Παιδί στο αυτοκίνητο!

Το θέμα της οδικής ασφάλειας για τα παιδιά είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς το κορμάκι  τους είναι έτσι φτιαγμένο ώστε το κεφάλι τους να είναι σημαντικά μεγαλύτερο και βαρύτερο από αυτό που μπορεί να κρατήσει ο αυχένας τους. Ακόμη, τα ζωτικά τους όργανα και σπλάγχνα - καρδιά πνεύμονες συκώτι σπλήνα έντερο- δεν είναι θωρακισμένα όπως στους μεγάλους, τα κόκκαλα του θώρακα όπως και οι μύες της κοιλιάς δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά για να παρέχουν σημαντική προστασία.

Εν συντομία, μια πρόσκρουση αυτοκινήτου με 50 χιλιόμετρα την ώρα, ή ένα απότομο φρενάρισμα σε ένα φανάρι ή σε ένα αδέσποτο που δεν προσέξαμε, για ένα παιδί που είναι χύμα στο αυτοκίνητο μπορεί να σημαίνει κάκώση στο θώρακα, στη σπονδυλική στήλη, ρήξη σπληνός, καθώς θα χτυπήσει στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων, αν εχει μείνει στα πίσω καθίσματα. Για αυτά που κυκλοφορουν στο μπροστινό κάθισμα, κινδυνευουν από σοβαρές κακώσεις σε κεφάλι, θώρακα, κοιλιά από τον ίδιο τον αερόσακο του συνοδηγού αν είναι δεμένα με ζώνη και από το ταμπλό και το παρμπρίζ αν είναι ελεύθερα.

Ξεκινάμε από τα βασικά: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΦΟΡΑΜΕ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟ.

Στη χώρα μας, σε κάθε παρέα ενηλίκων, υπάρχει κάποιος που έχει ένα γνωστό γνωστού που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα από τη ζώνη ασφαλείας και γι' αυτό δεν τη φοράει. Συγνώμη, αλλά αυτά είναι τρίχες κατσαρές. Για κάθε τέτοια ιστορία, εγώ, ως νοήμων άνθρωπος, θα ρωτήσω: "Αν δεν την φόραγε, πού θα είχε εκσφενδονιστεί;" Και ως γιατρός που πήρε γεύση από μονάδες εντατικής, θα πω για εκείνα τα παιδιά και τους νέους που εμειναν διασωληνωμένοι σε κώμα γιατί δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Για τα παιδιά: ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ κάτω των 12 ετών ή ύψους 135 εκ. πρέπει να είναι δεμενα σε ειδικό κάθισμα, αντίστοιχα με την ηλικία τους και τις ανάγκες τους.

Τα παιδιά μεταφέρονται σε ειδικό κάθισμα ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. Όχι στην αγκαλιά της μαμάς, όχι χύμα σε κουνάκια, καλαθούνες και λοιπά βρεφικά, αλλά σε ειδικό καθισματάκι. Το οποίο χρησιμοποιείται για το αυτοκίνητο. Οχι για να κοιμάται το μωρό στο σπίτι. Ακόμη κι αν φαίνεται άβολο, είναι μόνο για λίγο και δεν πειράζει. Τοποθετείται στο πίσω κάθισμα, να κοιτάζει προς τα πίσω (ναι, πίσω, δεν πειράζει, δεν το ζαλίζει, δεν στριμώχνεται, δεν θα βαρεθεί) και το δένουμε για να μην μετακινείται με τις κινήσεις του οχήματος.

Να τονίσω για όλες εκείνες τις μαμάδες που κρατούν στο αυτοκίνητο τα παιδιά τους αγκαλιά: τα παιδιά σας θα γίνουν ένας εξαιρετικός αερόσακος που θα σας προστατευσει. Αντίθετα, η αγκαλιά σας δε θα τα προστατεύσει καθόλου σε περίπτωση τροχαίου. Ακόμη και αν είστε στο πίσω κάθισμα, θα «σκάσετε» πάνω στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος. Αν εξακολουθείτε να κρατάτε το παιδί αγκαλιά, θα το συντρίψετε ανάμεσα στο δικό σας σώμα και το μπροστινό κάθισμα.

Υπάρχει ΠΟΛΥ σοβαρός λόγος που βάζουμε τα παιδιά αντίθετα προς την φορά κίνησης του αυτοκινήτου: σε μια μετωπική σύγκρουση , το σωμα , εφόσον μείνει σταθερά δεμένο στη θέση του, πηγαινει πρωτα προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και μετά «σκάει» απότομα πίσω.  Κάπως έτσι:

Βάζοντας το παιδί σε κάθισμα που κοιτάει αντίθετα προς τη φορά κίνησης, σε μια μετωπική πρόσκρουση, το κάθισμα εμποδίζει το σώμα κ το κεφάλι του παιδιού να φύγει μπροστά, γιατί το υποστηρίζει με το σταθερό του τμήμα, και έτσι δεν θα υποστεί και «επαναφορά» στη θέση του.

 Μάλιστα, στη Σουηδία, οι αρχές προτρέπουν τους γονείς να διατηρούν τα παιδιά δεμένα σε τέτοια καθίσματα ως την ηλικία των ΠΕΝΤΕ ετών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι στριμώχνονται τα πόδια τους. Παρά το στρίμωγμα, οι τραυματισμοί των ποδιών είναι εξαιρετικά σπάνιοι.

vrefiko kathisma

Στα βρεφικά καθίσματα που είναι ως συνήθως ως 12 μηνών, αν σας φαίνεται ότι το μωράκι «κουλουριάζεται» πολύ στο κάθισμα, μπορείτε να τυλίξετε ρολό δύο υφασμάτινες πανούλες (από αυτές που χρησιμοποιούμε οι μαμαδες με τις χουφτες) και να τις βάλετε δεξιά κι αριστερά του, καθώς και μια κανονική πάνα στον ιμάντα που πιάνει το κάτω μέρος. Ετσι, θα 'ναι πιο σταθερό και μέχρι να μεγαλώσει και να «γεμίσει» το κάθισμα, δε θα 'ναι χαλαρά δεμένο και δε θα «πεφτει».

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν τοποθετούμε τα παιδιά με χοντρά «φουσκωτά» ρούχα (μπουφανάκια, υπνόσακους κλπ) στα παιδικά καθίσματα ασφαλείας. Μπορεί να πιστευετε ότι τα έχετε αρκετά σφιχτά δεμένα, αλλά σε ένα απότομο φρενάρισμα τα ρούχα αυτά θα συμπιεστούν και το κορμάκι του παιδιού θα 'χει αρκετό χώρο να μετατοπιστεί με κίνδυνο κάκωσης. Καλύτερα είναι να τα βγάζετε αυτά τα ρούχα, να το δένετε με τα κανονικά του ρουχαλάκια στο κάθισμα και να το σκεπάζετε με το μπουφάν πάνω από τους ιμάντες.

Κανονικά, ολα τα βρέφη και νήπια θα πρέπει να δένονται σε κάθισμα αντίθετα προς τη φορά της κίνησης (rear-facing car safety seat) τουλάχιστον ως την ηλικία των 2 ετών ή ωσπου να ξεπεράσουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος ή βάρος σύμφωνα με τις οδηγίες του καθίσματος. Παιδιά άνω των 2 ετών που θα χρησιμοποιήσουν κάθισμα που βλέπει προς την φορά της κίνησης (forward facing car safety seat) θα πρέπει αυτό να είναι εξοπλισμένο με ιμάντες /ζώνες 5 σημείων (δηλαδή όπως και στο βρεφικό καθισματάκι).

 

Οταν το παιδί ξεπεράσει τα 40 κιλά, μπορεί να χρησιμοποιησει το κάθισμα αυτό ως booster seat  σε συνδυασμό με την κανονική ζώνη του αυτοκινήτου. Η ζώνη θα πρέπει να περνάει από το μέσο του στέρνου και του ώμου και να μην ακουμπάει πάνω στο λαιμό του, ενώ το κάτω οριζόντιο τμήμα της ζώνης θα πρέπει να περνάει πανω από τους γοφούς του- και όχι πάνω στην κοιλιά του.
Για να μην χρειάζεται κανένα κάθισμα ασφαλείας, θα πρέπει η ζώνη ασφαλείας να περνάει από τα συγκεκριμένα σημεία του σώματός του και το παιδί να κάθεται καλά και να ακουμπάει στην πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου, συνήθως αφού ξεπεράσει το ύψος του 1,35μ.

Επιλέξτε το κάθισμα  που ταιριάζει στις ανάγκες  σας και στου παιδιού σας. Το ακριβότερο δεν είναι απαραιτήτως το καλύτερο. Το καλύτερο κάθισμα είναι αυτό:

1. που έχει τοποθετηθεί σωστά στο αυτοκίνητο και δεν «μπαλαντζάρει» με την κίνηση
2. που χωράει το παιδί σωστά (δηλαδή το ύψος του παιδιού είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του)
3. που ταιριάζει στο μοντέλο αυτοκινήτου σας
4. που «δένει» το παιδί σωστά και σφιχτά ώστε να μην μετακινείται στο κάθισμα

Οι αμερικανοί παιδίατροι λένε «Tight is Right» και συμβουλευουν ότι: αν, ενώ έχετε δέσει το παιδί στο κάθισμα, μπορείτε να «διπλώσετε»/ «τσιμπήσετε» τον ιμάντα με τα δυο σας δάκτυλα και αν μπορείτε να μετακινείσετε το κάθισμα κατά 1 ίντσα (2,5εκατοστά περίπου) δεξία αριστερά ή μπροστά, τότε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΤΟ ΣΦΙΞΕΤΕ ΞΑΝΑ.

Αν ψάχνετε για μεταχειρισμένο, αποφύγετε τα καθισματάκια που δεν είστε σίγουροι για το «ιστορικό» τους. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ καθισματάκι αν:

- Είναι πολύ παλιό. Κοιτάξτε στην ετικέτα την ημερομηνια κατασκευής, και ελεγξετε από τον κατασκευαστή για πόσο χρόνο χρήσης προτείνει το συγκεκριμένο μοντέλο.
- Εχει ορατά ραγίσματα πάνω στο σκελετό του.
- Δεν έχει ετικέτα με την ημερομηνία κατασκευής του και τον αριθμό μοντέλου. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, δεν μπορείτε να ελέγξετε αν έχει ανακληθεί.
- Δεν εχει οδηγίες. Τις χρειάζεστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ για να τοποθετήσετε σωστά το κάθισμα. Μόνον αν τοποθετήσετε το κάθισμα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες κατασκευής, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κάθισμα θα προστατέψει πραγματικά το παιδί.
- Του λείπουν κομμάτια. Συχνά στα μεταχειρισμένα καθίσματα λείπουν τμήματα σημαντικά (ιμάντες, ασφάλειες). Ελέγξετε με την εταιρία κατασκευής του αν μπορείτε να βρείτε τα σωστά ανταλλακτικά που λείπουν.
- Έχει ανακληθεί. Δείτε σε αυτόν τον ιστότοπο όσα έχουν ανακληθεί στις Η.Π.Α.: http://www.safercar.gov/
- Έχει εμπλακεί σε μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας τροχαίο ατύχημα.

Γενικά, καθίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μικρής βαρύτητας τροχαία πιθανώς να είναι ακόμη ασφαλή, αλλά κάποιες κατασκευάστριες εταιρείες συστήνουν αντικατάσταση των καθισμάτων μετά από κάθε ατύχημα, ακόμη και αν είναι μικρό. Μικρής βαρύτητας τροχαίο ατύχημα θεωρείται αυτό όπου ισχύουν ΟΛΑ τα παρακάτω:

- Το όχημα έφυγε μονο του από τον τόπο του ατυχήματος (δε χρειαστηκε γερανό)
- Η πόρτα του αυτοκινήτου πλησιέστερα στο κάθισμα δεν υπέστη καμία βλάβη
- Δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβάτες  
- Δεν ανοιξαν οι αερόσακοι
- Δεν υπάρχει καμία ορατή βλάβη στο παιδικό κάθισμα

Καντε τη ζώνη ασφαλείας και το παιδικό κάθισμα απαραίτητη συνήθεια. Μην επιτρέψετε ποτέ στο παιδί σας να μετακινηθεί ελεύθερο. Αν είστε σταθεροί στους κανόνες σας, τα παιδια μαθαίνουν πολύ καλά (και συχνά υπενθυμίζουν και στους άλλους) τον σωστό τρόπο μεταφοράς.

Αυτό συνεπάγεται βέβαια ότι και οι ίδιοι φοράτε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, έτσι?
Λοιπες συμβουλές για το αυτοκίνητο έπονται...
Και μην ξεχνάτε, το ταξίδι είναι που μετράει!!!

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...