Μήπως είστε υπερ -  προστατευτική; Εξετάστε τα παρακάτω δέκα σημάδια για να το διαπιστώσετε!

Μήπως είστε υπερ - προστατευτική; Εξετάστε τα παρακάτω δέκα σημάδια για να το διαπιστώσετε!

Κάνετε τα πάντα σωστά. Μόνο υγιεινά τρόφιμα, ομαδικά αθλήματα, ευτυχισμένη οικογένεια!

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η φαινομενικά τέλεια ανατροφή των παιδιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αυτά και σε σας.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα από την κούρσα της ανατροφής των παιδιών. Απαλλαγείτε από τις «τέλειες» συνήθειες σας, έτσι ώστε να μπορέσετε και πάλι να απολαύσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας.

1. Προστασία των παιδιών από τα συναισθήματα

Όλοι θέλουμε να έχουμε μία ευτυχισμένη οικογένεια. Το πρόβλημα ωστόσο είναι, ότι και οι χαρούμενες οικογένειες πολλές φορές είναι λυπημένες, θυμωμένες  και  απογοητευμένες. Επιτρέψτε στο παιδί σας να δει τα γνήσια συναισθήματά σας, έτσι ώστε και αυτό να μάθει με τη σειρά του να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει σωστά κάθε κατάσταση.

2. Επιλέγοντας την καλύτερη από τις καλύτερες δραστηριότητες

Το παιδί σας δεν αξίζει το καλύτερο από τα καλύτερα. Μην σκέφτεστε έτσι. Αξίζει να διασκεδάζει και όχι να έχει άγχος για το πόσα χρήματα και συναισθηματική ενέργεια έχετε επενδύσει στις δραστηριότητες του.

3. Αν δεν χρησιμοποιήσετε μία baby sitter

Μία μητέρα είπε κάποια στιγμή στην κόρη της με πολύ αυστηρό τόνο, ότι «εκείνη και ο πρώην σύζυγος της δεν είχαν αφήσει ποτέ τα παιδιά τους με baby sitter, πριν τα δέκα χρόνια τους». Για να προκαλέσει την άμεση απάντηση της κόρης της ότι «όμως εσείς χωρίσατε έτσι δεν είναι»; Και συνεχίζει «αν δεν είχατε κοντά σας την οικογένεια σας, θα έπρεπε να έχετε μία baby sitter ώστε να είχατε κάποιο χρόνο ο ένας για τον άλλο και να είχατε διδάξει στα παιδιά σας ότι υπάρχουν και άλλοι αξιόπιστοι ενήλικες στον κόσμο»!

4. Απαιτώντας μόνον άριστα

Όταν ζητάτε από το παιδί σας να έχετε πάντα τέλειους βαθμούς, μπορεί αυτό να λειτουργήσει για λίγο. Όμως  χωρίς αμφιβολία δεν θα του δημιουργήσει την αγάπη για μάθηση. Αν αυτό που πραγματικά επιθυμείτε είναι να αγαπήσει το παιδί σας τη μάθηση και όχι η ανατροφή ενός ιδιοφυούς παιδιού, τότε βρείτε τρόπους για να ανταμείψετε σωστά το μικρό μαθητή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη μόνο τους βαθμούς του.

5. Αγοράζοντας μόνο υγιεινά τρόφιμα

«Η μητέρα μου αγόραζε μόνο υγιεινά τρόφιμα όταν μεγάλωνα, έτσι όταν έφυγα από το σπίτι για  να σπουδάσω έτρωγα μόνο πρόχειρα, έτοιμα και ανθυγιεινά πράγματα» δηλώνει νεαρή φοιτήτρια. Ασφαλώς και πρέπει να προσπαθήσετε να προσφέρεται στην οικογένεια σας θρεπτικά και υγιεινά γεύματα, αλλά και μερικές παρασπονδίες με νόστιμα αλλά ανθυγιεινά τρόφιμα δεν θα προκαλέσουν κάποια καταστροφή και θα δείξουν στο παιδί, πριν φύγει από το σπίτι, ότι μπορεί να κάνει τις δικές του επιλογές πάντα όμως με μέτρο.

6. Χρησιμοποιώντας το «πρέπει» για να ελέγξετε τη συμπεριφορά του

«Θα πρέπει» είναι μία άσχημη, μικρή λέξη που μπορεί να δημιουργήσει συγχρόνως καλή συμπεριφορά και πολλή ντροπή. Εάν έχετε κάποιο κανόνα στο σπίτι, είναι καλό να επιμένετε σε αυτόν. Αλλά μη μεταχειρίζεστε συνεχώς τη λέξη «πρέπει» σε κάθε πρότασή σας για να ελέγξετε τη συμπεριφορά του παιδιού.

Σκεφτείτε λίγο μία πολύ κοινή φράση που ακούμε από τις γυναίκες: «Θα πρέπει να χάσω 10 κιλά» ή «Θα ήθελα να χάσω 10 κιλά». Ποια από τις δύο φράσεις δηλώνει ντροπή και ποια ενισχύει την δύναμη και τον αυτοέλεγχο;

7. Σούπερ προγραμματισμός

Ξεφύγετε λίγο από το πρόγραμμα της ημέρας. Φορτώνοντας το πρόγραμμα του παιδιού σας με δραστηριότητες είναι μία πολύ κακή συνταγή. Απλά επιλέξτε μία δραστηριότητα τη φορά. Μην ξεχνάτε ότι ο πραγματικός ποιοτικός χρόνος του παιδιού είναι, όταν αυτό μαθαίνει να ρυθμίζει μόνο του τον χρόνο, να σκεφτεί και να χαλαρώσει, δεξιότητες εξαιρετικά σημαντικές στην μετέπειτα ζωή του.

8. Μην οικοδομείται μία φήμη μαζί με το παιδί

Επαναλάβετε πολλές φορές τη φράση: «το παιδί μου δεν είναι εγώ». Είναι δελεαστική η σκέψη του να είναι ίδιο με σας, αλλά αν ενισχύεται πράγματι αυτή τη σκέψη, είναι ένας καλός τρόπος για να καταστρέψετε τη σχέση μαζί του όταν μεγαλώσει και αποκτήσει τη δική του προσωπικότητα.

9. Μην ικανοποιείται κάθε του επιθυμία

Είναι αδύνατον. Έτσι μην το προσπαθήσετε. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα τους προκαλέσετε μια μακροπρόθεσμη ζημιά, αν δεν μπορείτε να τους προσφέρετε ότι θέλουν. Μπορείτε ακόμη να τους διδάξετε κάποιες αρετές που λείπουν αυτό τον καιρό: επιμέλεια, υπομονή και ευγνωμοσύνη!

10. Μην πιστεύετε ότι η τέλεια ανατροφή είναι η απάντηση σε όλα

Θα τα χαλάσετε όλα. Το παιδί θα είναι συνεχώς θυμωμένο μαζί σας, και πολύ πιθανόν να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη όταν μεγαλώσει. Ιδίως μην επιμένετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά και ότι δεν θα προσπαθήσετε. Το ξέρετε άλλωστε τέλεια πράγματα δεν υπάρχουν στη ζωή μας.