Μωρά στον ήλιο...

Η πρώτη απάντηση που θα λάβετε είναι: Μετά τους 6 μήνες. Φαρδιά-πλατιά και κατηγορηματικά. Κι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Τα βρέφη που είναι πολύ μικρά (κάτω των έξι μηνών-διορθωμένη ηλικία για τα πρόωρα) δεν μπορούν να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή και οι έντονες αλλαγές θερμοκρασίας στο περιβάλλον τα επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο εμάς. Έτσι, το να τα βυθίσουμε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου π.χ, μπορεί να μην τα κάνει να κλαίνε ή να τσιρίζουν, αλλά θα τα κάνει υποθερμικά. Αν η θερμοκρασία ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (και οχι του περιβάλλοντος γενικά) είναι πάνω από 30°C (κοινώς η παραλία είναι σαν κολυμπήθρα και ΔΕΝ σας δροσίζει) τότε και μόνον τότε θα μπορούσατε να ρισκάρετε να βάλετε το μωρό σας να πλατσουρίσει πατουσάκια στην ακροθαλασσιά.

Μην ξεχνάτε όμως, ότι το θαλασσινό νερό δεν είναι αποστειρωμένο, είναι ζωντανός οργανισμός. Περιέχει μικρόβια και βακτήρια, που μπορεί να μην ενοχλούν εμάς, αλλά τα βρεφάκια που δεν έχουν καλή άμυνα είναι πολύ επιρρεπή σε λοιμώξεις- κυρίως του δέρματος αλλά και ουρολοιμώξεις. Χρησιμοποιήστε λοιπόν την κοινή σας λογική και σκεφτείτε: Αξίζει να περάσετε μια βδομάδα σε νοσοκομείο για να βάλετε το βρέφος σας στο θαλασσινό νερό;

Για όσες μαμάδες σπεύσουν να πουν για τα γνωστά μαθήματα κολύμβησης “baby swimming”  που είναι πολύ του συρμού τον τελευταίο καιρό, να υπενθυμίσω ότι γίνονται σε πισίνες κλειστές και θερμαινόμενες, που κανονικά καθαρίζονται με όζον και όχι  χλώριο, γιατι το χλώριο ενοχλεί πολύ το δέρμα και τα μωρουδίστικα ματάκια.Για τα μεγαλύτερα των 6 μηνών, να τονίσουμε ότι τα μαθήματα κολύμβησης, ακόμη και για τα νήπια, ΔΕΝ σας εξασφαλίζουν ως προς τον κίνδυνο πνιγμού. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) τονίζει ότι:

- Ακόμη και νερό 2 εκατοστά βάθος αρκεί για να πνιγεί ένα παιδί, αν πέσει με το πρόσωπο, καθώς φράσσει στόμα και μύτη! Αυτό σημαίνει  ότι δε αφήνουμε ΠΟΤΕ παιδιά κοντά σε μέρη με νερό, ό,τι και αν είναι αυτά -πισίνες, στέρνες, πηγές, ακόμη και τουαλέτες!!!-  χωρίς επίβλεψη ΕΝΗΛΙΚΑ (το μεγαλύτερο αδελφάκι δεν φτάνει!) και μάλιστα ο ενήλικας πρέπει να είναι σε απόσταση ακτίνας χειρός, ώστε να μπορεί αμέσως να τραβήξει έξω το παιδί από το νερό.

- Τα μπρατσάκια δεν αρκούν για να κρατήσουν το παιδί σας στην επιφάνεια, χρειάζεται σωσίβιο γιλέκο που να δένει γύρω από τον κορμό και κάτω από τα χέρια.  Σε αυτό ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα γνωστά «τουβλάκια», «μακαρόνια», «σανίδες». Αυτά μπορεί να «βοηθούν» το παιδί να εξοικοιωθεί με το νερό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το προστατεύουν από πνιγμό.

- Φουσκωτές πισίνες, αλλά και κανονικές πισίνες, είναι σταθερός κίνδυνος για τα παιδιά. Θα πρέπει οι πισίνες των σπιτιών να είναι κλειστές με φράχτη, ώστε τα παιδιά να μην πηγαίνουν από μόνα τους, αν δεν υπάρχει παρών ενήλικας που να τα προσέχει. Σε πισίνες ξενοδοχείων κλπ, θα πρέπει πάντοτε να υπακούμε τους κανόνες:  οχι τρέξιμο ή βουτιές, πλύσιμο πριν και μετά το κολύμπι.
Ασφαλές βάθος για βουτιές θεωρείται το 1,80 μέτρα.  Αν είναι λιγότερο βαθιά η πισίνα ή η θάλασσα, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και κάκωσης στο κεφάλι και κυρίως στη σπονδυλική στήλη -και οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να καταλήξουν σε παράλυση.  

- Θυμηθείτε πάντοτε ότι πρέπει να μπείτε πρώτοι εσείς στο νερό, ώστε να ελέγξετε - αν υπάρχουν ρεύματα, αχινοί, πέτρες.

Θάλασσα όμως δεν είναι μόνο το νερό, είναι και η παραλία και ο ήλιος.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά κάτω των δύο ετών (Ναι, ΕΤΩΝ) θα πρέπει να αποφευγουν τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας (10πμ-4.00μμ). Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, θα πρέπει να τους εξασφαλίσετε σκιά. Η  ομπρέλα θαλάσσης δεν αρκεί, καθώς έχει βρεθεί ότι οι επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο και απορροφώνται από το δέρμα μας, ακόμη και κάτω από την ομπρέλα. Τα βρέφη, χρειάζονται ελαφριά ρουχαλάκια, που όμως να καλύπτουν κορμάκι και χέρια-πόδια και φυσικά καπέλο πλατύγυρο που να καλύπτει αυχένα και αυτάκια. Αν τελος πάντων δεν μπορείτε με τίποτε να αποφύγετε τον καλοκαιρινό καυτό μας ήλιο, βάλτε τους  αντηλιακό σε πρόσωπο και ακάλυπτα σημεία του σώματος, αλλά να σας υπενθυμίσω ότι δεν τα προστατεύει τόσο ώστε να βγείτε βόλτα για ηλιοθεραπεία σε μοναχική παραλία για ώρες!

Στα παιδιά 1-3 ετών, καλό είναι να ‘ναι καλυμμένα με ρούχα και όχι απλώς με αντηλιακή κρέμα. Υπάρχουν ρούχα ειδικά που δρουν σαν αντηλιακά [Ultraviolet Protection Factor (UPF) ζητήστε τα σε φαρμακεία και καταστήματα αθλητικών ειδών]. Απαραιτήτως καπέλο πλατύγυρο και αντηλιακά γυαλιά. Ισχύει και στα παιδιά αυτής της ηλικίας η αποφυγή των πιο ζεστών ωρών (10πμ-4μμ) και αν χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα, θυμηθείτε να την ανανεώνετε τακτικά. Αν νιώθετε τον ήλιο να σας καίει το δέρμα, πάρτε το παιδί στην σκιά.  Επίσης, να ξέρετε ότι τα κοινά ρούχα όταν βραχούν, δεν προστατευουν εξίσου από τον ήλιο.

Για τους λάτρεις της ηλιοθεραπείας  που θα βρουν αυτές τις συστάσεις υπερβολικές («εμείς δεν είχαμε τέτοια στην εποχή μας  και δεν πάθαμε τίποτε!») να υπενθυμίσουμε ότι :

1. Το προστατευτικό στρώμα της ατμόσφαιρας που απορροφούσε τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου όταν εμείς μαυρίζαμε παίζοντας στον ήλιο,  έχει μειωθεί πάρα πολύ λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης,

2.Τα εγκαύματα στην πρώτη παιδική ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα από ότι στους ενήλικες. Ο διαφορετικός σωματότυπος των μικρών παιδιών σημαίνει ότι έχουν διαφορετικές αναλογίες και υπολογίζεται διαφορετικά η επιφάνεια σώματος που είναι σημαντική για τη βαρύτητα του εγκαύματος και   

3. Έχει αποδειχθεί ότι ηλιακά εγκαύματα σε παιδική ηλικία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) στην ενήλικο ζωή,  καθώς επίσης ότι ο ήλιος βλάπτει και πάρα πολύ τα μάτια.

Κρατήστε υπόψη σας ότι καλό θα ήταν να έχετε και κάποια αλοιφή αντιισταμινική για τσιμπήματα εντόμων και μέδουσας. Μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Θυμηθείτε πάντοτε να πλένετε τραύματα και τσιμπήματα με φρέσκο καθαρό νερό, ώστε να μη μολυνθούν και να μπορείτε να τα δείτε καλύτερα. Ωστόσο, αν δείτε το τσίμπημα να ‘ναι μεγάλο ή να χει βαθιά πληγή ή εκτεταμένη, ζητήστε μια ιατρική εκτίμηση.

Καλό καλοκαίρι!

Για μελετηρές μαμάδες...
http://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/H...

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...