Το μωρό μου – 1ος μήνας 3η εβδομάδα

Το μωρό μου – 1ος μήνας 3η εβδομάδα

Το μωρό σου έφτασε στην τρίτη εβδομάδα της ζωής του και πλέον έχει αποκτήσει περισσότερη ενέργεια και δύναμη για να μένει λίγο περισσότερο ξύπνιο μέσα στην ημέρα. Εσύ από την άλλη, μέχρι τώρα, πιθανώς να έχεις αλλάξει πάνω από 200 πάνες… Συγχαρητήρια! Είσαι πλέον μια επαγγελματίας! Αλήθεια, δεν είναι εκπληκτικό πώς ένα τόσο μικρό πλασματάκι μπορεί να δημιουργήσει τόσα πολλά περιττώματα; Αχ… Ανάσα μου πολύτιμη! Και μια που μιλήσαμε για ανάσα, να ξέρεις ότι τα βρέφη αναπνέουν συνήθως 40 με 60 φορές το λεπτό. Μην ανησυχήσεις αν δεις περιοδικές μεταβολές στην αναπνοή τους (και ιδιαίτερα στα πρόωρα μωρά). Κάποιες στιγμές μπορεί να αναπνέουν γρηγορότερα και κάποιες άλλες πιο αργά ή, ακόμη, μπορεί να παρατηρηθεί και μια πολύ μικρή άπνοια, που διαρκεί από 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Επίσης, καθώς αναπνέει το μωρό, μπορεί να το δεις να σφίγγεται ή και να μοιάζει σαν να βογκάει.

1min3evd

Είναι φυσιολογικό! Προσπαθεί να «γυμνάσει» το μυϊκό του σύστημα. Αν παρατηρήσεις βέβαια ότι η άπνοια διαρκεί πάνω από αυτό το διάστημα ή το χρώμα του μωρού αλλάζει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει, τότε μίλα άμεσα με τον ιατρό σου.
Στην ακμή της… ακμής τους, περίπου το 20% με 30% των βρεφών, και κυρίως των αγοριών, παρουσιάζουν ακμή! Ναι, μιλάμε για την νεογνική ακμή, που εμφανίζεται στο πρόσωπο (μύτη, πηγούνι, μέτωπο, μάγουλα) συνήθως, και μερικές φορές και στο σώμα, με τη μορφή μικρών κόκκινων σπυριών. Αυτή προκαλείται από τον εγκλωβισμό νεκρών κυττάρων και τη διέγερση σμηγματογόνων αδένων λόγω των ορμονών της μητέρας που έχει προσλάβει το μωρό. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να καθαρίζεις την περιοχή με νερό και να προσέχεις να μην ακουμπάς το προσωπάκι του με χέρια που δεν έχεις πρώτα απολυμάνει καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα εξαφανιστεί από μόνη της, τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Εάν όχι, καλό είναι να καλέσετε τον γιατρό για το μωρό σας.

Εσύ η μητέρα…

Τα συναισθήματα που νιώθει μια νέα μανούλα τον πρώτο καιρό με το μωρό είναι μοναδικά. Μερικές φορές όμως, τα δάκρυα αρμονίας και χαράς, μπορεί να ακολουθήσουν δάκρυα άγχους και θλίψης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως να έχεις ακούσει την φράση «επιλόχεια κατάθλιψη». Αναφέρεται σε μια κατάσταση αυξημένης συναισθηματικής φόρτισης μετά τον τοκετό. Μπορεί να παρατηρείς τον εαυτό σου να γίνεται ευάλωτος ή να κλαίς με μεγαλύτερη ευκολία και συχνότητα, να υποφέρεις από άγχος και αϋπνίες, να νιώθεις περισσότερο οξύθυμη, λυπημένη, ευάλωτη ή ακόμη και παραγκωνισμένη, αφού όλη η προσοχή δίνεται στο μωρό. Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη! Πάνω από το 80% των νέων μητέρων αναφέρουν τέτοιου είδους συναισθήματα και οι ειδικοί θεωρούν ότι μέχρι έναν βαθμό είναι φυσιολογικό. Τα συμπτώματα συνήθως παρατηρούνται το πρώτο εξάμηνο μετά τη γέννα. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί την επιλόχεια κατάθλιψη, αλλά ένας παράγοντας σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι απότομες μεταβολές των ορμονών πριν και μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, όμως κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά την γέννα, πέφτουν γρήγορα στα ποσοστά της προ-εγκυμοσύνης κατάστασης. Ο καλύτερος σύμβουλός σου είναι ο ιατρός σου! Μίλα μαζί του και μοιράσου τις ανησυχίες σου. Εκείνος θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις και να «τακτοποιήσεις» τα συναισθήματά σου, φέρνοντας σε πέρας με επιτυχία το σπουδαιότερο έργο της ζωής σου, τη μητρότητα!

Μπανάκι μανάκι μωρό μου!

Το μπάνιο του μωρού είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία τόσο για το μωρό, όσο και για την ίδια την μητέρα, η οποία απολαμβάνει τις αντιδράσεις του μικρού και τα πρώτα του χαμόγελα ευχαρίστησης. Το κλειδί εδώ είναι και πάλι η σωστή προετοιμασία! Συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστείς πριν ξεκινήσεις, ώστε η διαδικασία να γίνει ευκολότερα και ασφαλέστερα. Αν χρησιμοποιήσεις σφουγγάρι, πρόσεχε να μην ερεθίσεις τον ομφαλό του. Για να είσαι σίγουρη ότι το σφουγγάρι δεν έχει αναπτύξει περισσότερη θερμοκρασία από όση χρειάζεται, ακούμπησέ το στον καρπό ή τον αγκώνα σου, πριν το τοποθετήσεις στο σώμα του μωρού. Σημαντικός είναι και ο έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού, η οποία θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των 36 και 38 βαθμών C. Κράτα κοντά μια καθαρή και αποστειρωμένη πετσέτα. Αυτή θα την χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις την περιοχή πίσω από τα αυτιά και ανάμεσα στα δάκτυλά του, βουτώντας την σε ζεστό (προσοχή, όχι καυτό) νερό και στραγγίζοντάς την πρώτα. Το μωρό θα πρέπει να κάνει μπανάκι σε καθημερινή βάση ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ενώ καθημερινά θα πρέπει να καθαρίζονται οι περιοχές που μπορεί τυχόν να έχει λερωθεί, αλλά και οι περιοχές που εφάπτεται και καλύπτει η πάνα. Βάλε ένα πρόγραμμα μπάνιου και κράτησέ το, για να μπορέσει και το μωρό να συνηθίσει. Η καλύτερη ώρα είναι πριν το βραδινό φαγητό, καθώς τα παιδιά ηρεμούν και κοιμούνται καλύτερα μετά από ένα ωραίο μπάνιο.

Αναρωτιέσαι…. Τί είναι οι κολικοί και τί μπορώ να κάνω για το μωρό μου;

Τα μωρά, συχνά, μετά τη 2η εβδομάδα της ζωής τους ταλαιπωρούνται από κολικούς. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένας μαγικός αριθμός! Ο αριθμός 3. Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός; Αναφέρεται στο ασταμάτητο κλάμα του μωρού για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα, 3 ημέρες την εβδομάδα και για τουλάχιστον 3 εβδομάδες! Πολλά βρέφη τους πρώτους μήνες, εξαιτίας των κολικών, γίνονται περισσότερο ανήσυχα και κλαίνε έντονα, κυρίως στο διάστημα από το απόγευμα και μετά. Οι κολικοί είναι περιοδικοί, δηλαδή υπάρχουν στιγμές της ημέρας και της εβδομάδας που το κλάμα είναι επίμονο και άλλες που επικρατεί ηρεμία. Όταν ταλαιπωρείται από κολικό, το προσωπάκι του κοκκινίζει, το μωρό αρνείται να φάει και τα άκρα του μαζεύονται στην κοιλιά του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν κολικούς, όπως μια λαίμαργη σίτιση, μια κατάποση μεγαλύτερης ποσότητας αέρα κατά τη σίτιση ή ακόμη και το άγχος της μητέρας που έχει ασυναίσθητα μεταφερθεί στο μωρό. Ένα ζεστό μπάνιο και μια εντριβή στην κοιλίτσα του, θα το ανακουφίσει αρκετά. Ακόμη, ένα χαλαρωτικό αφέψημα ή μια βόλτα, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Συνήθως, οι κολικοί υποχωρούν μετά το πρώτο 3μηνο. Να άλλη μία εμφάνιση του μαγικού αριθμού… 3!

Αυτή την εβδομάδα :

Μωρό μου, άκουσέ με, γνώρισέ με… Η καλύτερη επικοινωνία με το μωρό είναι μέσω του ήχου της φωνής σου, αλλά και των επιλογών που θα κάνεις στα ακούσματα του μωρού σου. Βοήθησέ το να μάθει να επικοινωνεί μαζί σου. Διάλεξε ένα αγαπημένο σου νανούρισμα ή τραγούδι ή ακόμη και βιβλίο και επικοινώνησέ το στο μικρό σου. Πάρε το αγκαλιά και φέρε το κοντά στη φωνή σου. Μάθε του τον ήχο της και μοιράσου μια υπέροχη στιγμή μαζί του. Βάλε μουσική και τραγούδησε μαζί του τραγούδια για μωρά. Διάβασέ του σιγά και σταθερά ένα παραμύθι ή ακόμη και την αλφάβητο. Η φωνή σου θα καταπραΰνει τις ανησυχίες του μωρού και εσύ θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις με την ησυχία σου τις εκφράσεις που θα πάρει στο πρόσωπό του, όσο εσύ του συστήνεις σταδιακά τον κόσμο…

Και καλή εβδομάδα!