Παιδί και σεξουαλικότητα - Μιλώντας για το σεξ

Πχ. γιατί τα κοριτσάκια και τα αγοράκια διαφέρουν μεταξύ τους, πώς ονομάζονται τα μέρη του σώματός τους, κ.α.

Το παιδί από πολύ μικρό μπορεί να εξοικειωθεί με την ανατομία του σώματος και με λέξεις όπως «πέος» και «αιδοίο», ενώ καλό θα είναι να αποφεύγονται χαϊδευτικά ονόματα. Είναι σημαντικό για το παιδί να υπάρχει καλή επικοινωνία με τους γονείς του έτσι ώστε αυτά που μαθαίνει για το σώμα του, να είναι στην κατάλληλη ηλικία για να μπορεί να τα κατανοεί. Για παράδειγμα, ως απάντηση στην ερώτηση «πώς γίνονται τα παιδιά;» ένα παιδί ηλικίας 6 ετών και άνω είναι σε θέση να κατανοήσει ότι ««η φύση δημιούργησε τα αρσενικά και θηλυκά όργανα έτσι ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους σαν κομμάτια πάζλ.

Όταν τα αναπαραγωγικά όργανα του άντρα και της γυναίκας ενωθούν μεταξύ τους, τα σπερματοζωάρια κολυμπάνε μέσα από το ένα σώμα στο άλλο για να βρουν τα ωάρια και να ενωθούν».

Όσον αφορά τώρα το ευαίσθητο θέμα της ομοφυλοφιλίας, το παιδί μπορεί να έχει αρκετές απορίες από πολύ μικρή ηλικία, όταν για παράδειγμα ακούσει στο σχολείο ένα παιδί να φωνάζει ένα άλλο «γκέι». Σε μια τέτοια περίπτωση οι γονείς μπορούν να πουν στο παιδί τους ότι το συγκεκριμένο παιδί το είπε αυτό ως βρισιά (κάτι που πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι σωστό!), και προφανώς δεν γνωρίζει την πραγματική σημασία της λέξης, καθώς γκέι είναι ένας άνθρωπος που ελκύεται σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου.

Καθώς το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, παίρνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να καταλάβει τις αλλαγές που υφίσταται το σώμα του και αρχίζει να σχηματίζει τις δικές του αρχές όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Ο αυνανισμός είναι ένα κομμάτι της σεξουαλικότητας και ξεκινάει συνήθως στην προ-εφηβεία, όπου οι γονείς καλό θα είναι να βάλουν κάποια όρια ώστε το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει αυτό που του δίνει ευχαρίστηση- δεν είναι κάτι κακό- αλλά όχι μπροστά σε άλλους.

Τέλος, μιλώντας στα παιδιά για το σεξ όσο μεγαλώνουν και σύμφωνα με την ηλικία τους, βοηθάει να κατανοήσουν ότι το σεξ είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της σωματικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του ανθρώπου.
Επίσης τα βοηθάει να μπορούν να ανοιχτούν και να συζητήσουν πιο περίπλοκες πτυχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν.
Το σημαντικό είναι ο γονιός να δείχνει και να είναι ανοιχτός και διαθέσιμος για μια τέτοια συζήτηση όποτε το παιδί το επιθυμεί, δίνοντας απλές, ειλικρινείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να μην γνωρίζουν τα πάντα ή ακόμα και να νιώθουν άβολα, έτσι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθουν στα παιδιά για τη σεξουαλικότητα είναι να ανακαλύψουν τις απαντήσεις μαζί μέσα από εξειδικευμένα βιβλία ή κάποιον ειδικό σύμβουλο, και μετά να συζητήσουν αυτά που έμαθαν.

Στέλλα Σμπώκου Κοινωνιολόγος – Ψυχολόγος
Εθελόντρια στο «Μαζί για το παιδί»

Πανελλαδική Γραμμή 115 25 και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αποτελείται από 10 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που συνεργάζονται, από το 1996, για να βοηθήσουν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, το παιδί σε ανάγκη. Οι προσπάθειες...