Παιχνίδια ρόλων

Φανταστείτε ένα μαγικό κόσμο, όπου συνυπάρχουν αρμονικά (ή σχεδόν αρμονικά) άνθρωποι, ξωτικά, νάνοι και διάφορα άλλα πλάσματα, έναν κόσμο που η μαγεία υπάρχει παντού, και το σπαθί δίνει πολλές φορές τη λύση στα προβλήματα.

Φανταστείτε τώρα ότι σε μια περιοχή αυτού του κόσμου υπάρχει μια ομάδα ηρώων, ορκισμένων να βοηθάνε τους φτωχούς και τους αδύνατους. Στην ομάδα αυτή υπάρχουν παντοδύναμοι πολεμιστές, ισχυροί μάγοι, αφοσιωμένοι ιερείς αλλά και πονηροί τυχοδιώκτες.

Καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητές του, προσφέρει ό,τι μπορεί στην ομάδα, ώστε ως σύνολο να μπορούν να επιτύχουν εκεί που άλλοι απέτυχαν.

Φανταστείτε λοιπόν αυτή την ομάδα να έχει αναλάβει τώρα μια επικίνδυνη αποστολή, η οποία αφού τους έφερε αντιμέτωπους με κάθε λογής τρομακτικά και δόλια πλάσματα, στο τέλος τους έχει αναγκάσει να πολεμάνε έναν πανίσχυρο δράκο, ο οποίος βρυχάται, δαγκώνει και ξερνάει φωτιά, ενώ οι ήρωες προσπαθούν απεγνωσμένα να τον νικήσουν με τη δύναμη αλλά και την εξυπνάδα τους.

Φανταστείτε τώρα ότι ένας από αυτούς τους ήρωες είστε ΕΣΕΙΣ!

Μόλις κάνατε το πρώτο βήμα στον κόσμο των παιχνιδιών ρόλων.


Τι είναι τα παιχνίδια ρόλων;

Τα παιχνίδια ρόλων (Role Playing Games), για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, είναι μια ειδική κατηγορία παιχνιδιών, τα οποία βασίζονται πολύ στο διάλογο, την αλληλεπίδραση των παικτών, και κυρίως στη φαντασία τους.

Να σημειώσουμε ότι μιλάμε για επιτραπέζια παιχνίδια και όχι για τα αντίστοιχα ηλεκτρονικής μορφής.

Ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από 4-6 παίκτες (μπορούν όμως να παίξουν και λιγότεροι ή περισσότεροι), από τους οποίους ο ένας είναι ο Αφηγητής (Game Master), και οι υπόλοιποι παίρνουν το ρόλο κάποιου ήρωα. Ο Game Master (GM) έχει τον έλεγχο όλου του παιχνιδιού: αφηγείται την ιστορία, περιγράφει τις περιοχές απ’ όπου περνάνε οι παίκτες, ελέγχει τους αντιπάλους τους αλλά και όσους χαρακτήρες συναντήσουν στο δρόμο τους.

Οι υπόλοιποι παίκτες ελέγχουν από ένα ήρωα. Ο ήρωας αυτός μπορεί να είναι άνδρας ή γυναίκα, μπορεί να είναι άνθρωπος, ξωτικό, νάνος ή κάποια άλλη φυλή, και έχει μια «ειδίκευση»:

  • μπορεί να είναι πολεμιστής οπότε βασίζεται στα όπλα,
  • μάγος οπότε χρησιμοποιεί ισχυρά ξόρκια,
  • ιερέας ο οποίος προστατεύει την ομάδα και θεραπεύει τους πληγωμένους,
  • τυχοδιώκτης οπότε βασίζεται στην πονηριά, την ταχύτητά και το ταλέντο του για να βγάζει την ομάδα από δύσκολες καταστάσεις, ξεκλειδώνοντας πόρτες, ανακαλύπτοντας παγίδες, ή εξουδετερώνοντας αθόρυβα κάποιον εχθρό.

Η επιλογή φύλου, φυλής και ειδικότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Το τι είδους χαρακτήρα θέλουμε να δημιουργήσουμε, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των ζαριών που ρίχνουμε όταν τον φτιάχνουμε, οδηγούν κάθε φορά σε έναν μοναδικό ήρωα, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, ο οποίος μπορεί να θυμίζει εξωτερικά και εσωτερικά εμάς που τον φτιάξαμε, ή να είναι το εντελώς αντίθετο!

Αυτό τον ήρωα πρέπει να καταφέρουμε να τον κρατήσουμε (φυσικά) ζωντανό στην πορεία του παιχνιδιού, και αν μπορούμε να τον κάνουμε και καλύτερο. Πως γίνεται αυτό; Με την απόκτηση εμπειρίας. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσουμε εμπειρία: πολεμώντας εχθρούς και τέρατα, λύνοντας γρίφους, έχοντας έξυπνες ιδέες είναι μόνο κάποιοι απ’ αυτούς.

Στο παιχνίδι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια εμπειρίας, τα οποία όταν τα περνάμε ανεβαίνουμε ένα «επίπεδο». Όταν συμβεί αυτό, κάποια από τα στατιστικά του ήρωά μας καλυτερεύουν, δίνοντάς του περισσότερες δυνατότητες, ή βελτιώνοντας αυτές που ήδη έχει. Μην νομίζετε όμως ότι αυτός είναι ο σκοπός του παιχνιδιού!

Σκοπός του είναι να περάσει καλά η παρέα, ταξιδεύοντας σε έναν κόσμο που μπορεί να μην είναι μεν αληθινός, είναι όμως συναρπαστικός και (ανάλογα βέβαια και πως παίζουν οι παίκτες) πολλές φορές πολύ ρεαλιστικός!


Απλώς παιχνίδι;

Τα παιχνίδια ρόλων προάγουν περισσότερο τη συνεργασία και την κοινωνικότητα παρά τον ανταγωνισμό. Ένα χαρακτηριστικό παιχνίδι ρόλων συγκεντρώνει τους συμμετέχοντες του σ’ένα ενιαίο σύνολο, που λειτουργεί ως ομάδα.

Όπως η πλοκή σε ένα μυθιστόρημα, αυτά τα αποσπασματικά παιχνίδια παίζονται συχνά σε εβδομαδιαία βάση για μια περίοδο μηνών ή ακόμη και ετών, αν και μερικοί παίκτες προτιμούν να παίζουν περιπέτειες που ολοκληρώνονται σε μια συνάντηση.

Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν μια μορφή αφήγησης μέσω αλληλεπίδρασης και συνεργασίας.

Όπως τα μυθιστορήματα ή οι ταινίες, τα παιχνίδια ρόλων έχουν απήχηση διότι εμπλέκουν τη φαντασία. Η αλληλεπίδραση είναι η πολυσήμαντη διαφορά μεταξύ των παιχνιδιών ρόλων και της παραδοσιακής λογοτεχνίας.

Ο παίκτης σε ένα παιχνίδι ρόλων κάνει επιλογές που επηρεάζουν την ιστορία. Τέτοια παιχνίδια ρόλων επεκτείνουν μια παλιότερη παράδοση παιχνιδιών αφήγησης όπου μια μικρή παρέα φίλων συνεργάζονταν για να πλάσουν μια ιστορία.


Ρίξε το ζάρι!

Ένας τρόπος για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι στον φανταστικό κόσμο των παιχνιδιών ρόλων, είναι το πακέτο που βρήκαμε στα παιχνίδια της εταιρίας Κάισσα (που ειδικεύεται σε αυτά) και λέγεται «Εισαγωγή στα Παιχνίδια Ρόλων».

Στο πακέτο αυτό, υπάρχει ό,τι χρειάζεστε για να αρχίσετε να παίζετε: Μια σειρά από έτοιμους χαρακτήρες, μερικές περιπέτειες, χάρτινες φιγούρες για τους ήρωες και για κάποια από τα τέρατα, ταμπλό, ζάρια (στα παιχνίδια ρόλων, χρησιμοποιούνται, εκτός από το εξάπλευρο ζάρι, ζάρια με 4, 8, 10, 12, 20 πλευρές) και βέβαια μια απλοποιημένη έκδοση των κανόνων του παιχνιδιού.

Σκοπός του πακέτου αυτού είναι να δείτε πως λειτουργεί ένα παιχνίδι που βασίζεται στην αφήγηση, και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χαρακτήρα μας για να μεγαλουργήσουμε, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι όλοι οι παίκτες είναι σύμμαχοι, και μαζί πρέπει να λύνουν τα προβλήματα που θα τους παρουσιάζονται στην πορεία του παιχνιδιού.


Ψάχνοντας συμπαίκτες!

Αν τα παραπάνω σας κίνησαν την περιέργεια, ίσως ήρθε η ώρα, μόνοι ή παρέα με το έφηβο παιδί σας (που ίσως θα είναι ήδη ενημερωμένο) να αναζητήσετε συμπαίκτες. Πληροφορηθήκαμε ότι στα καταστήματα Κάισσα εβδομαδιαία οργανώνονται παιχνίδια καθώς και επιδείξεις αρκετών παιχνιδιών για αρχάριους που θέλουν να "μυηθούν".

Εάν μένετε στη Θεσσαλονίκη, πολύ γνωστή είναι η ομάδα «Παιχνιδιών Φαντασίας & Ρόλων» Θέρμης, που διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δράσεις σε Θέρμη, Θεσ/νίκη και Αθήνα.

Κορυφαία στιγμή της ομάδας είναι το ετήσιο Φεστιβάλ Φαντασίας που διοργανώνει στις αρχές κάθε χρόνου με πολλά γεγονότα και συμμετοχή από όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τα μόνα που χρειάζεστε για να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων, είναι διάθεση, χρόνος και πολύ φαντασία.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Παλαιολόγο από την εταιρία Κάισσα για τις πληροφορίες.

Συμπληρωματικά, χρησιμοποιήθηκε υλικό από την Wikipedia