Η πιο συγκινητική πράξη από έναν… έφηβο!

Σήμερα θέλω πολύ να γράψω κάτι που συνέβη πρόσφατα σε ένα σχολείο. Δεν είναι άρθρο, δεν είναι ιστορία, δεν είναι περιστατικό. Είναι κάτι άλλο. Πολύ πιο σπουδαίο. Είναι ένα αφιέρωμα σε μια καλή πράξη. Στην πιο συγκινητική πράξη που μπορεί να μας διδάξει ένα παιδί… ένας έφηβος!

Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, χάνονταν από τις τσάντες και τις κασετίνες των έφηβων μαθητών διάφορα πράγματα. Από μικρής αξίας (πλην αγαπημένα) μέχρι μεγάλης αξίας, αντικείμενα. Όλοι μας είχαμε θορυβηθεί. Πρόκειται για κάτι που κανείς δεν εγκρίνει, και πολύ περισσότερο, δεν περιμένει από ένα παιδί που γνωρίζει τόσο καλά. Τα υπόλοιπα παιδιά, παρουσίαζαν έντονη στεναχώρια αλλά και αναστάτωση, καθώς δημιουργήθηκε έντονη καχυποψία μεταξύ τους. Το αποκορύφωμα ήρθε πριν μερικές μέρες, όταν χάθηκε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό από την τσάντα κάποιας μαθήτριας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη ηλικία, αλλά και για ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, το σχολείο όφειλε να κινηθεί διακριτικά… Οι κινήσεις που έγιναν, πολλές. Πολλή συζήτηση με τα παιδιά, παρότρυνση στον «πρωταγωνιστή» να μη διστάσει να μιλήσει γι’ αυτό που έκανε, αλλά και αποφυγή οποιασδήποτε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, σε περίπτωση που αποκαλυπτόταν ο «ένοχος».

Οι μέρες περνούσαν, ο προβληματισμός μεγάλος. Όλοι περιμέναμε με ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Η λύση, φάνηκε να δίνεται από μία 14χρονη μαθήτρια: Την επόμενη μέρα, θα έμπαιναν όλοι οι μαθητές, ένας ένας ξεχωριστά στην αίθουσα διδασκαλίας και αν κάποιος απ’ αυτούς είχε να αφήσει κάτι, θα το άφηνε πάνω στην έδρα. Έτσι απλά. Χωρίς κανένας να γνωρίζει, χωρίς κανείς να στοχοποιηθεί. Κλείνοντας τη συζήτηση, αυτό που ειπώθηκε στα παιδιά, ήταν το εξής: «Όλοι μπορεί κάποια στιγμή να κάνουμε λάθη. Δε σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί. Αντιθέτως, αν αυτό το παιδί διορθώσει το λάθος του, τότε θα αποδείξει πόσο σπουδαίο παιδί είναι!»
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να επηρέασαν αυτά τα λόγια. Την επόμενη όμως μέρα, ένας έφηβος είχε κάτι να αφήσει… αποδεικνύοντας έτσι, πόσο σπουδαίο παιδί είναι! Διότι λίγοι θα έκαναν αυτό που έκανε!

Το σχολείο, πέρα από το να επιβραβεύσει τον συγκεκριμένο μαθητή, όφειλε να κατακρίνει την πράξη του, δίνοντάς του να καταλάβει το μέγεθος της αναστάτωσης που προκάλεσε.Διαχωρίζουμε τις πράξεις του, επιβραβεύοντας απ’ τη μια την πράξη παραδοχής, κατακρίνοντας όμως ξεκάθαρα την αρχική. Σαφώς και μία τέτοια κίνηση δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη. Το παιδί, κάτι θέλει να μας πει με μία τέτοια πράξη. Υπό άλλες συνθήκες, το πρώτο πράγμα που θα με ενδιέφερε, θα ήταν το «γιατί;». Ποιος ήταν δηλαδή ο λόγος που ώθησε ένα παιδί να αφαιρέσει από ένα άλλο, κάτι που δεν του ανήκει. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η ανάγκη του να πάρω άμεσα το παιδί και να το ρωτήσω, δεν υπήρχε. Σαφώς και δε θα το αφήσω έτσι. Θεωρώ όμως ότι με την κίνησή του, ακύρωσε κάθε προηγούμενη πράξη του. Θεωρώ ότι με την κίνησή του τα έχει πει όλα. Έχει καταλάβει καλύτερα απ’ τον καθένα…

Η περηφάνεια μας μεγάλη. Η χαρά αναμειγνύεται με μια έντονη ανακούφιση. Ένα άγουρο ακόμα παιδί, ένας ατίθασος έφηβος, έδωσε σε όλους μας ένα πολύ σπουδαίο μάθημα, αποδεικνύοντας ότι όταν ένα σχολείο λειτουργεί σωστά, συντονισμένα, μα πάνω απ’ όλα με γνώμονα την αγάπη, την κατανόηση και την ανθρωπιά, μπορεί να χτίσει πραγματικά ισορροπημένες προσωπικότητες. Παιδιά, έτοιμα να βγουν στην κοινωνία με τα καλύτερα εφόδια: Αρχές και Ήθος.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο ρόλος του διευθυντή, ξεφεύγει από τα στενά όρια της αυστηρής φιγούρας που επιβάλλει τιμωρίες και αντικαθίσταται από ένα πρότυπο που πλησιάζει το πατρικό. Αυτά συμβαίνουν όταν το σχολείο αγκαλιάζει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, με σκοπό να τους εμφυσήσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αυτά συμβαίνουν σε ένα σχολείο που ξέρει να απελευθερώνει τα παιδιά από φόβους και αγωνίες. Όταν αντιμετωπίζει τον κάθε μαθητή, σαν μεμονωμένη περίπτωση.

Διότι τελικά το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί φέρουν την τεράστια ευθύνη: Να διαμορφώνουν προσωπικότητες!

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: klairhseiradaki@gmail.com