Είσαι έγκυος; Απόλαυσέ το όσο προλαβαίνεις!

Τι βλακείες λες; Δεν κοιμάσαι καλά επειδή η φουσκωμένη σου κοιλιά σε ενοχλεί; Ξανασκέψου το… Πολύ σύντομα θα είσαι ξαπλωμένη  στο κρεβάτι ξημερώματα, λουσμένη από εμετό και παρόλαυτα δε θα τολμάς να κουνήσεις ούτε ένα μυ του κορμιού σου για να μην ξυπνήσεις το αγγελούδι σου που θα έχει αποκοιμηθεί –επιτέλους- στην αγκαλιά σου!

Το ξέρω, τώρα συζητάς με εμμονή και  βασανίζεσαι με άσχετες βλακείες  όπως το αν την ώρα της γέννας συμβεί κάποιο μοιραίο και αντί για να βγάλεις το μωρό, βγάλεις κάποιο άλλο παράγωγο από την πίσω πόρτα… Όμως μάντεψε… Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, δε θα σε νοιάζει καθόλου ακόμα και αν τα κόπρανά σου καταλήξουν πάνω στο ταβάνι και σχηματίσουν  τη λέξη «χέστηκα»!. Το μόνο που θα παρακαλάς και θα ικετεύεις, είναι να βγάλουν αυτό το μωρό από μέσα σου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!!!

Α, κι αυτό το βιβλίο που διαβάζεις για το φυσικό τοκετό; Μην σπαταλάς το χρόνο σου και βρες κάποιο που θα λέει «ΤΙ κάνω με αυτό το μωρό»! Γιατί μόλις αρχίσουν οι πόνοι της γέννας, θα αντέξεις μέχρι να φτάσει η διαστολή σου στο 3, μετά θα παρακαλάς για τη θεϊκή επισκληρίδιο! Ούτως ή άλλως, ο τοκετός είναι μια μέρα, το μωρό θα είναι εδώ για πάντα. Ξόδεψε το χρόνο σου πιο παραγωγικά και διάβασε για την σωστή ανατροφή του παιδιού σου και όχι για τις  σωστές αναπνοές -που δε θα καταπραΰνουν καθόλου τους πόνους εκείνη τη στιγμή- ίσως να φανούν χρήσιμες στις πρώτες προσπάθειες εκκένωσης του εντέρου σου μετά τον τοκετό!

Επιπλέον, σε αυτή τη φάση έχεις άποψη για τους άλλου γονείς και κατακρίνεις κάθε τους «λανθασμένη» κίνηση. Σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις καμιά ιδέα για το τι να κάνεις και θα καταλάβεις ότι αυτό που λένε κάρμα δεν είναι τυχαίο. Για κάθε σχόλιο και κουτσομπολιό που έχεις κάνει σε τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι γονείς, θα καταδικαστείς σε ισόβια σκέψη και ενοχή. Συνέχισε να κατακρίνεις τη φίλη σου που αφήνει τα παιδιά της μια ώρα παραπάνω στον παιδικό για να πάει για ψώνια ή για να μαγειρέψει. Σε λίγο καιρό θα εύχεσαι ο παιδικός να είναι ανοικτός και τα Σαββατοκύριακα!

Οπότε, φάε τώρα ένα έξτρα κομμάτι cheesecake, τώρα που είσαι ακόμα στη φάση των παραισθήσεων. Πιστεύεις ότι έχεις μόνο κοιλιά, αλλά ότι τρως πάει κατευθείαν στην περιφέρειά σου. Και μη νομίζεις ότι εσύ θα είσαι από τις τυχερές που θα χάσει όλο το βάρος που πήρε στην εγκυμοσύνη με το θηλασμό. Εσύ θα είσαι εκείνη που τα παιδιά της πάνε κάθε μέρα στο νηπιαγωγείο χωρίς το ντοσιέ με τις ζωγραφιές, με άλλη κάλτσα στο κάθε πόδι και με φαγητό πασαλειμμένο στα μαγούλα! Οι αναμνήσεις τις εποχής που έκανες  κάθε μέρα ένα ζεστό ντουζάκι θα μοιάζουν ονειρεμένες…  Πόλυ σύντομα, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο θα είναι η πιο χαλαρωτική διασκέδαση για την οποία  θα έχεις χρόνο!

Μετά τη γέννηση του μωρού, θα συνειδητοποιήσεις πόσο παρτάκιας μπορεί να γίνει ο σύζυγος σου… Οι ορμόνες θα σε κατακλύσουν και θα παίρνεις τα αντισυλληπτικά σα καραμέλες για να εξασφαλίσεις ότι δε θα κάνεις δεύτερη φορά το ίδιο λάθος. Μετά, μια νύχτα που θα πιεις ένα Drambuie παραπάνω θα σκεφτείς ότι ήρθε ο  καιρός για το δεύτερο…

Μόνο ένα πράγμα θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις ραγάδες, τους λεκέδες από τον εμετό και την κατάθλιψη από την χαλαρωμένη ευαίσθητη περιοχή σου, κι αυτό είναι μια αγάπη για το μωρό σου που δεν γνώριζες καν ότι μπορεί να νιώσεις.

Οπότε κράτησε τα ρούχα εγκυμοσύνης, προσπαθήστε να μην λερώσεις τα παντελόνια σου όσο ελέγχεις ακόμα την κύστη σου... αυτή η βόλτα μόλις ξεκίνησε. Μην κατακρίνεις άλλο τις υπόλοιπες μαμάδες και απλά στήριξέ τες. Θα τις χρειαστείς μόλις συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις ιδέα τι κάνεις!

Με αγάπη, μια πρώην έγκυος και νυν τρελαμένη μαμά!