Επιλέγοντας Μαιευτήρα!!!

 Συζητήστε με φίλες,γυναίκες που είχαν την εμπειρία του τοκετού, για το τι και το πώς, τι ένιωσαν με τον γιατρό τους, πως τις αντιμετώπισε, πως στάθηκε στα δύσκολα, αν υπήρχαν!

Περιορίστε την λίστα σας σε κάποιους γιατρούς και στη συνέχεια να κάντε ένα αναγνωριστικό ραντεβού για να τους δείτε και να τους μιλήσετε από κοντά. Βεβαιωθείτε ότι οι οικονομικές τους απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό σας.

Επισκεφτείτε δυο, τρεις γιατρούς που θα επιλέξετε έχοντας μια λίστα με σημαντικά ερωτήματα που θέλετε να ρωτήσετε. Συζήτηση στο προσωπικό γραφείο, όταν φτάσετε στο ραντεβού. Ρωτήστε αν απαντά ο ίδιος στα τηλέφωνα η μεταφέρονται από κάποια γραμματέα η κάποια μαία, σχέδια διακοπών, μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα ασφαλιστικά προγράμματα, τις συνεργασίες με τα μαιευτήρια, και το βασικότερο απ' όλα πως βλέπει την γυναίκα, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, ζητήστε να μάθετε αν ο ίδιος είναι εκεί καθ' όλη την διάρκεια του τοκετού, ή καλύπτεται από κάποιες μαίες.

Αν υπάρχει χρόνος, να συνομιλήσετε με μέλλουσες μητέρες στην αίθουσα αναμονής για να πάρετε μια αίσθηση της φιλοσοφίας για τη γέννα του γιατρού.

Καθώς βγαίνετε από τη συνέντευξη, βεβαιωθείτε ότι είχατε μια πλήρη ενημέρωση και ότι δεν υπήρχαν σημεία που αμφιβάλλετε. Θέλετε και πρέπει να ξέρετε πώς αυτός ο γιατρός προσεγγίζει τη γέννηση, καθώς και το πώς ο γιατρός διαχειρίζεται τη γέννηση. Είναι γέννησης μια υγιή, φυσιολογική διαδικασία; Ή μήπως ο γιατρός είναι άκαμπτος και υπερβολικά τεχνικός ή ιατρικός στη συζήτηση και τη φιλοσοφία; Ψάξτε για μια ισορροπία μεταξύ των φυσικών μεθόδων ελέγχου του πόνου και την ιατρική διαχείριση, καθώς και υποστηρικτική παρουσία.

Να είστε ευέλικτες. Μερικές φορές, το απροσδόκητο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γέννας. Επιλέξτε ανθρώπους –γιατρούς, τολμηρούς αλλά και μετρημένους…, ανθρώπινους αλλά και επιστημονικούς… γιατρούς που τα πτυχία τους είναι τα δικά τους σκαλοπάτια προς την επιστημονική τους ανέλιξη και όχι στρατιωτικά παράσημα προς επίδειξη. Μάθετε για την εγκυμοσύνη και για τον τοκετό όσα μπορείτε παραπάνω, έτσι ώστε να έχετε θέση και άποψη, όχι στην ιατρική καθοδήγηση, αλλά στο συναισθηματικό κομμάτι και το κομμάτι διαχείρισης.

Η σχέση μαιευτήρα – εγκύου είναι ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και σαν τέτοιο πρέπει να το βλέπουν και τα δυο μέρη. Τέλος όταν επιλέξετε τον μαιευτήρα σας, εμπιστευτείτε τον!!! όχι πάντα άκριτα, αλλά με πολλές ερωτήσεις,περιμένοντας πάντα μεγάλες ακούραστες απαντήσεις.

Δεν ξέρω αν έκανα καλά, που τα έγραψα όλα αυτά, νομίζω όμως ότι μάλλον έκανα καλά!

Dr Άρης Τσιγκρής
Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος 

Όνομα Συγγραφέα:
Απόφοιτος Ιατρικής σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη Μαιευτική-χειρουργική Γυναικολογία στην αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.Ενδιάμεση...