Τι κάνουμε αν το παιδί μας δει να κάνουμε σεξ;

Η κάθε οικογένεια φαίνεται να επιλέγει διαφορετική λύση σε αυτό. Άλλοι ενημερώνονται, το ψάχνουν, συζητούν και άλλοι απλά το αποφεύγουν ευχόμενοι και ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή.

Η σεξουαλικότητα, όμως, είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Εκφράσεις της εντοπίζονται ακόμη και από την περίοδο της κύησης, όντας ένα μέρος του εαυτού μας, με το οποίο γεννιόμαστε και το οποίο εξελίσσεται καθώς και εμείς προχωράμε στην ζωή. Καθορίζεται, λοιπόν, τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχολογικούς αλλά και κοινωνικούς παράγοντες. Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι σεξουαλικότητα σημαίνει σεξ, κάτι που προκύπτει ως αποτέλεσμα της άγνοιας αλλά και της έλλειψης ενημέρωσης. Το σεξ είναι η έκφραση της σεξουαλικότητάς μας στην ενήλικη ζωή μαζί με έναν άλλο άνθρωπο. Αλλά μέχρι τότε υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται.

Από την νηπιακή ηλικία τα παιδιά θέτουν στους γονείς τους ερωτήματα σχετικά με την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή. «Μαμά, εγώ πως γεννήθηκα;» μπορεί να ρωτήσει ένα τρίχρονο. Ή ένα τετράχρονο να πει «Τι είναι το σεξ;» Ή δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε ότι στο μικρό μας κοριτσάκι να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα, γιατί λαμβάνει κάποια ευχαρίστηση, με εντελώς αθώο τρόπο.

Αντίστοιχα, εισβάλλουν στην τουαλέτα ζητώντας να κάνουμε μπάνιο μαζί τους γυμνοί ή ακόμη και στο δωμάτιο την στιγμή που το ζευγάρι κάνει σεξ. Οι αιφνιδιαστικές αυτές καταστάσεις συχνά συνεπάγονται αντιδράσεις πανικού από την πλευρά των γονέων, μουδιάσματος ή ακόμη και τιμωρίας, εξαιτίας της αμηχανίας και του φόβου τους.

Στην περίπτωση που το παιδί δει τους γονείς του να κάνουν σεξ, θα χρειαστεί να μην πανικοβληθούν και να αντιδράσουν όσο πιο ήρεμα γίνεται. Το να συμβεί αυτό μια φορά δεν συνεπάγεται καμιά αρνητική επίπτωση στην ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη. Στην περίπτωση, που αντιδράσουν ακραία ή έντονα ίσως να έχει περισσότερες συνέπειες. Αν το αντιληφθούν στο δωμάτιό τους την στιγμή της περίπτυξης σε ερωτικό πάθος μπορούν να το ρωτήσουν αν χρειάζεται κάτι και αναλόγως να του ζητήσουν να περάσει για λίγο έξω, προκειμένου να πάνε οι ίδιοι να δουν τι θέλει. Στην περίπτωση που το ίδιο το παιδί τους ρωτήσει αν έκαναν σεξ, χρειάζεται να του απαντήσουν ειλικρινά, με λόγια που ταιριάζουν όμως στην ηλικία του.

Η απάντηση που είναι ξεκάθαρη, αληθινή, χωρίς μισόλογα και ντροπή δεν εκλύει περαιτέρω ερωτήσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν κινούμαστε απολογητικά: «Ξέρεις Γιαννάκη μου, εγώ και ο πατέρας σου δεν κάναμε τίποτα..» ούτε ρωτάμε το παιδί εάν είδε ή εάν κατάλαβε τι κάναμε. Τα σημαντικότερα μηνύματα σχετικά με την σεξουαλικότητα μεταδίδονται μέσω της στάσης των γονιών και του πως νιώθουν οι ίδιοι με αυτήν. Η ντροπή, η ενοχή, ο φόβος ή η αμηχανία θα περάσουν στο παιδί μέσω του τρόπου που τους μιλάμε και εν γένει της μη λεκτικής μας επαφής μαζί του.

Εκείνο που έχει μεγάλη αξία είναι να είμαστε κοντά στο παιδί μας κάνοντάς το να αισθάνεται ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς για θέματα που το απασχολούν σχετικά με την σεξουαλικότητα και ότι είμαστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να μιλήσουμε για αυτό.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797