Πάμε Σαββατοκύριακο 18-19/10

Πάμε Σαββατοκύριακο 18-19/10

Μα είναι δυνατόν; Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βάλαμε τα χειμωνιάτικά μας στις ντουλάπες και κρύψαμε στην αποθήκη τα καλοκαιρινά. Και τώρα, η θερμοκρασία πάλι ανεβαίνει! Βέβαια, δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε! Θα περάσουμε ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο για άλλη μια εβδομάδα. Γιατί; Γιατί έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα!!! Πάμε να δούμε;

 

Πάμε Παντού

Τι σημαίνει «κάνω ραδιόφωνο»; Πώς διαφοροποιείται το διαδικτυακό ραδιόφωνο από το κλασικό; Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο; Τι τεχνολογικά μέσα έχει στην διάθεσή του και πώς θα τα αξιοποιήσει; Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξει; Πώς γίνεται μία εκπομπή (κεντρική ιδέα, δομή-σκελετός, επικοινωνιακές τεχνικές, μουσική-spots/jingles); Ποια είδη εκπομπών υπάρχουν; Τι ιδιαιτερότητες έχει μία εκπομπή αφιερωμένη στην επιστήμη και στην τεχνολογία; Στο εργαστήριο αυτό γίνεται μία εισαγωγή στην κουλτούρα του διαδικτυακού ραδιοφώνου, στα νέα μέσα που επιτρέπουν την ενασχόληση με το ραδιόφωνο και στα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την δημιουργία μίας εκπομπής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου περνάμε από την θεωρία στην πράξη πραγματοποιώντας την πρώτη μας ηχογράφηση.

Τι είναι το χαρτί; Από πού το παίρνουμε; Με πόσους τρόπους το χρησιμοποιούμε; Ένα διαδραστικό παραμύθι γίνεται η αφορμή για τα παιδιά 3- 6 χρόνων να ανακαλύψουν πώς φτάνει το χαρτί στο σπίτι μας και για ποιον λόγο είναι απαραίτητη η ανακύκλωση! Τέλος, κατασκευάζουν και ζωγραφίζουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί!

Αν θέλεις να μάθεις όσα έχεις οραματιστεί και ακούσει για τη μουσική, το Θέατρο και την Κίνηση, τότε ενημερώσου για το νέο τμήμα που ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη στις Μορφές Έκφρασης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η έκθεση «εξιστορεί» μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών αλλά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Οι δεινόσαυροι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί, αλλά στον κόσμο των μικρών μας παλαιοντολόγων είναι πιο ζωντανοί παρά ποτέ! Ήχοι, φωλιές, απολιθώματα, ανασκαφές και πολλά ακόμη είναι μόνο η αρχή των επιστημονικών μας αναζητήσεων! Αν έχετε μανία με τους δεινόσαυρους, αυτή θα είναι η καλύτερή σας Κυριακή!

Τι είναι τα απολιθώματα; Γιατί τα μελετούν οι επιστήμονες; Τα παιδιά μέσα από ενεργό διάλογο και δραστηριότητες μαθαίνουν για την μελέτη των απολιθωμάτων. Προσεγγίζουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και τη διαδικασία απολίθωσης των ζωντανών οργανισμών, αλλά και των αποτυπωμάτων τους. Στο τέλος κατασκευάζουν τα ίδια το δικό τους, μοναδικό αποτύπωμα.

Η καινοτομία του πρωτότυπου αυτού εγχειρήματος έγκειται στο εξειδικευμένο προσωπικό και την ειδική διαρρύθμιση του χώρου. Σε έναν μεγάλο και ενιαίο δημιουργικό κήπο κάθε Τέχνη έχει τη γωνιά της: η γωνιά του Θεάτρου, της Μουσικής, των Κατασκευών, των Εικαστικών, της Φωνητικής και του Χορού. Κάθε γωνιά είναι πλήρως εξοπλισμένη υλικοτεχνικά, έχει το δικό της δάσκαλο και τη δική της αισθητική. Έτσι κάθε παιδί αφήνεται ελεύθερο να οδηγηθεί με τη δική του πρωτοβουλία και αίσθηση, εκεί που επιθυμεί. Τα παιδιά επιλέγουν και αγαπούν την τέχνη που τους ταιριάζει και με τη βοήθεια έμπειρων δασκάλων και εμψυχωτών αναπτύσσουν συνεχώς το δικό τους ξεχωριστό ταλέντο.

Κουκλοπαίχτες και αφηγητές απ' όλο τον κόσμο έρχονται για να μας εμπνεύσουν, να μας ψυχαγωγήσουν και να μοιραστούν τη δουλειά τους μαζί μας. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις απ' όλο τον κόσμο (Αργεντινή, Βουλγαρία, Ισπανία, Η.Π.Α. κ.α.), ενώ ταυτόχρονα επαγγελματίες και ερασιτέχνες μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα απ' τα εργαστήρια τους.

Πάμε Θεσσαλονίκη

Η εθελόντρια Κυριακή Ζουρνατζοπούλου, καθηγήτρια Αγγλικών θα αναλάβει να βοηθήσει τα παιδιά να καλύψουν τις ελλείψεις τους. Το μάθημα θα γίνεται κάθε Σάββατο από τις 10 π.μ.μέχρι τις 11:30 π.μ. και θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης θα δημιουργηθεί τμήμα εκμάθησης Αγγλικών για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (7 – 8 ετών). Η εθελόντρια Χαρίκλεια Κοτσώνη, φοιτήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας θα αναλάβει να φέρει σε επαφή τους μικρούς μας φίλους με την αγγλική γλώσσα.

Το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» αποτελεί ένα εντυπωσιακό θεματικό πάρκο με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, έκτασης 2.500 τ.μ. το οποίο διοργανώνει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ΔΕΘ HELEXPO στις εγκαταστάσεις του. Με μία σειρά διαφορετικών θεματικών χώρων οι επισκέπτες ταξιδεύουν στον κόσμο της σοκολάτας και του μπισκότου. Γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια για την ιστορία των προϊόντων, τα βασικά στάδια επεξεργασίας και παρασκευής τους και ανακαλύπτουν τα μεγάλα τους μυστικά. Τα παλιά Μηχανήματα, ο Λαβύρινθος, τα Εργαστήρια κατασκευών, ο μεγάλος Καταρράκτης Σοκολάτας, η Γκαλερί των γλυπτών, οι αίθουσες Επιδείξεων, Τέχνης και Πολιτισμού, η Βιβλιοθήκη και οι χώροι Εκπαίδευσης, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα μείνει αξέχαστο σε όλους τους επισκέπτες.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τη Γη….στο Διάστημα» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες. Οι δύο πρώτες ενότητες με θέμα “Η μυθολογία των αστερισμών” και “Ο άνθρωπος στο διάστημα”, θα πραγματοποιηθούν, από 1 έως 16 Οκτωβρίου 2014, στους χώρους των βιβλιοθηκών, Τριανδρίας, 40 Εκκλησιών, Άνω Τούμπας, Κάτω Τούμπας, Κωνσταντινουπόλεως και Χαριλάου. Οι παρουσιάσεις του προγράμματος το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, θα πραγματοποιηθούν από εισηγητές, έμπειρα μέλη, του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας με τη βοήθεια εποπτικού υλικού.

Ανοίγουμε αυλαία

«Η Φάρμα των Ζώων» από τη Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ. Την πολυδιαβασμένη και αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρμάου θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Νεανική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, από τις 19 Οκτωβρίου.

Το θεατρικό παιχνίδι έχει σκοπό να δημιουργήσει τις συνθήκες και να δώσει τα ερεθίσματα στα παιδιά να εκφράσουν καταστάσεις και ρόλους με τον δικό τους μοναδικό, τρόπο, αβίαστα. Είναι μέσο ενεργοποίησης, απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας της ψυχοκινητικής έκφρασης του παιδιού. Με κύριο παράγοντα το «παιχνίδι των ρόλων» και την αισθησιοκινητική δραστηριότητα, φτάνει το παιδί σε ένα σημείο αυτοέκφρασης.

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια παραμυθένια χώρα ζούσε ένας ζωγράφος με τη μικρή κορούλα του. Μαζί τους σε μια μαγική παλέτα ζούσαν τα χρώματα…” Ζούσαν όμορφα κι αγαπημένα ώσπου κάποια στιγμή τα χρώματα τσακώθηκαν για το ποιό είναι το πιο σημαντικό και φύγανε από το σπίτι. Η μικρή κορούλα του ζωγράφου ξεκίνησε για να τα βρει. Θα περάσει πολλές περιπέτειες , θα αποκτήσει καινούργιους φίλους, θα βρει τα χρώματα και θα αποδείξει πόσο σημαντική είναι η φιλία.

Μια πρωτότυπη εκδοχή του κλασσικού παραμυθιού του Σαρλ Περώ, όπου τα παιδιά από το κοινό φοράνε κοστούμια και συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους ηθοποιούς και τις κούκλες στη σκηνή! Μια χαρούμενη και αισιόδοξη ιστορία, για τα όνειρα, τη δύναμη της θέλησης, τη φιλία, που μένει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους!

Το Αnnie θα μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1930, αμέσως μετά το οικονομικό κραχ. Η ιστορία ξεκινά όταν η Γκρέης Φάρελ (Βίκυ Καγιά), η γραμματέας του δισεκατομυριούχου Όλιβερ Γουώρμπακς (Παύλος Χαϊκάλης) ), επιλέγει ένα ορφανό κοριτσάκι για να φιλοξενηθεί στην έπαυλη του αφεντικού της. Για τη μικρή Άννυ (Ζωή Πετράκη, Αδαμαντία Μαστροδούκα) που περνάει δύσκολα στο ορφανοτροφείο εξαιτίας της Μις Χάνιγκαν, της δεσποτικής διευθύντριας (Άννα Παναγιωτοπούλου), η πρόταση αυτή την μεταφέρει σε ένα κόσμο παραμυθένιο.

Μια χαρούμενη και πρωτότυπη διασκευή του γνωστού πραμυθιού, που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους, με υπέροχες κούκλες, μουσική, παραμυθένια ατμόσφαιρα και θα τους ταξιδέψει στη Χώρα της Ευτυχίας!

Ένα μικρό σποράκι παπαρούνας ταξιδεύει από την εξοχή, με όχημα τον άνεμο, και φτάνει σε μια μεγάλη τσιμεντένια πολιτεία. Τι γίνεται όμως όταν σ' αυτήν την πολιτεία δεν υπάρχει πουθενά χώμα ώστε να μπορέσει να βρει καταφύγιο και να φυτρώσει;

Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένας νόμος που καταργεί τις Απόκριες, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένας ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη…

Ο Σπίθας, η Δροσιά και η Χρύσα, οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών από την προηγούμενη παράσταση μας: «Ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» μπαίνουν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Όλα ξεκινούν όταν η Μάγισσα Διχόνοια αποφασίζει να δημιουργήσει τη «Μεγάλη Αυτοκρατορία της Βίας». Αφού πρώτα φυλακίζει την Ειρήνη, ξετυλίγει το σχέδιό της, ξεκινώντας από τα σχολεία. Τα τρία παιδιά θα βρεθούν στο στόχαστρό της: Ο Σπίθας, που προσπαθεί να ενταχθεί στο καινούριο του σχολείο. Η Δροσιά, που δεν τον συμπαθεί.

Πρόκειται για έναν τελικό ψαροσφαίρου ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό. Συγκεκριμένα, ο Αχινός, που δεν είναι παρά μεταμορφωμένος ο Άρης Ψαροφαγάκης, θέλει να διαλύσει το βυθό σκορπώντας το μίσος. Μαθαίνει σε όλα τα ψάρια ψαρόσφαιρο. Ακόμη και ο Τριγωνοψαρούλης ενθουσιάζεται και τον εμπιστεύεται τρεις φορές όταν του ζητά να διώξει όσα ψάρια δεν είναι «κανονικά». Έτσι, δήθεν παίζουν καλύτερα.

Μια πρωτότυπη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού για τη φιλία, τα όνειρα και το σπίτι! Ο Λύκος παίζει στη λίμνη με τα καραβάκια, η Αλεπού τον στέλνει να πιάσει τα Γουρουνάκια, ο Χρι- Χρι , Ο Χρου – Χρου και ο Χρο- Χρο ονειρεύονται να κτίσουν ένα καράβι και να γυρίσουν όλον τον κόσμο!

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας μικρής κάμπιας, που τη λένε Λούδα, που ήθελε να γίνει μια πεταλούδα και να πετάξει. Όταν όμως παρ'όλες τις προσπάθειες και τις προπονήσεις δεν τα καταφέρνει, ανακαλύπτει πως οι καλές μας πράξεις μας ανοίγουν τα φτερά και τα όνειρά μας μας κάνουν να πετάξουμε. Στο τέλος με την βοήθεια των παιδιών φτιάχνοντας την ΛΟΥΛΟΥΔΟΥπολη και ομορφαίνοντας τον κόσμο γύρω της καταφέρνει και γίνεται μια πανέμορφη ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ!

Πάμε Σινεμά

Βρισκόμαστε στο Εδιμβούργο, το σωτήριο έτος 1874. Ο Ζακ, ο οποίος γεννήθηκε με παγωμένη καρδιά, δεν έχει πολλές ελπίδες να επιβιώσει και η μητέρα του τον εγκαταλείπει στα χέρια της γιατρού – μάγισσας, μαίας, προστάτιδας των ορφανών – Μαντλέν, η οποία τοποθετεί ένα ρολόι κούκο μέσα στο στήθος του. Στο ορφανοτροφείο της Μαντλέν, λοιπόν, ο Ζακ θα γνωρίσει τη ζωή ανάμεσα σε φιάλες δακρύων, σε αυγά παραγεμισμένα με αναμνήσεις και πλάι σ’ έναν τύπο με μουσική σπονδυλική στήλη!

Ό,τι και αν έχετε κανονίσει για αυτό το Σαββατοκύριακο, σας ευχόμαστε να περάσετε σούπερ και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας!

Καλό Σαββατοκύριακο