Μουσείο Συναισθημάτων: "Γεια σου κύριε Φόβε"

Μουσείο Συναισθημάτων: "Γεια σου κύριε Φόβε"

Πρόγραμμα Δεκεμβρίου
Το Μουσείο Συναισθημάτων το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, ανοίγει με χαρά τις πόρτες του για να παρουσιάσει τη νέα διαδραστική έκθεση με τίτλο "Γεια σου κύριε Φόβε!"

Μια έκθεση για τους διαφορετικούς φόβους που νιώθουν τα παιδιά και πώς να ζήσουν καλύτερα μαζί τους.

 

"Γεια σου κύριε Φόβε!"

Ο σκοπός της νέας έκθεσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους ενήλικες που τα φροντίζουν, να γνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να προσεγγίσουν το συναίσθημα του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα! Η διαδραστική έκθεση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ενήλικες με τα παιδιά που συνοδεύουν να παίξουν, να μοιραστούν και να ψυχαγωγηθούν παρέα, μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα.

Ημερομηνίες: 27/11, 30/11 και όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου 
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10π.μ. έως 1μ.μ. 
Είσοδος στην έκθεση: 4 ευρώ

Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Κάθε Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές των Χριστουγεννιάτικων σχολικών διακοπών όταν κλείνει η έκθεση του μουσείου ξεκινάει στη 1 το μεσημέρι ένα εργαστήρι σχεδιασμένο για ενήλικες και παιδιά μαζί!

1. «Παραμυθοκαμώματα της Αγάπης!»

Το Δεκέμβριο τα παραμυθοκαμώματα είναι αφιερωμένα στο συναίσθημα της αγάπης. Μπορεί η αγάπη να ζει μέσα σε χρυσοστόλιστο κλουβί φυλακισμένη, προστατευμένη και αποστειρωμένη;! Τι θα λέγατε να ανοίξουμε την πορτούλα του χρυσοστόλιστου κλουβιού να δούμε τι θα γίνει; Ένα δημιουργικό εργαστήρι που μας βοηθάει μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούμε το συναίσθημα της αγάπης.

Ημερομηνίες: 7, 8, 14, 21, 22 Δεκεμβρίου 
Ηλικίες: 5 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10 π.μ. έως 1μ.μ.)

2. «Όνειρα και επιθυμίες… Χριστουγέννων;!»

Χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να κάνουμε όνειρα και να νιώθουμε τις επιθυμίες μας; Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές είναι ευκαιρία να το σκεφτούμε και να το ξεκαθαρίσουμε! Αν ένα τζίνι ξεπηδούσε ξαφνικά μέσα από το ποτήρι μας και ρωτούσε μια επιθυμία μας για να την πραγματοποιήσει τι θα του ζητούσαμε; Όταν ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά τι βλέπουμε; Μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και την παρέα μας καλύτερα μέσα από τα όνειρα και τις επιθυμίες μας; Ένα εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους που τους αρέσει να ονειρεύονται και θέλουν να ξέρουν τι θέλουν.

Ημερομηνίες: 1 & 15 Δεκεμβρίου 
Ηλικίες: 6 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

3. «Καλλικατζαρόσουπα»

Οι καλικάτζαροι υπάρχει περίπτωση να μαγειρεύουν κάτι καλό;! Δύσκολο, σκανταλιά μαγειρεύουν και πολύ μεγάλη μάλιστα!! Αρπάζουν λέει… επιθυμίες …!!! άκου πράγματα και χωρίς επιθυμίες τι γίνεται; Ένα δημιουργικό εργαστήρι που μας βοηθάει μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούμε το συναίσθημα της .

Ημερομηνίες: 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου
Ηλικίες: 5 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

Επιμορφωτικά Προγράμματα για Ενήλικες

1. «Χορός Αυτογνωσίας – Danza Vital»

Μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από την κίνηση και το χορό; Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο που μας εισάγει στον κόσμο του «Χορού Αυτογνωσίας» μέσα από τρείς σημαντικές ενότητες:   

 • Εξάσκηση της ακοής με τα αυτιά αλλά και με την καρδιά μας - να ακούμε με περισσότερη λεπτομέρεια τη μουσική και τα συναισθήματα μας. 
 • Γνωριμία σώματος για να είμαστε πιο κοντά με το σώμα μας, να το σεβόμαστε και να ανακαλύπτουμε τις εκφραστικές του δυνατότητες.
 • Σωματικός διάλογος με ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις προσωπικές μας κινήσεις.

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες, 2 συναντήσεις
Ημέρες και ώρες: Παρασκευές 13 και 20 Δεκεμβρίου 2013, 5μ.μ. έως 9μ.μ.
Κόστος: 70 ευρώ
Με τη Susana Noemi Abigador εκπρόσωπο της Expresion Corporal (Σωματικής Έκφρασης) στην Ελλάδα, δημιουργό του συστήματος Danza Vital, σύμβουλο βιωματικής μεθοδολογίας και συγγραφέα του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλάει» εκδόσεις Γιαλός.

2. «Το αντίθετο του φόβου- Μάθε το δρόμο του φόβου και παρ’ τον ανάποδα»

Λίγα λόγια για την ενότητα του Δεκεμβρίου:

Ο φόβος του άλλου φύλου
Οι νύφες και οι κόρες του Κυανοπώγωνα

 • Η δεύτερη σύζυγος του πατέρα της Σταχτοπούτας και της Χιονάτης.
 • Η δυστυχία να παντρευτείς νεράιδα.
 • Ο φόβος του άλλου φύλου σε κάθε ηλικία.
 • Οι γονείς του αντίθετου φύλου και ο φόβος του παιδιού.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και εραστές της γλώσσας των μύθων και των παραμυθιών. Κάθε συνάντηση στηρίζεται σε ένα λαϊκό παραμύθι και σκοπό έχει την εξέταση μίας συγκεκριμένης κάθε φορά όψης του φόβου και της αντιμετώπισης του. Πολύτιμο υλικό θα μας προσφέρουν συμπληρωματικά παραμύθια, μύθοι και θρύλοι αλλά και η σύγχρονη λογοτεχνία, ζωγραφική, κινηματογράφος και κόμικς.
Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του φόβου στα παιδιά μας και σε εμάς προσωπικά ώστε να μπορέσουμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη επίθεση του ατομικά, οικογενειακά και συλλογικά. Το σύνολο των εργαστηρίων αποτελεί μια ενότητα και κάθε θέμα συμπληρώνει το προηγούμενο όπως και κάθε συμμετέχων θα στηρίζει τους υπόλοιπους. Ωστόσο είναι δυνατό να παρακολουθήσει κάποιος/ κάποια αποκλειστικά τα εργαστήρια που τον ενδιαφέρουν.Με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό πρώτο έλληνα ιστορητή, παραμυθά. Διδάκτωρ παιδαγωγικής για την διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και την μαθητεία της προφορικής
λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης.

Διάρκεια σεμιναρίου: σύνολο 32 ώρες σε 8 συναντήσεις, 4 ώρες κάθε συνάντηση
Ημερομηνία Δεκεμβρίου: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, 5μ.μ. έως 9μ.μ.
Κόστος: 40 ευρώ για κάθε συνάντηση / 320 ευρώ για το σύνολο των 8 συναντήσεων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο; Ο φόβος μας προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε;

Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα, να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να βρουν το δικό τους δημιουργικό τρόπο να τους αντιμετωπίσουν. Επιπλέον επεξεργαζόμενα τους φόβους τους τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους. Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά η δημιουργική προσέγγιση του μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές
περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν καινα αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:

 • νηπιαγωγείο
 • Α’ και Β’ δημοτικού
 • Γ΄, Δ΄, Ε΄ , ΣΤ΄ δημοτικού
 • Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου
 • φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια 

Για πληροφορίες και κρατήσεις η γραμματεία λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10:00 – 14:00