός σύμβουλος. Η απομόνωση δεν είναι επίσης λύση. Ποιες είναι οι προφυλάξεις που μπορούν να πάρουν μικροί και μεγάλοι;

  • Φροντίζουμε να καθαρίζουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι (κατά προτίμηση  αντιβακτηριακό ).
  •  Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, καλύπτουμε το στόμα μας με το χέρι ή με ένα χαρτομάντιλο. Αποφεύγουμε να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού. Η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο από τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη.
  • Χρησιμοποιούμε γυάλινα σκεύη (π.χ. ποτήρια) που δεν συγκρατούν τα μικρόβια  ιδιαίτερα όταν αφορούν μαζική εστίαση. Φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν το δικό τους πιάτο, ποτήρι ή πιρούνι όταν είναι σε κοινόχρηστα μέρη (τα σχολεία έχουν λάβει σχετικές οδηγίες).
  • Καλό είναι να περιορίσουμε λιγάκι τις «διαχυτικές συναναστροφές»! Λιγότερα φιλιά και χειραψίες μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε λιγότερο…κοινωνικοί, αλλά δικαιολογούμαστε ως «προνοητικοί».
  • Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε ζήτημα που αφορά την υγεία. Τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας (και φυσικά των παιδιών) μαγειρεύοντας φαγητά πλούσια σε βιταμίνες, εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με βιταμίνη C καθώς και με άλλους φυτικούς τρόπους (σε μορφή βοτάνου ή άλλου σκευάσματος που θα βρείτε στα φαρμακεία, η εχινάκεια είναι μια καλή λύση, αφού πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού).
  •  Αποφεύγουμε κλειστούς χώρους. Επιλέγουμε μέρη που είτε είναι ανοιχτά ή αερίζονται καλά, ή δεν έχουν πολύ κόσμο .

Συμπτώματα νέας γρίπης

Είναι παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης, δηλαδή: Βήχας, πυρετός, πονόλαιμος, πόνος στα κόκαλα, ρίγη, βήχας, εξάντληση. Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται διάρροια και εμετός.

Σε περίπτωση που αισθανόμαστε ότι έχουμε συμπτώματα που σχετίζονται με τη νέα γρίπη επικοινωνούμε με τον γιατρό μας και αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Με τη σωστή θεραπεία η νόσος είναι ιάσιμη.

Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε

Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστεΦτερνίσματα, βήχας, μύτες που τρέχουν, φτυσίματα, βρομιές; Πράγματα καθημερινά. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να μιλήσουμε στα παιδιά για τα μικρόβια, για να τους δείξουμε τρόπους να μένουν καθαρά και υγιή.

Με απλές φράσεις και διασκεδαστικές εικόνες το βιβλίο μαθαίνει στα παιδιά πότε, γιατί και πώς πλένουμε τα χέρια μας. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια και να τα εμποδίσουμε να εξαπλωθούν.

Εκδότης: Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Elisabeth Verdick