Παιδιά και Χοληστερίνη - Μύθος ή Αλήθεια

Παιδιά και Χοληστερίνη - Μύθος ή Αλήθεια

Παιδική υπερχοληστεριναιμία: πως γίνεται η Διάγνωση;
Βασική προϋπόθεση για την διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας είναι  ο προσδιορισμός των λιπιδίων να γίνεται μετά από 12ωρη νηστεία. 

 Οι δυσλιπιδαιμίες εμφανίζονται συνήθως ως εξής:

1. αυξημένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης 

2. αυξημένα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης 

3. αυξημένα επίπεδα των τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία) 

4. χαμηλά επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης 

5. ή σαν μεικτές διαταραχές (μεικτές δυσλιπιδαιμίες), όπου συνυπάρχουν δύο ή τρεις από τις παραπάνω διαταραχές.

Ιδιαίτερα στα παιδιά που δεν πάσχουν από οικογενείς μορφές δυσλιπιδαιμίας η αύξηση της LDL χοληστερόλης πάνω από 190 mg/dL θέτει την διάγνωση. Συνήθως τα παιδιά με LDL πάνω από 190mg/dl είναι άτομα πάσχοντα με ετερόζυγοοικογενή υπερχοληστεριναιμία. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό πρώιμης Συνοδού Νόσου (ΣΝ) ή ≥2 παράγοντες κινδύνου δυσλιπιδαιμία θεωρείται και η αύξηση της LDL χοληστερόλης πάνω από 160mg/dl

Υψηλή Χοληστερίνη Αίματος: σε τι Ποσοστό Παιδιών απαντάται;

Η δυσλιπιδαιμίες τελικά δεν είναι προνόμιο μόνο των ενηλίκων αλλά ακόμη και των παιδιών. Βέβαια το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζει αυξημένα λιπίδια αίματος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τους ενηλίκους. Ο μεταβολισμός των λιπιδίων μπορεί να διαταραχθεί με διαφορετικούς τρόπους οδηγώντας σε αλλαγές στην λειτουργία αλλά και τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει πριν θέσουμε την διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας να αποκλείσουμε νοσήματα όπως το νεφρωσικό σύνδρομο, παθήσεις θυρεοειδούς κ.ά.

Αυξημένη Χοληστερίνη στα Παιδιά: Τι βλάβες μπορεί να επιφέρει;

Όπως στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά η αυξημένη χοληστερίνη του αίματος μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες της αθηρωσκλήρυνσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Χορήγηση Στατινών (Υπολιπιδαιμικών Φαρμάκων): είναι Ασφαλής στα παιδία;

Όσον αφορά την παιδική και εφηβική ηλικία υπάρχουν αρκετές εργασίες που δείχνουν ότι οι στατίνες στις ηλικίες αυτές είναι αποτελεσματικές και εξίσου ασφαλείς με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως μέχρι να υπάρξουν κλινικές μελέτες μακροχρόνιας χορήγησης στατινών σε ηλικίες <18 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση στατινών σε υψηλές δοσολογίες και να γίνεται συχνή παρακολούθηση (π.χ. ανά τρίμηνο) για το ενδεχόμενο παρενεργειών.
Φαρμακευτική Αγωγή: σε ποιές περιπτώσεις χορηγείται;

Η φαρμακευτική υπολιπιδαιμική θεραπεία χορηγείται σε αγόρια ≥10 ετών και σε κορίτσια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως με την προϋπόθεση ότι η LDL χοληστερίνη είναι ≥190 mg/dL (συνήθως άτομα πάσχοντα με ετερόζυγοοικογενήυπερχοληστερολαιμία).

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό πρώιμης ΣΝ ή ≥2 παράγοντες κινδύνου υπολιπιδαιμική αγωγή χορηγείται όταν η LDL χοληστερίνη είναι >160 mg/dL. Ο θεραπευτικός στόχος που πρέπει ιδανικά να επιδιώκεται είναι επίπεδα LDL χοληστερίνης<110 mg/dL.

Ηλίας Τσούγκος
Καρδιολόγος MD, PhD
Διδάκτωρ Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
E-MAIL: cardio@tsougos.gr
www.tsougos.gr