Μήπως οι έφηβοι δεν πίνουν πολύ γάλα;

Μήπως οι έφηβοι δεν πίνουν πολύ γάλα;

Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του γάλακτος στη δημιουργία γερών οστών και δοντιών. Αλλά λίγοι είναι οι γονείς που συνειδητοποιούν ότι η άσκηση είναι επίσης απαραίτητη για τον καλό σχηματισμό των οστών και ακόμη λιγότεροι, εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι η ανάγκη για το γάλα και την άσκηση είναι εξίσου σημαντική για την σωστή ανάπτυξη των οστών, ακόμη και στα μεγαλύτερα παιδιά.

Μεταξύ των 9 και 15 χρόνων, τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους. Το 90% της αύξησης και της πυκνότητας των οστών θα πραγματοποιηθεί στην περίοδο αυτή. Όμως, σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα παιδιά ίσως δεν παίρνουν ότι χρειάζεται για τα οστά τους. Σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια που οι γονείς ήταν σίγουροι ότι "έπιναν όλο το γάλα τους" και έτρεχαν γύρω – γύρω, τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού και των πρώτων χρόνων του γυμνασίου, προτιμούν να πίνουν κάτι άλλο και να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο το 15% των αγοριών του γυμνασίου πίνουν τακτικά γάλα και το 9% των κοριτσιών. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας συνιστά στους γονείς με παιδιά μεταξύ 9 και 18 ετών, να υπολογίζουν πως τα παιδιά πρέπει να παίρνουν 1.300 γρ. ασβεστίου κάθε μέρα, δηλαδή 4 με 5 ποτήρια γάλα.

Σίγουρα, τα παιδιά μπορούν να πάρουν ασβέστιο και με άλλους τρόπους. Το γιαούρτι, το τυρί και ορισμένα λαχανικά περιέχουν ασβέστιο. Αλλά η καλύτερη πηγή ασβεστίου, με τις χαμηλότερες θερμίδες και υψηλό ασβέστιο και βιταμίνη D (που απαιτείται για την απορρόφηση του ασβεστίου), εξακολουθεί να είναι το γάλα. ΄Ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων, όπως ένα μήλο.

Όμως, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι μόνο η μισή ιστορία για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των οστών. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόνο 15 λεπτά άσκησης, πηδώντας πάνω – κάτω στο διάλειμμα, προσθέτει μάζα στα οστά των ποδιών τους.

Άλλωστε και οι ηλικιωμένοι που ανησυχούν για την οστεοπόρωση, ξέρουν ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για την οστική πυκνότητα και τα γερά κόκκαλα.

Ακόμη και στο «χτίσιμο» του σκελετού, το σώμα ακολουθεί ένα πρωτόκολλο: «χρησιμοποίησετε το ή το έχασες». Δηλαδή, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το σώμα μας, τόσο καλύτερα το χτίζουμε, όχι μόνο τους μυς αλλά και τα οστά.

Ωστόσο, πολλοί έφηβοι δεν ασκούνται όσο πρέπει. Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο τα αγόρια ασκούνται λιγότερο από το μισό του ελάχιστου χρόνου που απαιτείται κάθε μέρα και τα κορίτσια λιγότερο από το ένα τρίτο.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι μικρότερα από ότι νομίζουμε. Εξακολουθούν να αναπτύσσονται σωματικά και εξακολουθούν να χρειάζονται προσεκτική διατροφή και πολύ άσκηση για να χτίσουν γερά κορμιά.

Ο ρόλος των γονιών είναι εδώ πολύ σημαντικός. Βοηθήστε τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους να κάνουν σωστές επιλογές. Επιλογές που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία τους.