Το μωρό μου – 5ος μήνας - 2η εβδομάδα

Το μωρό μου – 5ος μήνας - 2η εβδομάδα

Άλλη μία εβδομάδα πέρασε και το μωρό σου έφτασε αισίως στις 18η! Μέρα με την ημέρα μεγαλώνει, ο οργανισμός του δυναμώνει και οι λειτουργίες του εγκεφάλου του παίρνουν και δίνουν όλο και περισσότερες εντολές. Μπορεί να έχει αρχίσει ήδη να σου δείχνει τα σημάδια ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές, με διάφορους τρόπους. Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτείς ότι μπορείς να ξεκινήσεις να σιτίζεις το μωρά με άλλες τροφές εκτός από γάλα, διότι σε αυτή την πολύ τρυφερή ηλικία το πεπτικό του σύστημα δεν είναι ολοκληρωμένο και ενδεχομένως οι εσωτερικοί μύες του μωρού να μην μπορούν να ελέγξουν σωστά το μάσημα και την κατάποση.

5min2evd

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αναπτύσσει το μωρό πιθανόν να είναι και το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού». Το μωράκι έχει συνηθίσει την αγκαλιά σου, την μυρωδιά σου και την φωνή σου, με συνέπεια όταν βρίσκεται μακριά από την μανούλα του να αισθάνεται ανασφάλεια. Η αναζήτηση για το οικείο συναίσθημα και πάλι της ασφάλειας, συνήθως, εκφράζεται μέσα από ένα δυνατό κλάμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ένας άγνωστος ή ένας πιο μακρινός συγγενής θελήσει να κρατήσει αγκαλιά το μωρό. Αχ.. μάνα είναι μόνο μία…

Εσύ η μητέρα…

Πώς αισθάνεσαι μανούλα; Το σώμα σου πιθανόν να έχει αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στα προ-εγκυμοσύνης επίπεδά του. Πώς είναι η διατροφή και ο ύπνος σου; Ασχολείσαι καθόλου με ασκήσεις γυμναστικής; Όλα αυτά τα ρωτάμε, για να στα υπενθυμίσουμε κυρίως! Αυτή η εβδομάδα είναι μια καλή στιγμή για να αξιολογήσεις εκ νέου το σώμα σου, το μυαλό και το πνεύμα. Βρες λίγο χρόνο και δες τη ζωή σου μέχρι και σήμερα. Έχει καταφέρει όσα ήθελες; Τι άλλο θα ήθελες να κάνεις και γιατί δεν το έχεις κάνει ακόμη; Γράψε ορισμένες σκέψεις σου σε ένα χαρτί… Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι αν καταγράψουμε τα θέλω μας και τα δούμε καθαρά, έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να τις υλοποιήσουμε! Γράψε και ένα «μονοπάτι στόχων» και φρόντισε να το ακολουθείς βήμα βήμα. Κάθε φορά που θα «κερδίζεις» ένα βήμα στο μονοπατάκι, θα αισθάνεσαι και όλο και πιο κοντά στον στόχο σου. Αφού κατάφερες να φέρεις εις πέρας με επιτυχία τον σπουδαιότερο στόχο της ζωής σου, την δημιουργία ενός ανθρώπου, όλα τα άλλα φαίνονται πολύ πιο εύκολα, έτσι δεν είναι;  

Για τα… μάτια του (μωρού μου) μόνο!

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λένε… Γι αυτό και προσέχουμε, για να έχουμε! Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη, για να μας επιβεβαιώσει ότι το μωρό μπορεί και βλέπει… αετίσια! Ο ιατρός θα ελέγξει για τυχόν εκ γενετής παθήσεις των οφθαλμών, τη δομή και την ευθυγράμμιση των ματιών του, όπως και την ικανότητα να τα κινεί σωστά, να εστιάζει και να ακολουθεί κινούμενα αντικείμενα. Μη ευθυγραμμισμένα μάτια δηλώνουν το πρόβλημα του στραβισμού, κατά το οποίο το ένα από τα δύο μάτια κλίνει προς μια άλλη κατεύθυνση, πέραν της ευθείας (μπροστά) που «κοιτά» το άλλο μάτι. Σε μια τέτοια περίπτωση, χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση και μάλιστα, πριν το μωρό κλείσει τα 2 έτη. Θα λάβει, επίσης, ένα ιστορικό της οικογένειάς σου, ώστε να εξετάσει την πιθανότητα κληρονομικών ασθενειών, αλλά και θα εξετάσει το εξωτερικό των ματιών, συμπεριλαμβανομένων και των βλεφάρων και του βολβού για τυχόν λοίμωξη, αλλεργία ή άλλο πρόβλημα. Θα ελέγξει αν έχουν ίδιο και ίσιο μέγεθος μεταξύ τους, αν είναι στρογγυλά και αν αντιδρούν σωστά στο φως. Επίσης, αν τα βλέφαρα σκεπάζουν σωστά το μάτι, αλλά και την κατάσταση των βλεφαρίδων του. Αν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, θα συστήσει την αντίστοιχη αγωγή, ώστε να ξεπεραστεί και το μωράκι σου να νιώθει πάλι υγιές και ζωηρό!

Αναρωτιέσαι…. Πώς θα αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα που ταλαιπωρεί το μωρό μου;

Η δυσκοιλιότητα σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το εντεράκι του μωρού αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στερεές τροφές, αφού μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να επεξεργάζεται το μητρικό κυρίως γάλα. Η αλλαγή από το μπιμπερό στο κουτάλι συνήθως φέρνει μια ανισορροπία στη λειτουργικότητά του, με αποτέλεσμα οι κενώσεις του μωρού να είναι σκληρές, στεγνές ή και επώδυνες, το έντερο να είναι πρησμένο ή και ερεθισμένο και το μωρό να μην έχει κινητικότητα για τρείς ή και περισσότερες ημέρες. Η πρώτη ενέργεια που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις μάρκα στην τροφή του, για να εξετάσεις αν ο «ένοχος» είναι κάποιο συγκεκριμένο συστατικό που δεν δέχεται ικανοποιητικά το σώμα του μωρού. Δοκίμασε να συνδυάσεις και πολτοποιημένα φρούτα (αχλάδια και δαμάσκηνα, αλλά όχι μπανάνες) μαζί με τα δημητριακά, καθώς σκέτα τα δημητριακά ενδεχομένως και να του προκαλούν πρόβλημα, αφού είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες. Ακόμη, μπορείς να δοκιμάσεις τα δημητριακά βρώμης. Άλλη μια αιτία που μπορεί να προκαλεί δυσκοιλιότητα είναι η αφυδάτωση, οπότε δώσε του περισσότερα υγρά, για να ενεργοποιήσεις το εντεράκι του. Περισσότεροι τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου είναι να του κουνήσεις τα ποδαράκια στον αέρα, σαν να κάνει ποδήλατο για λίγα λεπτά, να του κάνεις λίγο μασάζ στην κοιλίτσα, στο σημείο κάτω από τον ομφαλό, να το κάνεις ένα ζεστό (όχι καυτό!) μπάνιο και, έπειτα από συζήτηση πάντα με τον ιατρό σου, να του χορηγήσεις ένα υπόθετο γλυκερίνης από τον πρωκτό ή ακόμη και λιπάνεις το σημείο με βαζελίνη. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερεύσουν, ο ιατρός πιθανόν να σου συστήσει ένα ειδικό καθαρτικό για μωρά.

Αυτή την εβδομάδα :

Διακοσμούμε το παιδικό δωμάτιο! Είναι πιθανό το μωρό στην κούνια του μεν, στο ίδιο δωμάτιο με εσάς δε. Σε λίγο καιρό, θα χρειαστεί να μετακομίσει σε δικό του χώρο και κυρίως, όταν θα αρχίσει να στέκεται στα ποδαράκια του, οπότε και υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει από την κούνια. Όσο το μωρό δεν βρίσκεται στο δωμάτιό του, είναι μια καλή ευκαιρία για να το βάψεις και να το διακοσμήσεις! Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ειδικά αυτοκόλλητα τοίχου, τα οποία είναι πολύ εύκολα στην χρήση και δεν έχουν χημικά (σε σχέση με τις βαφές). Στο εμπόριο θα βρεις αμέτρητα σχέδια και χρώματα, για να επιλέξεις το αυτοκόλλητο τοίχου που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα του μωρού σου!

Και καλή εβδομάδα!