Πάμε Σαββατοκύριακο 01-02/02

Πάμε Σαββατοκύριακο 01-02/02

Πάει και ο Ιανουάριος! Βέβαια χιόνι δεν είδαμε αλλά είχε αρκετό κρύο και μπορέσαμε να πούμε πως νιώσαμε λίγο χειμώνα. Οι επιλογές και για αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πολλές αλλά δεν το βάζουμε κάτω! Θα διασκεδάσουμε, θα κάνουμε τις βόλτες μας και θα περάσουμε τέλεια. Για να δούμε τι θα πρωτοκάνουμε αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

Πάμε Παντού

Τι σχέση έχει ένα παραμύθι, ένας από τους πιο σπουδαίους ποιητές μας και η ζωγραφική; Οι ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου και η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη που συναντήθηκαν στο πολύχρωμο βιβλιαράκι.

Με αφορμή την έκθεση του Καβάφη και τις προτομές ιστορικών προσώπων που εικονογραφούν τους ήρωες των ποιημάτων του, τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους πήλινες μορφές. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την έννοια του τρισδιάστατου χρησιμοποιώντας την τεχνική της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, ενώ θα γνωρίσουν και θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία διαμόρφωσης και επεξεργασίας του πηλού.

Η Μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη' θα μας δώσει την αφορμή να συναντηθούμε, να χορέψουμε, να παίξουμε και να μάθουμε για τις περιπέτειες της αγαπημένης μας ηρωίδας στον μακρινό πλανήτη Ασταναπάνε.

Αν ένα μήλο μιλούσε, τι θα ζητούσε; Κι αν ένα σπαθί ήθελε να γίνει πινέλο σε πίνακα ζωγραφικής; Κι αν…; Κι αν…; Τι μπορεί να γίνουν αυτά και άλλα πολλά; Ελάτε μικροί, μεγάλοι να ταξιδέψουμε στον κόσμο των εκπλήξεων…! Πού; Εκεί που ζουν τα παραμύθια!» Ένα δημιουργικό αποκριάτικο εργαστήρι που μας βοηθάει μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούμε το συναίσθημα της έκπληξης.

Μιλώντας’ για προοπτική σχεδιάζουμε έναν αγαπημένο μας εσωτερικό χώρο. Πώς σχεδιάζουμε το δωμάτιο μας ή το εργαστήριο ενός ζωγράφου; Πώς απεικόνιζαν την τρίτη διάσταση στα αρχαία χρόνια; Πώς στα βυζαντινά, την Αναγέννηση και στον 20ο αιώνα; Ο κύκλος αυτός είναι αφιερωμένος στην προοπτική, τη μαγευτική επιστήμη που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δίνουν την αίσθηση του βάθους στις συνθέσεις τους.

Πόσοι διαφορετικοί φόβοι υπάρχουν λοιπόν; Ο φόβος για το άγνωστο. Ο φόβος για το διαφορετικό. Οι φόβοι στο σχολείο. Ο φόβος να μην τα καταφέρω. Ο φόβος να μην έχω παρέα. Ο φόβος για τις σκιές, το σκοτάδι, τους εφιάλτες…

Δυο μικρά παιδιά λίγο πριν πέσουν για ύπνο συναντιούνται κάτω από ένα τεράστιο πάπλωμα για να μοιραστούν τα όσα θαυμαστά γνώρισαν σήμερα. Ένα ηλιοτρόπιο, ο αέρας, ένα πουλάκι, ο ήλιος, το φεγγάρι, το δικό μου, το δικό σου, όλα αυτά γίνονται αφορμή να παίξουν το παιχνίδι της μνήμης, να ανακαλύψουν τον λόγο, να γαργαλίσουν τις αισθήσεις τους και να πάνε μια βόλτα στην μαγική πλευρά των μικρών πραγμάτων της καθημερινότητας.

Πάμε Θεσσαλονίκη

Ελάτε να δούμε παραδοσίακες φορεσιές και να μάθουμε τις ιστορίες τους και τα μυστικά τους.

Τα παιδιά είναι ξεχωριστοί άνθρωποι, γεννημένοι με τη δική τους προίκα και θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να ξεδιπλώσουν ότι όμορφο κρύβουν μέσα τους, ενθαρρύνοντάς τα και χωρίς να αποζητούμε την υλοποίηση των δικών μας ονείρων, μέσω της δικής τους ζωής.

Ανοίγουμε αυλαία

Ζούσε πριν από χρόνια, σχεδόν στα βάθη της Ανατολής, ένας παράξενος ξακουστός Ληστής. Καθόλου εγωιστής, ούτε κι εφοπλιστής, παλαιστής, τραγουδιστής αλλά μέγας ταξιδευτής. Θεωρούσε ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κόσμο το παιδικό γέλιο, γι” αυτό…και το έκλεβε!

Ένας τελικός ψαροσφαίρου ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό! Πιο συγκεκριμένα ο Αχινός, που δεν είναι παρά μεταμορφωμένος ο Άρης Ψαροφαγάκης, θέλει να διαλύσει τον βυθό σκορπώντας το μίσος. Μαθαίνει σε όλα τα ψάρια ψαρόσφαιρο. Ακόμη και ο Τριγωνοψαρούλης ενθουσιάζεται και τον εμπιστεύεται 3 φορές όταν του ζητά να διώξει όσα ψάρια δεν είναι “κανονικά”. Έτσι δήθεν θα παίξουν καλύτερα..

Μία μουσική παράσταση με ρυθμό, κίνηση, χρώμα, τραγούδι, χαρά αλλά και μνήμες από το συλλογικό μας παρελθόν, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ν’ ακούσουν, να μάθουν και να παίξουν και μέσα από τις μελωδίες και τον έμμετρο λόγο να εξοικειωθούν με το τραγούδι και το θέατρο.

Η ιστορία που αφηγείται είναι η ιστορία ενηλικίωσης του νεαρού Τζιμ Χωκινς, που ζει στα μέσα του 18ου αιώνα στο πανδοχείο των γονιών του, όχι μακριά από το λιμάνι του Μπρίστολ της Αγγλίας. Όλα αρχίζουν όταν στο πανδοχείο εμφανίζεται ένας μυστηριώδης γερο-ναυτικός που σέρνει μαζί του ένα ακόμη πιο περίεργο σεντούκι που μέσα του κρύβεται κάτι που πολλοί θέλουν να αποκτήσουν.

Όμως οι φίλοι μας, λέγοντας ότι «Όταν υπάρχει ο στόχος, η θέληση και η υπομονή, μπορείς πολλά να καταφέρεις και να αλλάξεις στη ζωή», αποφάσισαν να πάνε στη Βρέμη να γίνουν μουσικοί! Θα περάσουν πολλές περιπέτειες, θα πετύχουν τους στόχους τους, θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και θα μας γεμίσουν χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα.

Ένας μυστηριώδης λευκός αρκούδος που μιλάει αναπτύσσει μαι φιλική σχέση με μια φτωχή κοπέλα που τον ακολουθεί στο πλούσιο κάστρο του, με αντάλλαγμα τη σωτηρία απ’ την πείνα της φτωχής οικογένειας της.

Τα τραγούδια του Τάσου Ιωαννίδη, που ήδη γνωρίζουν και λατρεύουν τα παιδιά, αποτέλεσαν τη βάση για την παράσταση «Λάχανα και Χάχανα The Musical». Το πρωτότυπο θεατρικό έργο είναι ένα σύγχρονο και επίκαιρο μιούζικαλ με δράση, φαντασία, γέλιο και τραγούδι, με χαρακτήρες γνώριμους από την καθημερινή ζωή των παιδιών αλλά και φανταστικούς, βγαλμένους από τον κόσμο του ονείρου.

Ο Κοντορεβυθούλης και ο Γίγαντας διαπραγματεύεται με την ελλειπτική γλώσσα του δράματος την κρίσιμη στιγμή που το παιδί μεταμορφώνεται σε έφηβο μέσα από το μαγικό ραβδί του χρέος. Αυτή η εκκόλαψη από κάμπια σε γοργόφτερη πεταλούδα που κυριολεκτικά προσεγγίζει τα όρια του θαύματος, μόνον ποιητικά θα μπορούσε να αποδοθεί.

Τρεις χιονάνθρωποι. Ο καθένας με τον χαρακτήρα του. Ο καθένας με τις μανίες του. Παγωμένοι αλλά όχι ακίνητοι, λευκοί αλλά όχι ασυγκίνητοι. Διεκδικούν ένα δρόμο. Άλλοι βάζουν στους δρόμους σύνορα, άλλοι βάζουν διόδια και άλλοι στρατιώτες.

Πάμε Σινεμά

Σε όλα τα παιδιά αρέσει το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής ακριβώς για να δουν παιδικά στην τηλεόραση . Οι παιδικές ταινίες και τα κινούμενα σχέδια είναι συνδεδεμένα με την Κυριακή στα παιδικά μυαλά και τι καλύτερο από το να δουν τους αγαπημένους τους ήρωες στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου, όπου θα συναντήσουν κι άλλους μικρούς ήρωες της πραγματικής ζωής .