Εγώ μαθαίνω να είμαι μητέρα...

Είμαι σίγουρη ότι η αδιάκοπη αναζήτηση, σε κάνει να είσαι κοντά στα πράγματα που συμβαίνουν …

Έτσι, τώρα μαθαίνω ξανά να είμαι γυναίκα και μητέρα. Εγώ μαθαίνοντας πώς να βιώνω ακριβώς τα συναισθήματά μου, χωρίς να στερώ από τα παιδιά μου την ατομική αξιοπρέπειά τους και την αίσθηση των συναισθημάτων τους.

Μαθαίνω ότι ένα υγιές παιδί θα έχει το δικό του σύνολο συναισθημάτων και χαρακτηριστικά που είναι αποκλειστικά δικά του και πολύ διαφορετικά από τα δικά μου.

Μαθαίνω τη σημασία των ειλικρινών ανταλλαγών των συναισθημάτων, επειδή τα προσχήματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τα παιδιά, ξέρουν την μητέρα τους καλύτερα από ό, τι εκείνη γνωρίζει τον εαυτό της .

Μαθαίνω ότι κανείς δεν ξεπερνά το παρελθόν του, εκτός αν το αντιμετωπίσει. Διαφορετικά, τα παιδιά θα απορροφήσουν ακριβώς αυτό που προσπαθείς να ξεπεράσεις και να κρύψεις. Μαθαίνω ότι τα λόγια της σοφίας ,δεν αξίζουν απολύτως τίποτα ,αν δεν συνοδεύονται από σοφές πράξεις… Τα παιδιά τείνουν να είναι καλύτεροι μιμητές από το να παριστάνουν τους ακροατές. Βλέπουν και ακούν και πάνω από όλα αισθάνονται ακόμα και το παραμικρό μας συναίσθημα….

Μαθαίνω ότι η ζωή είναι γραφτό να είναι γεμάτη με τόσο πόνο και τόση ευτυχία και τόση ευχαρίστηση. Και επιτρέποντας στους εαυτούς μας να αισθάνονται ό, τι η ζωή έχει να μας προσφέρει , οδηγούμαστε στην ολοκλήρωση… Μαθαίνω ότι η ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί κρατώντας τον εαυτό μου μακριά, αλλά δίνοντας τον εαυτό μου στους άλλους.

Μαθαίνω ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξω τα παιδιά μου να ζήσουν μια γεμάτη ζωή δεν είναι θυσιάζοντας τη ζωή μου. Είναι μέσα από τον εαυτό μου, που τον ζουν, να δουν ότι ζω μια γεμάτη, ευτυχισμένη ζωή. Προσπαθώ να διδάξω στα παιδιά μου ότι έχω πολλά να μάθω… γιατί μαθαίνω από αυτά κάθε στιγμή, είμαι σίγουρη ότι  αφήνοντας τα ελευθέρα είναι ο καλύτερος τρόπος να τα κρατήσω…

Μια γραφή, γραμμένη από έναν άντρα… που προσπαθούσε να βάλει στο χαρτί… τα χεριά που ζωγράφιζαν τον αέρα, τα χεριά που ομίλαγαν… από μια κωφάλαλη γυναικά… που μόλις είχε γίνει μητέρα…

Αν τα κατάφερα… θα το πείτε εσείς…

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου.
Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες. 

Dr. Άρης Τσιγκρής
Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος 

 

Όνομα Συγγραφέα:
Απόφοιτος Ιατρικής σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη Μαιευτική-χειρουργική Γυναικολογία στην αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.Ενδιάμεση...