Γυναίκα θα πει: Δουλειά, προκοπή, ζεστή αγκαλιά, μετρημένη μιλιά και μητέρα ζωή...

Στην προσπάθεια της να βγει από την καταπίεση των προηγούμενων χρόνων και να βελτιώσει τη θέση της, η γυναίκα του σήμερα κατάφερε να επιβάλει καινούργιες αντιλήψεις για τη φύση του ρόλου της, κρατώντας απόσταση από τη θέση της παραδοσιακής μητέρας και συζύγου. Έτσι, εν έτει 2014, το αιώνιο ερώτημα παιδιά και σύζυγος ή καριέρα, χάνει τον άλλοτε αντικρουόμενο χαρακτήρα του. Ο ρόλος της γυναίκας γίνεται εξοντωτικά πολλαπλός και η ίδια προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλο αυτό το εύρος.
 
Η γυναίκα σήμερα καλείται όχι μόνο να είναι μάνα, σύζυγος, νοικοκυρά, επαγγελματίας αλλά και να παίζει όλους αυτούς τους ρόλους καλά. Αυτό που εγώ θα σημειώσω στο συγκεκριμένο άρθρο και που πασχίζω να το περάσω σε κάθε μητέρα είναι πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει την πιο σημαντική της ιδιότητα. O πρώτος ρόλος της γυναίκας, είναι αυτός που της δώρισε η φύση προνομιακά. Μια ιδιότητα που υπερβαίνει κάθε ρόλο. Το να είναι ΓΥΝΑΙΚΑ. Πρώτα είναι γυναίκα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν είναι γυναίκα, δε μπορεί να υπάρξει ούτε καλή σύζυγος, ούτε καλή μάνα.
 
Δυστυχώς, είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο, από τη στιγμή που η γυναίκα γίνεται μητέρα, να ξεχνάει την αρχική της ιδιότητα ως γυναίκα. Συχνά, η εικόνα των γυναικών που αντιμετωπίζω πριν από τον ερχομό των παιδιών είναι εντυπωσιακά πιο καλή, σε σχέση με αυτό που αντιμετωπίζω μετά. Συγκεκριμένα θα σας περιγράψω την εικόνα της Ηλιάννας, μιας πολύ όμορφης 35χρονης γυναίκας, η οποία όσο είχε μόνο ένα παιδί, ερχόταν ιδιαίτερα περιποιημένη. Ήταν μία γυναίκα που χαιρόσουν να τη βλέπεις και που πάνω απ’ όλα τη θαύμαζε ο σύζυγός της. Όταν όμως ήρθε στη ζωή της ο δεύτερος γιος της, ταυτόχρονα εξελίχθηκε και επαγγελματικά, με αποτέλεσμα  ο χρόνος της να περιορισθεί αισθητά. Για μεγάλο διάστημα την έχασα (προφανώς δεν είχε χρόνο ούτε για μένα). Όταν μετά από καιρό εμφανίστηκε ξανά, δυσκολεύτηκα πολύ να κρύψω την έκπληξή μου. Το παρουσιαστικό της παρέπεμπε σε κατάθλιψη. Χλωμή, εξαντλημένη, με βουρκωμένα μάτια και εντελώς απεριποίητη εμφανισιακά. Είχε ανάγκη να μιλήσει…
 
Τι είχε να πει; Ότι δεν είχε χρόνο πια ούτε για τις βασικές της ανάγκες! Πάντα πίσω της έτρεχε ένα παιδί. Για πολλούς μήνες, η ζωή της είχε περιοριστεί ανάμεσα σε δουλειά, super-market, σχολεία των παιδιών και όταν βρισκόταν σπίτι, οι δραστηριότητές της περιστρέφονταν γύρω από το τάισμα, το διάβασμα, το παιχνίδι των παιδιών, το καθάρισμα του σπιτιού και τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Από τον άντρα της ένιωθε εντελώς αποκομμένη, αφού δεν είχε ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση, να κάτσει στο πλάι του για μια συζήτηση, για ένα χάδι. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι δεν υπήρχε χρόνος ούτε για κομμωτήριο, ούτε για περιποίηση, ούτε για έναν καφέ με μια φίλη της ή έστω να μείνει για λίγο μόνη της. Είχε  κυριολεκτικά χάσει τον εαυτό της… Η αντίληψή της, ήταν όπως πολλών γυναικών: «Πρώτα τα παιδιά και μετά εγώ». Μεγάλο λάθος!!!
 
Μπορεί να σας ακούγεται εγωιστικό, αλλά θα εξηγήσω αμέσως τί εννοώ. Η μητέρα αποτελεί την πηγή των παιδιών για κάθε τους βήμα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ισορροπία και την υγεία της μητέρας τους. Αν μία γυναίκα δεν είναι καλά με τον εαυτό της, δε θα μπορέσει να στηρίξει ούτε τα παιδιά της, δεν θα έχει να αντλήσει από πουθενά ενέργεια γι’ αυτά. Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι μια καταθλιπτική και εξαντλημένη μητέρα, δε θα μπορέσει ποτέ να έχει υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.
 
Δυστυχώς, η σημερινή γυναίκα είναι τόσο απασχολημένη, που νιώθει διαρκώς ότι δεν προλαβαίνει... Ο ρόλος της μητέρας, είναι πραγματικά σημαντικός, καθώς η ενασχόληση με τα παιδιά αποτελεί την καλύτερη προσφορά της ίδιας σ' εκείνα για το μέλλον τους. Επομένως, για να πετύχει μια μητέρα, έχει ανάγκη σοβαρής επένδυσης σε χρόνο και κόπο. Ανάλογα με το ποιά ατμόσφαιρα θέλει να επικρατεί μέσα στο σπίτι και το πώς επιθυμεί να θυμούνται τα παιδιά τα χρόνια της παιδικής ανεμελιάς, οφείλει να υιοθετήσει μια ισορροπημένη στάση ζωής και να κατανείμει σωστά την ενέργειά της.
 
Παράλληλα με τον ρόλο της μητέρας, ακολουθεί ο ρόλος της αφοσιωμένης συζύγου. Η σύγχρονη γυναίκα, οφείλει να αντεπεξέρχεται επιτυχώς στη φροντίδα του άντρα της αλλά και των “συζυγικών της υποχρεώσεων”. Να ενδιαφέρεται για την ισορροπημένη διατροφή του, την καλή ψυχική και σωματική του υγεία, να συζητάει τους προβληματισμούς του, να καθησυχάζει τις δικαιολογημένες ή μη, ανησυχίες του. Επιπλέον, να τονώνει την αυτοπεποίθησή του, να ακούει τα σχέδιά του, να καταλαβαίνει (ή ακόμη και να μαντεύει) τις επιθυμίες του και να είναι πάντα πρόθυμη να τις εκτελεί. O ρόλος της καλής συντρόφου της επιτάσσει να μπορεί να τιθασεύει τις εξάρσεις του συζύγου, να μειώνει τις τριβές ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας για να διατηρείται η γαλήνη και η ισορροπία μέσα στο σπίτι.
 
Τέλος, επιφορτισμένη με τον ρόλο του επαγγελματία, εργάζεται πολλές φορές ακόμα και περισσότερες ώρες από τον σύζυγό της, ενώ οι πιέσεις και οι απαιτήσεις στον εργασιακό της χώρο αυξάνονται παράλογα. H γυναίκα έχει αποδειχθεί ότι προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να πετύχει τους στόχους της, φανερώνοντας έτσι την αξία της δουλειάς και της προσωπικότητάς της.
 
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, η σημερινή γυναίκα, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα εντελώς αφύσικα πρότυπα της κοινωνίας για την τέλεια γυναίκα. Οφείλει να οργανώνει κάθε υποχρέωση, να σχεδιάζει τις κινήσεις της, να μελετά και να προβλέπει τις ενέργειές της. ΟΛΑ ΑΥΤΑ, αντλώντας από τα τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονής, αντοχής και δημιουργικότητας που έχει…γιατί γεννήθηκε ΓΥΝΑΙΚΑ…  

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  klairhseiradaki@gmail.com