Το μωρό μου - 16ος μήνας

Το μωρό μου - 16ος μήνας

Αν τον προηγούμενο μήνα εξέλιξε τις κινητικές του ικανότητες, τον 16ο μήνα της ζωής του, το παιδί σου έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του. Νιώθει πώς είναι να τρομάζει όταν ακούει έναν κεραυνό ή πυροτεχνήματα και γενικότερα, κάποιον ήχο που δεν αναγνωρίζει. Εσύ μπορείς να το καθησυχάσεις, όχι αποκρύπτοντας την αλήθεια, αλλά αναφέροντάς του το γεγονός και εξηγώντας το. Όσο θα σε βλέπει ήρεμη και σίγουρη ότι γνωρίζεις την πηγή του θορύβου, θα ηρεμεί κι εκείνο, προβάλλοντας μέσα του την εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπό σου… Άλλη μια εμπειρία καταγράφηκε στον «πίνακα» της προσωπικότητάς του!

16min

Βέβαια, έχεις ήδη αντιληφθεί σε γενικές γραμμές την ιδιοσυγκρασία που θα αναπτύξει το παιδί από τις διάφορες αντιδράσεις του κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Τώρα, πρόσθεσε ακόμη ένα χαρακτηριστικό. Το πόσο ευέλικτο είναι στις αλλαγές των συνθηκών και το πόσο εύκολα προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες και καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί ξέρει ότι είναι ισχυρό και θέλει να αποτελεί το κέντρο του κόσμου σου. Και θα συνεχίσει να το διεκδικεί, μέχρι να σιγουρευτεί ότι δεν έχεις μάτια για άλλον..

Εσύ η μητέρα…

Από τις αντιδράσεις του παιδιού μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το πώς αισθάνεται και το τι ζητάει από εμάς. Τα καθημερινά ερεθίσματα που δέχεται είναι πολλά και δεν έχει ακόμη αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να αντιδρά με ψυχραιμία, όταν συμβαίνει κάτι γύρω του. Κάποιες φορές μπορεί να ξεκαρδίζεται με τα πιο απλά πράγματα, κάποιες άλλες να τρομάζει με κάτι ίσως και ασήμαντο για έναν ενήλικα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να το βοηθήσεις να κατανοήσει ποια από τα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω είναι σημαντικά και ποια όχι τόσο. Να θυμάσαι ότι μπορεί να αντιλαμβάνεται τι του λες, ίσως και από ένστικτο, και είναι κάτι που το χρειάζεται. Αυτό που αντιλαμβάνεται ακόμη περισσότερο, όμως, είναι η απέραντη αγκαλιά σου, που, όταν το κλείνεις μέσα της, νιώθει δυνατό και έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο! Η αγκαλιά σου και το μητρικό χάδι αποτελούν το καλύτερο γιατρικό και μια εγγύηση ότι όλα θα πάνε καλά, ό,τι και να συμβεί. Δίνει ώθηση στο παιδί να σταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει στη ζωή, με θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Μαμά, ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ!

Στους 16 μήνες το παιδί γίνεται όλο και πιο έμπειρο στη χρήση των χεριών και των δακτύλων του. Αυτό μεταφράζεται, λόγου χάρη, με το χτίσιμο ενός πύργου με πάνινους κύβους. Και δύο και τρείς μπορεί να τοποθετήσει. Μετά να τα γκρεμίσει και μετά να τα αναδομήσει ξανά και ξανά. Οι σελίδες ενός παιδικού βιβλίου γυρίζουν πιο σταθερά από τα χεράκια του, σαν να θέλει να διαβάσει όλο το παραμύθι με τη μία! Και αν πέσουν στην αντίληψή του κραγιόνια ζωγραφικής, μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα μια ανακαίνιση στο σπίτι, βάφοντας τους τοίχους και τα έπιπλα… στο χρώμα που αγαπούσες! Μμ.. δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστο αυτό! Για να το αποφύγεις, μπορείς να προσανατολίσεις τις καλλιτεχνικές ικανότητες του παιδιού σε ένα χαρτί στο πάτωμα. Ζωγραφίζοντας με τα δάκτυλα, λοιπόν. Αυτός μπορεί να είναι ο νέος του στόχος για ένα διάστημα! Τα σύνεργά σου; Ένα λαδόχαρτο ή χαρτόνι και χρώμα (από εκείνο που μπορείς να καθαρίσεις μετά με νερό). Προαιρετικά, μπορείς να φτιάξεις και ένα «εργαλείο» ζωγραφικής, πλάθοντας μια πάστα από αλεύρι, νερό και ειδικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Να μοιάζει με το… πινέλο, ας πούμε. Ρίξε λίγο χρώμα πάνω στο χαρτόνι και άφησέ το να δημιουργήσει με τα δάκτυλά του (ή το ζυμαράκι) τον δικό του, μοναδικό πίνακα ζωγραφικής! Κι αν το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον, κράτησέ το στη συλλογή σου, αφήνοντας το δημιούργημά του να στεγνώσει πρώτα. Στη συνέχεια, κρέμασέ το με θαυμασμό στο δωματιάκι του…

Αναρωτιέσαι…. Πόση σημασία έχουν τα οικογενειακά έθιμα και οι παραδόσεις για το παιδί;

Οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή. Η γιαγιά και ο παππούς, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι γιορτές αποτελούσαν μέρος της εξέλιξής μας και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Εσύ και ο σύντροφός σου, τώρα, καλείστε να ενώσετε τις προσωπικές εμπειρίες σας σε μια κοινή ζωή και να μεταδώσετε αυτές τις αξίες και στο μικρό σας. Μίλα με τον σύντροφό σου για τα έθιμα και τις παραδόσεις που έχει αδυναμία, τι του αρέσει και τι θεωρεί απαραίτητο να εντάξετε στη ζωή σας. Ακόμη, ρώτα τον πώς θα ήθελε, κατά τη γνώμη του, να χειριστείτε μια πιθανή αντίδραση του παιδιού σε κάποια γιορτινή ατμόσφαιρα ή στην επαφή του με τους συγγενείς. Πώς θα του δώσετε να κατανοήσει το πνεύμα των εορτών και το πόσο σημαντικό γίνεται το δέσιμο, όταν ενώνεται η οικογένεια σε τέτοιες περιστάσεις; Με πολύ απλό τρόπο. Με πράξεις! Μάθε του εορταστικά τραγούδια (όπως το τραγούδι των γενεθλίων ή, ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα). Φτιάξε ατμόσφαιρα στο σπίτι με στολίδια και κάλεσε τους φίλους σου (αν έχουν και παιδιά, ακόμη καλύτερα). Φώναξε την υπόλοιπη οικογένεια και μοιραστείτε λέξεις, γεύσεις και αρώματα. Μάθε το να διασκεδάζει σε τέτοιες περιστάσεις, δημιουργώντας χειροπιαστές εικόνες, που θα του μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του, όσο μεγαλώνει. Βάλε μουσική, φτιάξε κατασκευές για παιδιά και μαγειρικές κατασκευές και εξήγησέ του τι κάνεις και για ποιόν λόγο. Αυτές οι εικόνες είναι πολύ δυνατές και, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιεί αυτή τη στιγμή, τον βοηθούν να σχηματίσει τις πρώτες του πολύπλοκες μνήμες…

Αυτόν τον μήνα :

«Ευχαριστώ… Παρακαλώ»! Σιγά σιγά το λεξιλόγιο του παιδιού εμπλουτίζεται. Μαθαίνει όλο και περισσότερες λέξεις και εξοικειώνεται με τα νοήματα. Δύο πολύ σημαντικές έννοιες που πρέπει το παιδί να μάθει να εκφράζει, αλλά και να κατανοεί το νόημα που βρίσκεται από πίσω τους (κοινώς, να αντιλαμβάνεται πότε τις λέει, γιατί τις λέει και τι σημαίνουν), είναι οι λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ». Βρες προτάσεις από παραμύθια ή πες του μια ιστορία, ακόμη και βγες μια βόλτα μέχρι το πάρκο και τόνισε τις αντίστοιχες λέξεις σε προτάσεις, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δίνεις σημασία. Μην το πιέσεις να τις χρησιμοποιεί, αυτή η διαδικασία θα γίνει αυτόματα, όσο εσύ θα του δίνεις ερεθίσματα!

Και καλό μήνα!