Όταν το μωρό μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του

Όταν το μωρό μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του

Πράγματι πολλές οικογένειες μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το παιδί τους.  Ακόμη και οι γονείς που δεν συμφωνούν στην ιδέα αυτή, μπορεί να το επιτρέψουν σε ορισμένες περιπτώσεις που κρίνουν ότι είναι απαραίτητο.

Πως όμως μπορεί να ξέρουν οι γονείς ότι αυτό είναι σωστό;

Η απόφαση αυτή είναι καθαρά προσωπική για κάθε οικογένεια. Ότι είναι καλό για μία οικογένεια μπορεί να μην έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για μία άλλη. Οι επιστήμονες δεν το συνιστούν, όμως υπάρχουν και αυτοί που το θεωρούν σωστό.

Πάντα το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η ασφάλεια και η υγεία του παιδιού.

Μερικοί γονείς αγαπούν την θαλπωρή του ύπνου μαζί με το μικρό τους, άλλοι πάλι δηλώνουν ότι έχοντας ένα νευρικό παιδάκι στο κρεβάτι τους δεν τους αφήνει να κοιμηθούν. Άλλα μωρά κοιμούνται καλύτερα με τους γονείς τους. Άλλα πάλι είναι ευτυχισμένα στο δικό τους κρεβάτι.

Σήμερα, για τις πολυάσχολες οικογένειες, το να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι, είναι ένας τρόπος «δεσίματος» μετά από μία κουραστική μέρα χώρια. Επίσης είναι ένας τρόπος προσέγγισης για τον πατέρα, που δεν έχει τον ίδιο δεσμό με την μητέρα που θηλάζει ή είναι λόγω της εργασίας του πολλές ώρες μακριά από το μωράκι.

Μεγάλη ευκολία είναι για την μητέρα όσο διάστημα ταΐζει το μωρό το βράδι, ιδίως αν το θηλάζει. Άλλοι πάλι λένε ότι όταν είναι δίπλα τους το μωρό ξυπνά πιο συχνά για να φάει. Το μωρό που θηλάζει, μυρίζει το μητρικό γάλα και υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να ξυπνάει τη νύκτα για να φάει, ενώ στην πραγματικότητα  δεν έχει ανάγκη για τροφή.

Η σχέση των δύο συζύγων

Όταν μοιράζονται το κρεβάτι με το μικρό τους, είναι βέβαια δύσκολο ή και αδύνατον να βρουν χρόνο να είναι μαζί και αυτό ασφαλώς βάζει φρένο στην σεξουαλική ζωή τους. Άλλοι πάλι λένε ότι αυτό τους κάνει πιο επινοητικούς και δημιουργικούς. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε, αν θέλετε να έχετε ένα πρόγραμμα ή να περιμένετε αυθόρμητα να βρεθείτε με το σύντροφό σας, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σας.

Συζητήστε το οπωσδήποτε με το σύντροφό σας.
Η επιλογή να μοιραστείτε το ίδιο κρεβάτι με το παιδί, πρέπει να είναι οικογενειακή απόφαση. Έτσι, πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας δεν έχει αντίρρηση. Μπορεί να βλάψετε τη σχέση σας αν αποφασίσετε να κάνετε κάτι χωρίς την έγκρισή του. Συζητήστε και εξετάστε μαζί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Μπορείτε αν θέλετε να συμβουλευτείτε και τους φίλους σας, αν έχουν την εμπειρία αυτή.

Αφήστε το σύντροφό σας να σας πει τις αντιρρήσεις του αν έχει. Και μιλήστε και εσείς ελεύθερα και ειλικρινά για το πώς αισθάνεστε. Αν έχετε και οι δύο αμφιβολίες, μπορείτε να δοκιμάσετε για δύο εβδομάδες και μετά να το συζητήσετε πάλι.

Όπως με όλες τις αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών, έτσι και τώρα είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα συναισθήματα και η άποψη και των δύο, πριν παρθεί μία απόφαση.
Πολλοί γονείς δεν έχουν καμία πρόθεση να κοιμούνται με το παιδί τους, όμως καταλήγουν σε αυτό, γιατί διαπίστωσαν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοιμηθεί. Πολλά νεογέννητα μωράκια δεν μπορούν να κοιμηθούν μόνα τους, μετά τους εννέα μήνες που ήταν στη μήτρα.  

Επίσης αν διαπιστώσετε, ότι όταν είναι μαζί σας είναι ανήσυχο, μάλλον θα προτιμά την ηρεμία του δικού του κρεβατιού. Μία ωραία λύση, είναι να έχετε την κούνια του δίπλα στο κρεβάτι σας. Έτσι θα έχετε όλοι περισσότερο χώρο.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ύπνου με τους γονείς για τα παιδιά;
Εδώ πάλι οι απόψεις των επιστημόνων διαφέρουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν τη στενή σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, και πιστεύουν ότι τα μωρά αυτά μεγαλώνουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία λόγω της πρώιμης γαλούχησης που παρέχει η συντροφιά στον ύπνο. Και οι γονείς συμφωνούν.

Όμως, υπάρχει και η αντίθετη γνώμη των ειδικών που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά γίνονται υπερβολικά εξαρτημένα από τους γονείς τους.

Το 1985, ένας διάσημος συγγραφέας στο βιβλίο του «Λύστε τα προβλήματα ύπνου των παιδιών σας», συμβούλευε τους γονείς να μην μοιράζονται το κρεβάτι με το παιδί τους. Όμως αργότερα το 2006 στην ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου δηλώνει ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν είναι ανασφαλή γιατί κοιμούνται μόνα τους μακριά από τους γονείς τους, και επίσης δεν τα εμποδίζει από το να μάθουν να διαχωρίζουν ή να αναπτύξουν τη δική τους αίσθηση της ατομικότητας απλά και μόνο επειδή κοιμούνται με τους γονείς τους. Έτσι κάνετε ότι νομίζετε εσείς καλύτερο για την οικογένεια σας. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μεγαλύτερα παιδιά πηγαίνουν με δυσκολία στο δικό τους κρεβάτι.

Ασφάλεια

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνιστά στους γονείς να μη μοιράζονται το κρεβάτι τους με το παιδί κάτω των δύο ετών, επικαλούμενη αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ασφυξία, το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου βρεφών, του στραγγαλισμού ή κάποια άλλη αιτία.

Ωστόσο άλλοι παράγοντες και γονείς συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αν γίνει σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε ποτέ το μωρό να κοιμηθεί στο δικό σας κρεβάτι μόνο του. Γιατί φυσικά δεν πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα.

Σημαντικές προφυλάξεις για την ασφάλεια του παιδιού:

Ασφαλής θέσης ύπνου

Δεν έχει σημασία που κοιμάται το μωρό σας. Βάλτε το για ύπνο ανάσκελα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πιο ασφαλής θέση, η οποία μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου.

Ασφαλές περιβάλλον για τον ύπνο

Ποτέ μην καπνίζετε ή επιτρέψετε σε άλλα άτομα να καπνίζουν κοντά στο παιδί σας, είτε κοιμάστε μαζί, είτε όχι. Μελέτες έδειξαν ότι τα μωρά που κοιμούνται με γονείς που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Επίσης, να θυμάστε ότι πολύ γρήγορα θα έρθει η μέρα που θα μπορεί να κατέβει μόνο του από το κρεβάτι και να εξερευνήσει το χώρο ενώ εσείς θα κοιμάστε.

Ασφαλής συντροφιά ύπνου
Ποτέ μην κοιμηθείτε με το μικρό σας, όταν είστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Εάν είστε εξαιρετικά υπέρβαροι, το να μοιραστείτε το ίδιο κρεβάτι με το παιδί, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Βάλτε την κούνια του δίπλα στο κρεβάτι σας, είναι ότι καλύτερο.

Μην κοιμάστε ποτέ με ρούχα που έχουν κορδόνια ή κορδέλες και μην φοράτε κοσμήματα.

Μην αφήνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να κοιμηθούν με ένα μωρό κάτω του ενός έτους. Μπορούν άθελά τους να το κλωτσήσουν ή να το πλακώσουν με το σώμα τους.
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από το κρεβάτι.

Βάλτε το μωρό να κοιμηθεί σε ένα επίπεδο, ομαλό στρώμα. Είναι επικίνδυνο να κοιμηθούν σε στρώμα νερού, στον καναπέ, σε μία πολυθρόνα ή σε κάποια επιφάνεια που δεν είναι σταθερή και θα μπορούσε να επηρεάσει την αναπνοή του μωρού. Σταθερή και επίπεδη επιφάνεια είναι ο χρυσός κανόνας.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το στρώμα σας στο πάτωμα για μεγαλύτερη ασφάλεια και βέβαια τοποθετήστε χαλιά και μαξιλάρια γύρω από το κρεβάτι.

Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε κάγκελα, στην πλευρά που το κρεβάτι δεν ακουμπά σε τοίχο, προσέξτε μόνο να μην έχουν μεγάλα διαστήματα που θα μπορούσε το μωρό να περάσει το κεφαλάκι του μέσα.

Προσέξτε επίσης για κενά στο στρώμα ή στο κρεβάτι από ένα τοίχο που θα μπορούσε να γλιστρήσει μέσα. Μπορείτε να τα γεμίσετε με σφιχτά τυλιγμένες πετσέτες.

Τοποθετήστε το κρεβάτι, αυτό βέβαια ισχύει και για το δικό του κρεβάτι, μακριά από επικίνδυνα αντικείμενα, όπως καλώδια για τις κουρτίνες, λάμπες που μπορεί να φτάσει κλπ.

Κρατήστε μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα μακριά από το πρόσωπό του. Βεβαιωθείτε ότι το σεντόνι του είναι καλά κρατημένο και δεν μπορεί να το τραβήξει.

Για να είναι ζεστό στον ύπνο του φορέστε του φόρμα ειδική για τον ύπνο και ανάλογα με την εποχή του έτους. Και αν κοιμάστε μαζί, ντύστε το πιο ελαφριά.
Αν φοβάστε να είναι το μωρό σας σε άλλο δωμάτιο, και δεν θέλετε να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι, βάλτε την κούνια του δίπλα σας.

Οι επιστήμονες, παρόλο που δεν συνιστούν να κοιμούνται οι ενήλικες μαζί με το μωρό, συμφωνούν ότι, αν κοιμάται δίπλα σας αλλά στο δικό του κρεβάτι, μειώνεται πολύ ο κίνδυνος του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.