Το παιδί μου είχε μία ερωτική απογοήτευση!

Τα έχετε ακούσει από τους δικούς σας γονείς ή μήπως τα έχετε πει και εσείς;

Είναι γεγονός πως ο έρωτας δεν συμβαδίζει με τη λογική και δεν βάζει πρώτα αυτό και μετά εκείνο, ούτε γίνεται να ερωτευτούμε τόσο όσο να μην πληγωθούμε!

Στην εφηβεία βλέπουμε τους έφηβους να ερωτεύονται συχνά, να φλερτάρουν, να κάνουν τις πρώτες τους ερωτικές σχέσεις, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τη μαγεία της ερωτικής επαφής, συναισθηματικής και σεξουαλικής.
Ας μην ξεχνάμε επίσης και την επίδραση των ορμονικών, σωματικών και ψυχοσυναισθηματικών μεταβολών που συμβαίνουν σε αυτήν την περίοδο.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν, ο έφηβος να ερωτεύεται, να του περνάει και να ξαναερωτεύεται!
Όπως είναι φυσιολογικό όταν δε βρίσκει ανταπόκριση από τον έρωτά του ή όταν χωρίζει από μία σχέση που έχει δημιουργήσει, να αισθάνεται έντονη απογοήτευση και ματαίωση.

Το πώς βιώνει ο έφηβος τον χωρισμό;
Λόγω του ότι η εφηβική περίοδος είναι περίοδος που το δράμα και η μελαγχολία κυριαρχούν, οι συναισθηματικές του αντιδράσεις επηρεάζονται ανάλογα, έτσι βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή της η ένταση, η αυξημένη ευσυγκινησία και η συναισθηματική ευαλωτότητα.
Αρκετά συχνά και μέσα από την δραματοποίηση της ηλικίας, έχει την τάση να εξιδανικεύει το σύντροφο και μετά από μία ερωτική απογοήτευση να πιστεύει πως δεν πρόκειται να ξανά-αγαπήσει, να δείξει ενδιαφέρον ή ακόμα και να εμπιστευτεί κανέναν, νιώθοντας βαθιά πληγωμένος.

Είναι όμως οι πρώτες επαφές του με τα ερωτικά συναισθήματα, οι πρώτες εγγραφές και τα πρώτα βιώματα, εμπειρίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητάς του, αλλά και συνεισφέρουν σημαντικά στη διαφυλική επικοινωνία και στο «χτίσιμο» των διαφυλικών σχέσεων.

Μαθαίνει δηλαδή να επικοινωνεί με το άλλο φύλο, να εκφράζει τα συναισθήματά του, να διαχειρίζονται τη σεξουαλικότητά του και να ανακαλύπτει ακόμη περισσότερο τον εαυτό του, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.

Ο γονιός, ως ενήλικας, γνωρίζει ότι πολύ σύντομα το παιδί του θα ερωτευτεί ξανά, θα χωρίσει, θα ξεχάσει και ούτω καθεξής.
Στάδια που περνάνε όλοι οι άνθρωποι όταν περνούν από αυτό το μεταβατικό στάδιο, από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται το παιδί σας είναι να το στηρίξετε, να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι περνάει, να το καθησυχάσετε, λέγοντάς του ότι και εσείς, όπως και πολλοί άλλοι, έχετε βρεθεί στη θέση του, χωρίς όμως να υπερβάλλετε ή να μειώνεται την αξία των συναισθημάτων που βιώνει.

Δεν θα βοηθήσετε καθόλου το παιδί σας κάνοντας κριτική, ειρωνικά σχόλια ή προσπάθεια να το πείσετε ότι σύντομα θα βρεθεί μια άλλη αγάπη στη ζωή του.

Αυτό λειτουργεί αρνητικά στην επικοινωνία σας μαζί του και είναι πιθανό να σας αγνοήσει, αισθανόμενο ότι δεν το καταλαβαίνετε.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο να είστε για το παιδί σας ένας ενεργός ακροατής, που θα έρθει κοντά του με κατανόηση και ειλικρινή διάθεση να το ακούσετε και να το υποστηρίξετε συναισθηματικά σε ότι χρειαστεί το ίδιο.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797