Πώς νιώθει η εγκυμονούσα όταν βλέπει το σώμα της να αλλάζει;

Το σώμα της γυναίκας, που σταδιακά μεταβάλλεται, τα παραπάνω κιλά και η διόγκωση του στήθους, αλλάζουν την όψη του, γίνεται λιγότερο σεξουαλικό για τον ερωτικό της σύντροφο, αλλά περισσότερο ερωτικό και «συναισθηματικό».

Ο σύντροφός της την αισθάνεται πιο κοντά του, αφού κουβαλάει το παιδί του, γοητεύεται από την εικόνα της, η οποία περικλείει μια ερωτική αλλά και μια τρυφερή και γεμάτη συγκινήσεις διάσταση.

Μπορεί να αλλάζει η εικόνα του σώματος της γυναίκας που είχε σαν ερωμένη, σίγουρα όμως ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας που είναι έγκυος δεν χάνονται, αλλά μπορούν να εκφραστούν θετικά
καθώς αυξάνεται η ερωτική της επιθυμία με την αύξηση των ορμονών της.

Από την άλλη εάν η ίδια αισθάνεται ντροπή για το σώμα της και δεν εκφράζεται ερωτικά με τον σύντροφό της, ο άντρας είναι πολύ πιθανόν να νιώσει παραμελημένος και η ίδια να νιώσει ότι δεν είναι σεξουαλικά επιθυμητή λόγω της εικόνας της και να πιστεύει πως ο σύντροφός της την αποφεύγει και την απορρίπτει.
Η ερωτική επαφή είναι ένα υπέροχος τρόπος για να εκφράσει η γυναίκα τα συναισθήματά της και τον ερωτισμό της, στοιχεία απαραίτητα για το δέσιμο της σχέσης της με τον σύντροφό της και αύριο της οικογένειάς της.

Πως νιώθει ο άνδρας, ο αυριανός πατέρας, μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση; Τι στάση κρατάει;

Η αλλαγή στην σεξουαλική επιθυμία δεν παρατηρείται μόνο στην γυναίκα που κυοφορεί, αλλά και στον άνδρα.

Πολλές φορές προτιμά να απέχει από τα συζυγικά του καθήκοντα, είτε γιατί φοβάται για την υγεία του εμβρύου, είτε γιατί αισθάνεται ντροπή επειδή πιστεύει πως η νέα ζωούλα ενοχλείται από τη σεξουαλική πράξη ή καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της.
Η αναγνώριση από τον ίδιο ότι το γυναικείο σώμα έχει αναλάβει το σπουδαίο αυτό έργο, σίγουρα τον βάζει στην διαδικασία να παρατηρεί με δέος την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ο άνδρας να δείχνει τον ερωτισμό του και να διαβεβαιώνει την σύντροφό του ότι εξακολουθεί να την θέλει το ίδιο, εξακολουθεί να την βρίσκει το ίδιο ελκυστική, διεκδικώντας την σεξουαλικά, και όχι να την αποφεύγει έχοντας φόβους και αναστολές.

Η γυναίκα από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να κατανοεί την αμήχανη πολλές φορές στάση του συντρόφου της, να συμμερίζεται τις ανησυχίες του και να του εξηγεί πως η σεξουαλική πράξη δεν βλάπτει το έμβρυο, έχοντας πάντα κατά νουν πως η επικείμενη πατρότητα αγχώνει κάθε άντρα.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797