γιαγια παππούς

Γιαγιά και παππούς: Πως μπαίνουν όρια στη σχέση αυτή; (Β΄ μέρος)

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μας "Γιαγιά και παππούς: Πως μπαίνουν όρια στη σχέση αυτή;" έγινε η πρώτη νήξη σε ένα ερώτημα δύσκολο. Σήμερα ακολουθεί το δεύτερο μέρος.

Γιαγιά και παππούς: Πως μπαίνουν όρια στη σχέση αυτή; Δύσκολα ερωτήματα που θα απαντηθούν:

Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς παραπονιούνται για τα ανάμικτα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά από τους παππούδες; Τι γίνεται όταν η αυξημένη συμμετοχή των παππούδων και γιαγιάδων δημιουργεί επιπλοκές; Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά η εμπλοκή των παππούδων τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών; Πως μπορούν οι γονείς να θέσουν τα όρια τους; Και τι να κάνουν σε αυτή τη περίπτωση;

Όπως λοιπόν όλες οι σχέσεις, έτσι και η σχέση των γονιών, των παππούδων και των παιδιών θέλει δουλειά για να πετύχει και να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία. Για να βρεθεί λοιπόν η χρυσή τομή χρειάζεται:

  • Μιλήστε μαζί τους με ήρεμο και ευγενικό τρόπο.
  • Εξηγήστε τους ότι πρέπει να ακολουθούν κοινή γραμμή στο μεγάλωμα των παιδιών.
  • Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε πως εσείς οι γονείς είστε υπεύθυνοι για εκείνα, σε θέματα όπως υγείας, σχολείου, διατροφής και πολλά ακόμη.
  • Όταν αναφέρουν, πως ξέρουν καλύτερα από εσάς, κρατήστε την ψυχραιμία σας και επωφεληθείτε από τις συμβουλές τους!
  • Δεχθείτε την καλοπροαίρετη κριτική. Είναι αδύνατο να τα γνωρίζουμε όλα. Θυμηθείτε επίσης ότι, αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι το «καλό» του παιδιού.
  • Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τις ικανότητες σας και τις αδυναμίες σας. Ξέρετε αν αγχώνεστε εύκολα ή αν μένετε ψύχραιμοι. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Αν νοιώθετε ότι, «πρέπει να πάμε στο γιατρό» ακόμα και όταν οι γονείς σας, σας λένε ότι, «ένας πυρετός είναι, το παρακάνετε εσείς οι νέοι γονείς», πηγαίνετε το παιδί σας στο γιατρό.
  • Πιστέψτε ότι είστε ικανοί ως γονείς. Εσείς και ο/η σύζυγός σας σας είστε οι καταλληλότεροι για να πάρετε αποφάσεις που αφορούν το παιδί σας.
  • Μοιραστείτε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τις νέες πληροφορίες που μαθαίνετε. Πάρτε τους μαζί σας μία μέρα στον παιδίατρο. Παρακινήστε τους να έρθουν σε ένα σεμινάριο που αφορά στην συμπεριφορά των παιδιών. Βάλτε τους στη ζωή σας με έναν δημιουργικό τρόπο.
  • Ζητείστε από τον/την σύζυγό σας να βρείτε από κοινού τρόπους ώστε να οριοθετήσει ο καθένας τους δικούς του γονείς.
  • Επαινέστε, παρουσία των γονιών σας, τον/την σύζυγό σας. Πείτε για παράδειγμα: «Η γυναίκα μου είναι καταπληκτική μητέρα. Τη θαυμάζω για τον τρόπο που βάζει όρια αλλά είναι και γλυκιά μαζί με τα παιδιά». Ή πείτε «Ο άντρας μου είναι θαυμάσιος πατέρας, παίζει με τα παιδιά και τους αλλάζει πάνες καλύτερα και από εμένα.»

Βιβλιογραφία:

Craig, G. J. & Baucum, D. (2002). Human Development. Prentice Hall, USA.

Rogge, J. U. (2007). Οικογένεια: Χωρίς Χάος Δεν Γίνεται. Ας δούμε πώς θα συμβιώσουμε μαζί του. Εκδόσεις Θυμάρι, Αθήνα.

 

Gerasimos Roussos
Όνομα Συγγραφέα:
Ο Ρούσσος Γεράσιμος είναι εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία από το 1990 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Έχει ολοκληρώσει από το 2006-2010 τις σπουδές του...
Επιστημονικός Υπεύθυνος Διεπιστημονικού Κέντρου Λόγου, Μαθησιακών & Αναπτυξιακών Δυσκολιών "Ανάπτυξη & Εκπαίδευση" - MSc Εκπαιδευτική Ψυχολογία