Ονοματοδοσία: Μια περίπλοκη επιλογή

Ονοματοδοσία: Μια περίπλοκη επιλογή

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε βρεθεί μπροστά στο «βασανιστικό δίλημμα» της επιλογής του ονόματος του παιδιού μας, ενός ανιψιού, ενός βαφτιστηριού ή του παιδιού κάποιων φίλων. Και τα ερωτήματα που ανακύπτουν. πολλά. Χριστιανικό ή αρχαιοελληνικό; Του παππού και της γιαγιάς ή κάποιο εντελώς διαφορετικό;

Ή μήπως ένας συνδυασμός και των δυο επιλογών;

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας, στην Ελλάδα, επικρατούν τα χριστιανικά ονόματα αν και πια πλέον παρατηρείται αισθητή μείωσή τους. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται δε, όλο και περισσότερο σπάνια και εύηχα αρχαιοελληνικά ονόματα. Βέβαια τα πιο συχνόχρηστα ονόματα εξακολουθούν να είναι για τα αγόρια τα  Γιώργος, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτρης και Νίκος και για τα κορίτσια τα Μαρία, Ελένη, Βασιλική και Κατερίνα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό φαινόμενο της εποχής μας είναι η χρήση διπλών ονομάτων. Έτσι πολλά παιδιά φέρουν ταυτόχρονα το όνομα της γιαγιάς ή του παππού και κάποιο άλλο αρχαιοελληνικό.

Η επιλογή ονόματος είναι, σύμφωνα  με εκπροσώπους της Εκκλησίας, μια πράξη πνευματικού χαρακτήρα, πολύ σημαντική.

«Η Εκκλησία με εγκύκλιο προτρέπει τους γονείς να επιλέγουν χριστιανικά ονόματα και κατ' εξαίρεση να δίνονται αρχαιοελληνικά. Άλλωστε, φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας ή ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζονται από την Εκκλησία ως «προ Χριστού χριστιανοί». Παραδοσιακά ονόματα, όπως τα Αδελαΐδα, Ελεφαντώ, ακόμη και το ανδρικό όνομα Σκεύος, που είναι παραδοσιακό στα Δωδεκάνησα, η Εκκλησία δεν μπορεί να τα αρνηθεί».

Νομικά, η βάπτιση και η ονοματοδοσία δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους. Με την βάπτιση, δηλώνουν θρήσκευμα. 

Σε ό,τι αφορά τις χώρες του εξωτερικού, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και προτρέπει τους πιστούς να επιλέγουν ονόματα για τα παιδιά τους από τη Βίβλο κι όχι από ταινίες του Χόλιγουντ. Έτσι ονόματα, όπως τα Σανέλ, Απλ ή Ντέβα,(επιλογές διάσημων σταρ του εξωτερικού) είναι πλέον κόκκινο πανί για την Καθολική Εκκλησία.

Οι γονείς, από την άλλη πλευρά προκειμένου να επιλέξουν ποιο όνομα θα δώσουν στα παιδιά τους απευθύνονται σε κρατικούς φορείς ή ψάχνουν σε ιστοσελίδες. Τα πιο δημοφιλή ονόματα για αγόρια στη Μεγάλη Βρετανία είναι τα Όλιβερ και Τζακ. Στις ΗΠΑ τα δημοφιλέστερα ονόματα είναι τα Μάικλ και τη Μαίρη ενώ έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των γονιών τα Ιζαμπέλα και Τζέικομπ.

Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1980, είναι επιστημονική εταιρεία που έχει ως αντικείμενο τη συγκέντρωση, την ταξινόμηση και τη μελέτη των ελληνικών κύριων ονομάτων.