Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε παρατήρηση στο παιδάκι σας

«Δώστε του την ευκαιρία να διορθώσει κάτι μόνο του και απλά θα μπορούσε να σας εκπλήξει ευχάριστα».

Πιθανότατα μπορείτε ακόμη να ακούσετε τη φωνή της μητέρας σας «αν δεν σταματήσεις να παίζεις και δεν έρθεις στην κουζίνα με το τρία: μετράω ένα – δύο…» Αυτή η παλιάς μόδας τακτική να προειδοποιείς δηλαδή το παιδάκι να σταματήσει αυτό που κάνει και στη συνέχεια να του εξηγήσεις τις συνέπειες εάν συνεχίσει, εξακολουθεί να λειτουργεί. Όχι μόνο λέει στο παιδί ότι έχει κακή συμπεριφορά (το παιδάκι δεν είναι ακόμη σίγουρο σχετικά με το σωστό και το λάθος, μπορεί να μην έχει ιδέα ότι είναι λάθος να παίζει με αυγά), αλλά απευθύνεται και στην αίσθηση δικαιοσύνης του γονέα που δίνει στο παιδί την ευκαιρία να διορθώσει τη συμπεριφορά του.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς:

  1. Προειδοποιήστε με σύνεση. 

Επιλέξτε μία συνέπεια που ταιριάζει στην πράξη του. Για παράδειγμα «αν ρίξεις και άλλη άμμο θα φύγουμε από την παιδική χαρά». Και φυσικά να είστε έτοιμη να το κάνετε. Είναι πολύ σημαντικό να μην χτυπήσετε ποτέ το παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι απίθανο να μπορούν να συσχετίσουν την συμπεριφορά τους και την σωματική τιμωρία. Θα νιώσουν μόνο τον πόνο του χτυπήματος. 

  1. Επαναλάβετε

Εάν η προειδοποίησή σας δεν έχει αποτέλεσμα, πείτε του γιατί το κάνετε «σου παίρνω αυτό το παιχνίδι επειδή το πέταξες στον αδελφό σου». Έτσι θα το βοηθήσετε να κάνει τη σύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς του και της συνέπειας. Μιλήστε όσο πιο απλά μπορείτε, γιατί αλλιώς το μήνυμα θα χαθεί.

  1. Δράστε γρήγορα.

Τα μικρά παιδιά έχουν μικρές αναμνήσεις, οπότε στερώντας το από το επιδόρπιο το βράδυ μετά το δείπνο, γιατί το πρωί ήταν άτακτο, είναι σίγουρο ότι δεν θα συνδέσει την αταξία με τη συνέπεια. Γι’ αυτό φροντίστε να του κάνετε παρατήρηση αμέσως μετά και όχι κάποιες ώρες αργότερα. 

  1. Ζητήστε μία απάντηση.

Αφού του επιβάλατε μία συνέπεια για την πράξη του, μιλήστε μαζί του γιατί συνέβη αυτό. «Σου πήρα την μπάλα γιατί την πετούσες επάνω στο γυάλινο τραπεζάκι». Εάν είναι στην ηλικία που μπορεί να σας απαντήσει, ρωτήστε το «γιατί λοιπόν σου πήρα την μπάλα;» Επιτρέποντας του να απαντήσει θα το βοηθήσει να καταλάβει αυτό που έκανε λάθος. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, έως ότου το παιδάκι πλησιάσει την ηλικία των τριών ετών θα πρέπει να απαντήσετε μόνοι σας.  

  1. Συγχωρήστε και ξεχάστε.

Μετά την πειθαρχία (συνέπεια) η ζωή πρέπει να επιστρέψει στα κανονικά της! Δεν θα πρέπει να υπάρχει καθυστερημένη δυσαρέσκεια ή μακροχρόνιες διαλέξεις από την πλευρά σας, ούτε όμως υπερβολική στοργή ή συγνώμη. Γιατί το μήνυμα που θα στείλετε και θα καταλάβει το παιδί είναι ότι λυπάστε που το τιμωρήσατε.