Όταν το παιδί φοβάται τη θάλασσα

Όταν το παιδί φοβάται τη θάλασσα

Δεν έχει σημασία πόσο του αρέσει να παίζει στην μπανιέρα και να αρνείται να βγει μετά το μπάνιο του. Μπορεί το μικρό σας να φοβάται την πισίνα ή την θάλασσα.

Ας δούμε πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να πάψει να φοβάται το νερό.

Αν πάει σε κατασκήνωση είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πισίνα και μαθήματα κολύμβησης. Στην περίπτωση αυτή, η κατασκήνωση είναι ιδανική γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παίρνουν μαθήματα κολύμβησης, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πνιγμού. Και πλέον υπάρχει μία νέα άποψη, ότι ένα μικρό παιδί ακόμη και μόλις συμπληρώσει τον ένα χρόνο του και δείχνει μία ετοιμότητα, θα μπορούσε σιγά σιγά να πάρει τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης, τα οποία είναι καλό να αρχίσουν από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Όσο χρόνο και αν περνά το παιδί στο νερό, θα του επιτρέψει να αποκτήσει κάποιες απαραίτητες δεξιότητες ασφάλειας. Όμως τι γίνεται αν φοβάται;

Μην το πιέσετε.
Αφήστε το να ξέρει ότι δεν πειράζει να φοβάται. Βλέποντας τώρα τα άλλα παιδάκια να μπαίνουν άφοβα στο νερό, μπορεί να αισθανθεί αμήχανο, πράγμα που θα επιδεινώσει την όχι και τόσο θετική προοπτική για το κολύμπι. Βεβαιωθείτε ότι ο εκπαιδευτής της κολύμβησης ξέρει πολύ καλά πως αισθάνεται και ότι θα του επιτρέψει να μείνει έξω από το νερό μέχρι να νιώσει έτοιμο να βρέξει τα πόδια του.

Αφήστε το να «κερδίσει» τα μπρατσάκια του.
Τα μπρατσάκια και το σωσίβιο θα βοηθήσουν το μικρό παιδί να αισθανθεί άνετα στην πισίνα ή την θάλασσα. Αν κάνει μαθήματα και ο δάσκαλος το εγκρίνει, αγοράστε του μπρατσάκια ή σωσίβιο ότι νομίζετε ότι θα το βοηθήσει καλύτερα. Φορώντας τα απλά μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετό για να του εμπνεύσει την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη ώστε να πάψει να φοβάται ή να φοβάται λιγότερο το νερό.

Προσπαθήστε στο σπίτι.
Αν το καθημερινό μπάνιο του, καθαριότητας, είναι ένα γρήγορο ντους, αφιερώστε περισσότερο χρόνο, γεμίστε την μπανιέρα, βάλτε το να καθίσει άνετα με τα παιχνίδια του και προσπαθήστε να του δείξετε κάποια βασικά πράγματα για το κολύμπι. Όπως για παράδειγμα να βάλει το πρόσωπό του μέσα στο νερό ή ακόμη να ξαπλώσει μπρούμητα στην μπανιέρα και να χτυπά τα χέρια και τα πόδια του. Και βέβαια ενθαρρύνετε το μικρό κολυμβητή σας με ενθουσιασμό λέγοντας : «Πω - πω είσαι τόσο καλός στο να βάζεις το πρόσωπό σου μέσα στο νερό, που είμαι σίγουρη ότι θα κολυμπάς υπέροχα στο τέλος του καλοκαιριού»!

Βρέξτε και εσείς τα πόδια σας.
Αν είναι δυνατόν, πρακτικά και οικονομικά, γραφτείτε και εσείς μαζί του για μαθήματα κολύμβησης στην γειτονική σας πισίνα. Μάλλον θα ξεπεράσει γρηγορότερα τον φόβο του αν είστε μαζί του μέσα στην πισίνα.
Ακόμη και αν φοβάται στην κατασκήνωση να μπει μόνο του στο νερό, η εμπειρία που είχε μαζί σας θα του δώσει τα βασικά στοιχεία που έχει ανάγκη για να νιώσει ασφάλεια στο νερό όπου και αν είναι.