Οι θυσίες της μητέρας για το παιδάκι της

Μόλις πήρατε τη χαρούμενη είδηση, το όμορφο συναίσθημα που είναι γνωστό ως μητρική αγάπη αρχίζει να μεγαλώνει μαζί με το μωρό στη μήτρα σας.

Το πρόσωπό σας λάμπει, η ζωή παίρνει ένα νέο νόημα και ένα πνεύμα ανιδιοτέλειας σας γεμίζει. Ξέρετε πλέον ότι το παιδί είναι η πρώτη προτεραιότητα. 

Όταν φτάσει το μωράκι, οι στόχοι αλλάζουν και αποκτούν ένα νέο νόημα. Βέβαια ότι είναι για το καλό του μωρού, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Η αφοσίωση, η ανιδιοτέλεια και η μητρική αγάπη που νιώθουμε ενστικτωδώς για τα μικρά μας παιδιά, μας ωθεί να κάνουμε εξαιρετικές προσπάθειες για να τα προστατεύσουμε. Όλες αυτές οι πράξεις είναι μέρος των «θυσιών» που κάνουν οι μητέρες!

Χρειάζονται συνεχώς δυνάμεις για να τα καταφέρουν. Και δεν είναι κάτι απλό. Σε τελική ανάλυση πρέπει να αναπτύξουν καλές συνήθειες. Πρέπει να είναι ευγενικές αλλά ταυτόχρονα ικανές για να εκπαιδεύσουν και να διδάξουν πειθαρχία στο παιδί με τους σωστούς τρόπους.  

Οι γυναίκες που είναι μητέρες δεν είναι μόνο γυναίκες, αλλά άγγελοι! Είναι ανεξάντλητες πηγές αγάπης και στοργής. Κανείς δεν αγαπά όπως αγαπά η μητέρα. Αν θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας κάτι πολύ παλιό, θα έπρεπε να απαλλαγούμε από τον ήλιο και το φεγγάρι και την αγάπη της μητέρας!

Οι θυσίες της μητέρας.

Σαν μητέρες, αφιερώνουμε τον εαυτό μας στα παιδιά μας ακόμη και πριν γεννηθούν. Μεταμορφώνουμε το σώμα μας, αλλάζουμε τις συνήθειες μας και τα ενδιαφέροντά μας, αναθεωρούμε τα οικονομικά μας και ούτω καθεξής. 

Ας δούμε λοιπόν τις πιο συνηθισμένες θυσίες που κάνουν οι μητέρες. Όλες είναι το προϊόν της βαθιάς αγάπης που έχουν για τα παιδιά τους. 

1.Εμφάνιση.

Αν και μπορεί να φαίνεται μάταιο, το να είναι πρόθυμες να μεταμορφώσουν το σώμα τους είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες το βρίσκουν άβολο. Η αλλαγή της ντουλάπας λόγω της προσωρινής αύξησης του βάρους, η αποδοχή των ραγάδων που έρχονται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης είναι θυσίες που κάνουν ως μητέρες.

2.Ενδιαφέροντα.

Μάλλον θα χρειαστεί να παραλείψουν μερικές ώρες για ψώνια ή για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες ταινίες τους, για κάποιες δραστηριότητες με τα παιδιά. Αλλά αξίζει τον κόπο, και η ικανοποίηση στα προσωπάκια τους είναι όλη η ανταμοιβή που χρειάζονται.

3.Συνήθειες.

Μόλις φέρουμε ένα παιδί σε αυτόν τον κόσμο, έχουμε την ευθύνη να το οδηγήσουμε με το καλό μας παράδειγμα. Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή πρέπει να αλλάξουν σταδιακά, για το καλό των παιδιών μας και το δικό μας καλό. 

4.Χρόνος. 

Σαν μητέρες έχουμε πολύ λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Το να έχεις ένα παιδί σημαίνει να κάνεις πράγματα γρήγορα, να αποδεχτείς λίγο περισσότερο άγχος και να αναπτύξεις υπομονή και φυσικά ανοχή. 

5.Οργάνωση.

Όταν είμαστε μητέρες, ο τρόπος οργάνωσης και σχεδιασμού της ζωής μας πρέπει να αλλάξει, ώστε να ληφθεί υπόψη ο άπειρος αριθμός των καθηκόντων που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των παιδιών μας. 

Η αγάπη του παιδιού: η καλύτερη ανταμοιβή!

Αν και δεν το γνωρίζουν, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν όλες τις παλιές μας φιλοδοξίες και τα όνειρα.

Αλλά η τεράστια ανταμοιβή για την πραγματοποίηση αυτού του θαύματος που συμβαίνει στην οικογένειά μας, δηλαδή ο ερχομός του μωρού μας, αντισταθμίζει όλα τα πράγματα που αφήνουμε πίσω, τις θυσίες που κάνουμε σαν μητέρες για να δούμε τα παιδιά μας υγιή και ευτυχισμένα. 

Καθώς συνηθίζουμε σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, θα αρχίσουν να εμφανίζονται νέες πηγές ικανοποίησης. Όλα όσα κάνουμε θα ανταμειφθούν με αγάπη και στοργή από το μικρό μας.

Αυτή η μεταμόρφωση γίνεται φυσιολογικά, έως ότου οι θυσίες που κάνουμε σαν μητέρες αρχίσουν να εξασθενίζουν. Απομένει μόνο η αγάπη και η επιθυμία για πρόοδο. 

Τα χαμόγελα, τα αστεία, οι αυθόρμητες χειρονομίες αγάπης του παιδιού σας όπως αγκαλιές και φιλιά, ζωγραφιές, χοροί και τραγούδια, η ανάγκη τους για υποστήριξη, παρηγοριά και συμβουλές, θα είναι ισχυρότερα από τις αναμνήσεις τυχόν δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να έχετε περάσει τα χρόνια αυτά. 

Το να έχουμε ένα παιδί σημαίνει ότι παρατείνουμε τη δική μας ύπαρξη. Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται ο στενότερος σύντροφός μας και ο ισχυρότερος σύμμαχος.

Το παιδί θα μας δεχτεί όπως είμαστε και θα μας αγαπήσει περισσότερο από κάθε τι. Θα έχουμε πάντα ο ένας τον άλλον, όσο ηλικιωμένοι και αν είμαστε και όπου και αν βρισκόμαστε.