gramma gios mitera

Ο γιος στη μαμά: "Είσαι η υπερηρωίδα μου"

Τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν πάντα κάποιον που θαυμάζουν. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής κάποιας ταινίας, ένας υπερήρωας, κάποιο δημόσιο πρόσωπο κύρους ή ένας διάσημος καλλιτέχνης.

Πολύ σπάνια, πάντως, αυτός ο κάποιος που τα παιδιά θαυμάζουν είναι ο γονιός τους. Αυτό είναι κάτι που συνήθως αντιλαμβάνονται, όταν πια έχουν και εκείνα μεγαλώσει και «δει» τη ζωή με άλλα μάτια.

Ένας γιος, λοιπόν, έκανε αυτό που δεν είχε ποτέ σκεφτεί ως έφηβος. Έγραψε ένα γράμμα στην υπερηρωίδα του, τη γυναίκα που θαυμάζει περισσότερο από κάθε άλλη. Τη μητέρα του…

«Όταν ήμουν μικρότερος ήμουν κολλημένος με τον Spiderman. Ευχόμουν να ήμουν σαν εκείνον. Να κρεμιέμαι από ψηλά κτίρια, να γλιστράω σε τζαμαρίες, να πετάω και, φυσικά, να κυνηγάω εγκληματίες. Στο μυαλό μου αυτό έμοιαζε με την τέλεια ζωή.

Μου πήρε 21 χρόνια για να καταλάβω, ότι μπορεί ο Spiderman να είναι ο πιο συναρπαστικός σουπερήρωας, αλλά στην ζωή μου υπήρχε ένας σημαντικότερος. Ήταν εκεί όλη μου τη ζωή, μπροστά στα μάτια μου και ήταν... η Μαμά μου!

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα το να μπορείς να κάνεις ένα βήμα πίσω, κάποια στιγμή στη ζωή σου, και να την εξετάζεις ολοκληρωτικά. Συνειδητοποιείς, ότι οι δυσκολίες, τα προβλήματα, οι χαρές και όλοι όσοι βρίσκονται ή βρέθηκαν κάποτε στη ζωή σου διαμόρφωσαν το ποιος είσαι σήμερα. Μερικοί σου έδειξαν ποιους ανθρώπους να αποφεύγεις, άλλοι το πώς να γίνεσαι δυνατότερος ή να αντιμετωπίζεις συγκεκριμένες καταστάσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ έμεινε στη ζωή σας κάποιος, υπήρξε σε αυτήν για κάποιον λόγο.

Νιώθω, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου φοβούνται να εκφράσουν τα όσα νιώθουν και σκέφτονται. Φοβούνται μη γίνουν ρεζίλι ή χαρακτηριστούν "μαλθακοί” από τους γύρω τους.

Πιστεύω, ότι αν κάποιος σημαίνει κάτι για'σένα, πρέπει να του λες πώς νιώθεις όσο πιο συχνά μπορείς. Να τον αφήνεις να καταλαβαίνει την αξία που έχει στη ζωή σου και πόσο εκτιμάς τη σχέση σας.

Σκοπός αυτού του γράμματος, Μαμά, είναι να μάθεις πόσα σημαίνεις για μένα και –ιδανικά- να εμπνεύσει και άλλους γιους ή κόρες να αγκαλιάσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Εύχομαι να μπορούσα να σε είχα για πάντα, αλλά δυστυχώς, ξέρω, ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Μέχρι τότε, όμως, θα σιγουρεύομαι, ότι ξέρεις και θυμάσαι πάντα πόσο τυχερός είμαι που σε έχω για μαμά.

Ήσουν πάντα εκεί για όλα. Στα παιχνίδια, στο σχολείο, στους αγώνες. Ήξερες πού είναι το κάθε τι, ακόμα κι όταν εγώ το είχα παρατήσει σε άσχετο σημείο μέσα στο σπίτι.

Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που δεν μεγαλώνουν με την αγάπη και την φροντίδα που εσύ μου προσφέρεις. Μακάρι να μπορούσα να μοιραστώ έστω και ένα μικρό κομμάτι αυτής της άνευ όρων αγάπης που μου έδωσες με αυτούς τους ανθρώπους, γιατί –κατά τη γνώμη μου – όλοι αξίζουν τη μητρική αγάπη.

Είσαι η καλύτερη μου φίλη, η δασκάλα μου, ο οδηγός μου, ο φύλακάς μου. Και η λίστα με τις ιδιότητες σου συνεχίζεται και δεν τελειώνει. Υπήρξαν φορές που αμφισβήτησα τις πράξεις σου, αλλά μόνο τώρα μπορώ να καταλάβω, ότι όσα έκανες τα έκανες για εμένα και μόνο από αγάπη.

Μου έδειξες πώς να φέρομαι στους άλλους με ευγένεια, συμπόνια και αγάπη. Είσαι εσύ που με έκανες έναν άντρα ικανό να εκφράζει τα συναισθήματά του, που δεν φοβάται να δείχνει, ότι είναι ευάλωτος. Έναν άντρα που σέβεται και αγαπά τις γυναίκες.

Και το καλύτερο είναι, ότι ακόμα μαθαίνω από εσένα. Υπόσχομαι να διδάξω τα παιδιά μου όσα με δίδαξες και να τους δείξω, ότι η αγάπη είναι μια λέξη με χιλιάδες ορισμούς και έννοιες.

Ξέρω, πως δεν ήμουν ο καλύτερος γιος που θα μπορούσες να έχεις. Σου έχω μιλήσει άσχημα, σε έχω εκνευρίσει, σου έχω προκαλέσει πονοκέφαλο, αλλά όλα αυτά συγκαταλέγονται στις φάσεις που η σχέση παιδιού και γονέα περνά.

Ήσουν πάντα υπερήφανη για τα κατορθώματά μου και αποδεχόσουν τις αποτυχίες μου. Δεν με άφησες ποτέ να παρατήσω τα όνειρά μου, παρά τα εμπόδια που μπορεί να είχα μπροστά μου. Πάντα πίστευες σε μένα, ακόμα και όταν εγώ ο ίδιος δεν το έκανα.

Είσαι ο βράχος μου, ο πρώτος άνθρωπος που θα σκεφτώ όταν κάτι καλό ή άσχημο συμβαίνει. Ο πρώτος άνθρωπος που θα τρέξω, όταν χρειάζομαι επιβεβαίωση και νιώθω, ότι τα πάντα είναι μάταια.

Ελπίζω να με κοιτάζεις και να είσαι υπερήφανη για τον άνθρωπο που έφτιαξες. Για τον άνδρα που έχω γίνει. Σίγουρα, υπάρχουν και άλλοι που με δίδαξαν πολλά στην ζωή μου, αλλά εσύ ήσουν ο πρώτος άνθρωπος που το έκανε!

Ποτέ μην αμφιβάλλεις για όσα έκανες για εμένα. Ποτέ μην μετανιώσεις για όσα έκανες για εμένα. Είσαι πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσα να ζητήσω. Θα είσαι πάντα η σούπερ-ηρωίδα της ζωής μου.

Ειλικρινά και με απεριόριστη αγάπη, ο πρώτος και αιώνιος θαυμαστής σου,

Ο γιος σου».

Πηγή: elitedaily.com - μεταφρ. infokids.gr