Ο φόβος του σχολείου

Ο φόβος του σχολείου

Ο Σεπτέμβριος, είναι ο μήνας που όλα τα μικρούλια, ή τα περισσότερα ετοιμάζονται για την πρώτη είσοδο τους στο παιδικό σταθμό, στο προνήπιο ή στο νηπιαγωγείο. Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή του χωρισμού, ιδίως αν το παιδί δεν έχει ήδη πάει σε παιδικό σταθμό, είναι φυσιολογικό να υπάρχει άγχος σε όλη την οικογένεια.

Ξεκινώντας το σχολείο είναι ένα σημαντικό ορόσημο και μία δυνητικά δύσκολη μετάβαση για τους γονείς και για το παιδί. Σίγουρα η προσχολική ηλικία είναι μόνο παιγνίδια και όχι εργασία, αλλά υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές.

Χωρίς αμφιβολία έχετε σκεφτεί «πως είναι δυνατόν, χθες ακόμη ήταν ένα μωράκι»! «Μήπως φοβηθεί, μήπως του λείψω;» Όμως όλοι αυτοί οι φόβοι είναι απόλυτα φυσιολογικοί και ιδίως κάθε μητέρα είναι ευάλωτη με την προσχολική προετοιμασία.
Μην ανησυχείτε, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές των ειδικών. Θα βοηθήσουν χωρίς αμφιβολία:

Κάντε το άγνωστο, γνωστό.
Το παιδάκι μπορεί να φοβάται το σχολείο, γιατί δεν ξέρει, δεν έχει την εικόνα του σχολείου. Έτσι πείτε του. Δώστε παραδείγματα για το τι θα δει, τι θα κάνει, θα τραγουδήσει, θα ζωγραφίσει ακριβώς όπως κάνετε και στο σπίτι, θα παίξει με τα παιδάκια της ηλικίας του όπως κάνει στη παιδική χαρά. Θα έχει ένα πεντανόστιμο σνακ κάθε ημέρα. Για να του εξηγήσετε δύσκολες να καταλάβουν έννοιες όπως ο χρόνος , ένα παραμύθι και πολλές εικόνες αξίζουν όσο χίλιες λέξεις.

Παίξτε το σχολείο.
Μαζέψτε όλα τα παιχνίδια του, τα ζωάκια τις κούκλες για να είναι οι μαθητές. Πείτε στο παιδί ότι είναι η δασκάλα ή ο δάσκαλος και να διηγηθεί μια ιστορία, όπως για παράδειγμα, πως πέρασε στο σπίτι της γιαγιάς. Θα του αρέσει πολύ να είναι ο δάσκαλος. Μετά βάλτε το να καθίσει με τα παιχνίδια του και κάντε
εσείς τη δασκάλα. Ενθαρρύνετε το μικρό να σηκώσει το χέρι του αν θέλει να πει κάτι. Έτσι θα έχει μία ιδέα για το πώς θα είναι μία ημέρα στο σχολείο.

Πηγαίνετε μια βόλτα.
Στο χώρο έξω από το σχολείο. Για να γνωρίσει το περιβάλλον, αν είναι δυνατόν την αυλή, το χώρο που θα παίζει, με τις κούνιες, τη τσουλήθρα και πολλά άλλα. Ασφαλώς θα αισθανθεί καλύτερα, γνωρίζοντας το χώρο που θα περνά την ημέρα του.

Διοργανώστε μία συνάντηση για παιχνίδι.

Αν είναι δυνατόν οργανώστε μία συνάντηση με κάποια παιδάκια που θα είναι μαζί στη τάξη. Ο υπεύθυνος του παιδικού σταθμού μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε και άλλες οικογένειες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις μητέρες των άλλων παιδιών και να κανονίσετε να βρεθούν τα παιδάκια να παίξουν, έτσι ώστε να μην είναι άγνωστα μεταξύ τους στο σχολείο.

Πάνω από όλα να είστε θετικές.
Ακόμη και αν βαθιά μέσα σας είστε αγχωμένες, μην το δείξετε. Κάντε μόνο θετικά σχόλια. Εάν είστε χαρούμενη, θα πιστέψει και το παιδί ότι όλα θα πάνε καλά. Και οι ημέρες του στο σχολείο θα είναι ευχάριστες όπως είναι στο σπίτι του, και συγχρόνως θα μάθει πάρα πολλά ωραία πράγματα και θα γνωρίσει πολλά παιδάκια.