Το μωρό μου - 12ος μήνας

Το μωρό μου - 12ος μήνας

Συγχαρητήρια! Ο πρώτος χρόνος του μωρού σου, είναι γεγονός! Πέρασαν 12 μήνες από την στιγμή που άκουσες το μωρό σου να κλαίει για πρώτη φορά και το πήρες αγκαλιά. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα το μωράκι σου κατάφερε να αναπτύξει ικανοποιητικά τις σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές του ικανότητες και δεξιότητες. Αύξησε το βάρος του, επέκτεινε τα χεράκια και τα ποδαράκια του και έβγαλε τα πρώτα του δόντια. Εξέλιξε τις πέντε αισθήσεις του και έμαθε να αντιδρά στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

12min

Και κάπως έτσι, από μικροσκοπικό νυσταγμένο μωράκι έχει μετατραπεί σε ένα ανθρωπάκι που σε κοιτάει, σου μιλάει, σε αγγίζει, σε καταλαβαίνει, σου γελάει, σε θυμάται και του λείπεις…. Αντιλαμβάνεται το νόημα πολλών λέξεων και γυρίζει προς εσένα όταν το φωνάζεις. Μπορεί και σου γνέφει «γεια» και «αντίο», ενώ περπατάει – λίγο ατσούμπαλα και άστατα πιθανόν - με ανοιχτά πόδια… «Ένα μικρό βήμα για το μωρό, ένα μεγάλο για την… μητέρα του!»

Εσύ η μητέρα…

Οι πρώτες λέξεις… Τα πρώτα βήματα… Τα πρώτα γενέθλια… Πόσα συναισθήματα σε πλημμυρίζουν… Και πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός τελικά. Πότε γύρισες από το νοσοκομείο και πότε θα σβήσεις το πρώτο κεράκι για το μικρό σου. Ένα κομμάτι του εαυτού σου συγκινείται βαθιά, όταν αντιλαμβάνεται το επίτευγμά σου, αλλά και το μεγαλείο της φύσης. Και είναι πολύ φυσιολογικό συναίσθημα, καθώς οι περισσότερες μανούλες νιώθουν μεγάλη ψυχική φόρτιση αυτό το διάστημα. Είναι μια ευκαιρία να το μοιραστείς με άλλες μητέρες που το βίωσαν νωρίτερα, αν έχουν ήδη μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και με την υπόλοιπη οικογένειά σου. Θα σε βοηθήσει να λάβεις απαντήσεις σε εσωτερικά σου ερωτήματα, αλλά και δύναμη για να συνεχίσεις το δύσκολο «έργο» της μητρότητας. Μόνο μια ακόμη μητέρα μπορεί να καταλάβει την συναισθηματική φόρτιση που νιώθεις και τις ευθύνες που επωμίζεσαι για να μεγαλώσεις το μωρό σου. Αναρωτιέσαι… «Τα έχω κάνει όλα σωστά; Μήπως του λείπει κάτι παραπάνω που δεν του δίνω; Και πως μπορώ να το ξέρω αυτό; Είναι αργά να του το δώσω τώρα, μήπως μεγάλωσε πολύ και δεν πρόλαβα;». Όχι, το ένστικτό σου σε οδήγησε σωστά! Έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες όλον αυτόν τον χρόνο. Έπρεπε να είσαι δίπλα του, και αυτό έκανες… Και θα κάνεις πάντα!

Έφτασε η ημέρα που θα γιορτάσω τα πρώτα του γενέθλια!

Χρόνια πολλά, μωρό μου! Ευτυχισμένη ημέρα των γενεθλίων σου, μαμά! Γιατί γιορτάζεις κι εσύ που, πριν έναν χρόνο τέτοια ημέρα, συνειδητοποίησες εμπράκτως τι σημαίνει να κρατάς το μωρό σου για πρώτη φορά αγκαλιά, μην το ξεχνάς! Ήρθε η ημέρα να γιορτάσεις με το μωρό σου, αλλά και με την υπόλοιπη οικογένεια το χαρμόσυνο γεγονός. Άσε τις (παραπάνω ανασφαλείς) σκέψεις στο πλάι και κάνε αυτή την ημέρα ένα μεγάλο πάρτι! Συγκέντρωσε συγγενείς και φίλους στο σπίτι, γιατί θα νιώθει άνετα και το μωρό, και περάστε μια όμορφη ημέρα. Προγραμμάτισε το φαγητό, το ντεκόρ και τη διασκέδαση αντίστοιχα, ανάλογα αν πρόκειται για πρωί ή απόγευμα. Απόφυγε τα βραδινά δείπνα, γιατί το μωρό θα είναι κουρασμένο και δεν θα έχει όρεξη για παιγνίδι. Επιπλέον, θα χρειαστεί να λείψεις αρκετή ώρα, προκειμένου να κάνεις τις απαραίτητες διαδικασίες του προ ύπνου του διαστήματος και… θα χάσεις το πάρτι σας! Προσκάλεσε και φίλους με τα δικά τους παιδάκια και γέμισε το σπίτι με γέλια και παιγνίδια. Αν κάποιο από τα παιδάκια έχει γενέθλια σε κοντινή ημερομηνία, μπορείς να κάνεις ένα συνδυαστικό πάρτι και για τα δύο μικρά. Περισσότερος κόσμος, το ξέρουμε… Αλλά και περισσότερη χαρά στο σπίτι! Μπορείς να καλέσεις γείτονες, συναδέρφους και άλλους γονείς από συλλόγους που τυχόν παίρνεις μέρος. Έτσι, θα δεις και κόσμο που είχες καιρό να συναντήσεις. Να μια καλή ευκαιρία! Τέλος, βγάλε τις καλύτερες φωτογραφίες και τράβα ένα ωραίο video από τα γενέθλια. Αυτές οι αναμνηστικές πόζες θα αποτελέσουν θησαυρό για το παιδί σου, που φυσικά, θα μπορέσει να αντιληφθεί πολύ αργότερα.

Αναρωτιέσαι…. Επίσκεψη για τον έλεγχο της υγείας του μωρού: 12 μηνών
 
Με την συμπλήρωση του 12ου μήνα, το μωρό ίσως χρειαστεί να κάνει ένα ιατρικό check up, για να ελέγξει ο ιατρός την πορεία της υγείας του. Η επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να συμπέσει με τον εκ νέου εμβολιασμό του μωρού και, πιο συγκεκριμένα, κατά των παιδικών ασθενειών της ιλαράς, των μαγουλάδων και της ερυθράς. Μην προσπαθήσεις να προετοιμάσεις το μωρό ψυχολογικά, καθώς η αίσθηση του χρόνου και η αντίληψή του είναι περιορισμένες. Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη, γιατί αν σε νιώσει αγχωμένη θα γίνει ανήσυχο και υπερκινητικό, κάτι που θα δυσκολέψει την εξέταση. Τράβα του την προσοχή, καλύτερα, με ένα τραγούδι ή ένα παιγνίδι. Επίσης, ο ιατρός θα ζυγίσει και θα μετρήσει το μωρό, το οποίο μέχρι τώρα θα πρέπει να έχει τριπλασιάσει περίπου το βάρος του. Από εδώ και πέρα, κατά το 2ο έτος του, θα συνεχίσει σταθερά την ανάπτυξή του, αλλά με λίγο βραδύτερους ρυθμούς. Ρώτα τον ιατρό σχετικά με την διατροφή του μωρού, με την κινητικότητά του, αλλά και με τα επίπεδα γλωσσικής του ανάπτυξης. Έχε μαζί σου (πάντα) το βιβλιάριο του μωρού, ώστε ο ιατρός να μπορέσει να τσεκάρει αν στο παρελθόν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη εξέταση (π.χ. για τα αυτιά ή τα μάτια) και να επανεξετάσει τώρα το μικρό σου, για να δει την εξελικτική του πορεία. Αν κάποιος στην οικογένεια υποφέρει από μεταδοτική ασθένεια (π.χ. ηπατίτιδα), το μωρό θα χρειαστεί να προβεί και σε περαιτέρω προληπτικές εξετάσεις. Είναι μια ευκαιρία, εν γένει, να μιλήσεις με τον ειδικό για οτιδήποτε σε απασχολεί σχετικά με το μωρό. Για την πειθαρχία που θέλεις να δείχνει και την νευρικότητα που δεν θέλεις να δείχνει, για τις ώρες ύπνου και τη διατροφή του, για τα τυχόν προβληματάκια που έχεις παρατηρήσει (π.χ. ότι ενώνει κάπου κάπου για δευτερόλεπτα τα ματάκια του ή ότι έχει υπερβολική έκκριση σάλιου ή ότι αντιμετωπίζει μια δυσκολία στην κατάποση, κλπ), για την γρήγορη ή αργοπορημένη ομιλία ή το βάδισμα. Μην ντραπείς να ρωτήσεις τίποτα, όλες οι ερωτήσεις σου είναι ευπρόσδεκτες!

Αυτόν τον μήνα :

Ετοιμάζουμε τα παιγνίδια για το πρώτο του… πάρτι γενεθλίων! Εδώ θα σου δώσουμε μερικές έξυπνες, αλλά και οικονομικές ιδέες για να φτιάξεις ή να αγοράσεις παιγνιδάκια για το πάρτι των πρώτων γενεθλίων του μωρού σου, ιδίως αν πρόκειται να παραστούν κι άλλα παιδάκια. «Πρόχειρες πλαστικές χρωματιστές μπαλίτσες». Θα τις βρεις σε μεγάλα καταστήματα. Δεν τραυματίζουν, δεν λερώνουν, δεν ξεβάφουν, δεν καταπίνονται! Τέλεια λύση. «Μπουκάλια ονείρου»! Πρόκειται για μπουκαλάκια, τα οποία θα γεμίσεις μέχρι τη μέση με νερό και λίγη χρυσόσκονη σε διάφορα χρώματα. Φρόντισε να σφραγίσεις καλά το πώμα βέβαια! «Βουητό στα αυτιά μου»! Πάρε τον χάρτινο σωλήνα από το εσωτερικό του ρολού κουζίνας, βάψε το σε έντονο χρώμα και μίλα μέσα από αυτό στο μωρό. Η αλλοιωμένη φωνή σου θα κάνει το μωράκι να ξεκαρδιστεί! Και το καλύτερα με όλα τα παραπάνω; Στο τέλος του πάρτι, απλά τα πετάς! Ούτε σκουπίδια, ούτε ζημιά! …Να σου ζήσει!

Και καλό μήνα!