Το πάρτι των πρώτων γενεθλίων του

Το πάρτι των πρώτων γενεθλίων του

Τα πρώτα γενέθλια του μωρού μας, το πρώτο πάρτι του!

Όλοι οι γονείς είναι ξετρελαμένοι στη σκέψη αυτή! Και βέβαια κάνουν ότι είναι δυνατόν για να είναι η γιορτή αυτή όσο πιο όμορφη και αξέχαστη είναι δυνατόν. Η τούρτα, η διακόσμηση, οι λιλιπούτιοι φίλοι, οι συγκινημένοι παππούδες και γιαγιάδες, όλα συμβάλουν στο να κάνουν την ημέρα αυτή αξέχαστη!

Όμως, ένα λεπτό, τα περισσότερα παιδάκια στα πρώτα τους γενέθλια είναι πολύ ευχαριστημένα να φάνε λίγη σοκολάτα και να παίξουν με ένα παιχνίδι τους. Λοιπόν για ποιον είναι στην πραγματικότητα όλες αυτές οι προετοιμασίες;

Στη σημερινή μας εποχή, που το διαδίκτυο και το face book είναι πλέον απαραίτητα στην καθημερινή μας ζωή, το πάρτι των πρώτων γενεθλίων του παιδιού είναι απαραίτητο.

Και φυσικά η ημέρα αυτή έχει αξία μόνο για τους γονείς και τους συγγενείς. Κανένα μωράκι ενός έτους δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του!

Αλλά δεν πειράζει!

Όλοι οι γονείς σκέφτονται πώς να γιορτάσουν τα πρώτα γενέθλια του μικρού τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν καλέσουν κόσμο, το παιδί δεν θα καταλάβει γιατί έγινε αυτό. Αλλά από την άλλη πλευρά, πως είναι δυνατόν να περάσει η ημέρα αυτή έτσι, χωρίς γιορτή. Άλλωστε οι γονείς κατάφεραν να επιβιώσουν ένα ολόκληρο χρόνο με το μωράκι τους! Δεν είναι ένας θαυμάσιος λόγος για να το γιορτάσουν!

Ίσως, οι γονείς δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο πιο σημαντικό είναι γι’ αυτούς, παρά για το παιδάκι τους. Μισή ώρα πριν φτάσουν οι καλεσμένοι όλα είναι τέλεια. Η διακόσμηση, η τούρτα με το ένα κεράκι, τα δώρα, όλα είναι έτοιμα για να απολαύσουν αυτή την ημέρα οι γονείς και οι στενοί συγγενείς.

Στην κουζίνα είναι έτοιμα τα φαγητά που αγαπούν, στο σαλόνι ακούγεται η αγαπημένη τους μουσική και το μπαρ είναι εφοδιασμένο με τα κατάλληλα ποτά. Αν δεν υπήρχε ένα κεράκι στην τούρτα, κανείς δεν θα καταλάβαινε πόσο χρονών ήταν το τιμώμενο πρόσωπο!

Και όμως η αλήθεια είναι ότι κανείς γονιός δεν αισθάνθηκε άσχημα για τη διοργάνωση της γιορτής αυτής. Ο ερχομός του νεογέννητου μωρού φέρνει σε κάθε οικογένεια απίστευτη χαρά και ευτυχία.

Όμως ο πρώτος χρόνος είναι πράγματι δύσκολος. Ιδίως στο πρώτο παιδάκι. Υπάρχει φόβος, ανησυχία και άγχος, αν το φροντίζουμε σωστά, αν τρέφεται καλά, αν αναπτύσσεται όπως πρέπει. Πότε θα δούμε το πρώτο του χαμόγελο, τα πρώτα του δοντάκια, τις πρώτες λεξούλες, κάθεται καλά, άραγε μπουσούλισε στην κατάλληλη ηλικία, στάθηκε όρθιο και έκανε τα πρώτα του βήματα ή μήπως έχει αργήσει;

Και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που γεμίζουν άγχους τους γονείς σε αυτό τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Άρα λοιπόν αξίζουν όλοι οι γονείς ένα μεγάλο πάρτι για να γιορτάσουν αυτές τις 365 ημέρες που τα κατάφεραν καλά. Με πολύ κούραση, αγωνία, ξενύχτια, κλάματα και χαμόγελα.

Που είναι το κακό να καλοπιάσουν λίγο τον εαυτό τους γι’ αυτό; Δεν αξίζουν μία ωραία γιορτή όλη δική τους;
Χωρίς αμφιβολία, οι γιορτές και τα πάρτι, έχουν γίνει αρκετά περίτεχνα και λεπτομερή τα τελευταία χρόνια, αλλά το ίδιο είναι πλέον και η ανατροφή των παιδιών.

Η κοινωνία και η κουλτούρα μας είναι πλέον υπέρ του θηλασμού, του κοινού ύπνου, της χρήσης του μάρσιπου και της προσπάθειάς μας να τρέφουμε τα παιδιά με φρέσκα και βιολογικά τρόφιμα.

Έτσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η προσπάθεια που κάνει κάθε οικογένεια για να γιορτάσει όσο καλύτερα μπορεί τα πρώτα γενέθλια του μικρού της, ακόμη και αν καταλαβαίνει πολύ καλά ότι το παιδάκι δεν θα θυμάται τίποτε από αυτό.