Πέντε τρόποι για να ενθαρρύνετε  το παιδί σας (5 – 8 ετών) να ασκείται περισσότερο

Πέντε τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί σας (5 – 8 ετών) να ασκείται περισσότερο

Βγείτε από το σπίτι.

Όταν το παιδί αρχίσει να πηγαίνει σχολείο, στο δημοτικό, ο ελεύθερος χρόνος του για άλλες δραστηριότητες θα μειωθεί,  έστω και λίγο. Οι ειδικοί όμως λένε ότι το παιδί στην ηλικία αυτή έχει ανάγκη από τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σωματικής δραστηριότητας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πετύχουν οι γονείς κάτι τέτοιο είναι να φεύγουν από το σπίτι.

Τα παιδιά τρέχουν, πηδούν, σκαρφαλώνουν, μόλις βρεθούν έξω από το σπίτι τους. Και βέβαια αν η βόλτα αυτή συνδυαστεί με την παρέα του φίλου τους, είναι ακόμη καλύτερα.

Έτσι ανακαλύψτε το πιο κοντινό πάρκο, πάρτε μαζί σας το ποδήλατο, το πατίνι, την μπάλα, το σκοινάκι ή ότι άλλο θέλει, κανονίστε να συναντηθείτε και με τον καλύτερο ή την καλύτερη φίλη του και φύγετε!

Δώστε το καλό παράδειγμα.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι ο τρόπος που μιλάτε και το τι τρώτε επηρεάζει το παιδί σας. Το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση.

Έτσι, όταν μπορείτε, πηγαίνετε στο σχολείο ή στα καταστήματα με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Στο σπίτι, διαθέστε λίγο χρόνο και κάντε μαζί του κάποιες απλές ασκήσεις yoga ή ασκηθείτε με μουσική παρακολουθώντας ένα video στην τηλεόραση.

Παρακινήστε το παιδί να ασκηθεί μαζί σας.

Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να γυμνάζεστε μαζί. Όπως έχετε ήδη προσπαθήσει να καθιερώσετε την ρουτίνα ύπνου ή το οικογενειακό γεύμα, έτσι ακριβώς οργανώστε και κάποια δραστηριότητα. Όπως για παράδειγμα μία βόλτα μετά το γεύμα.

Τα Σαββατοκύριακα, προτιμήστε ανάλογα βέβαια και με την εποχή, να πάτε για μπάνιο, να κάνετε ποδήλατο ή ένα μακρινό περίπατο για πικ νικ,  αντί για μία βόλτα με το αυτοκίνητο.

Υποστηρίξτε το αγαπημένο άθλημα του παιδιού σας.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα ενθαρρύνουν να ασκήσουν το άθλημα που αγαπούν, το συνεχίζουν και αργότερα στη ζωή τους. Δεν έχει σημασία αν αγαπούν το κολύμπι ή το ποδόσφαιρο, το σημαντικό για τους γονείς είναι να ενθαρρύνουν την αγάπη των παιδιών για την άσκηση.

Το σημαντικό στην ηλικία αυτή, είναι να βλέπουν τα μικρά την άσκηση σαν τρόπο διασκέδασης και όχι να προσπαθούμε να κάνουμε μελλοντικούς πρωταθλητές ή πώς να νικήσουν την άλλη ομάδα. Μην πιέσετε ποτέ το παιδί να ασχοληθεί με ένα άθλημα που δεν του αρέσει. Πολύ πιθανόν θα το κάνετε να απομακρυνθεί από κάθε σωματική δραστηριότητα.

Είτε το παιδί έχει επιλέξει ένα οργανωμένο άθλημα το οποίο μπορεί να του διδάξει ομαδική εργασία σε συνδυασμό με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του, ή ένα ατομικό άθλημα, ο στόχος σας πρέπει να είναι να βοηθήσετε το παιδί να βρει κάτι που θα το απολαμβάνει.

Ο ανταγωνισμός στην ηλικία αυτή, πρέπει να αποθαρρύνεται, τονίζουν οι ειδικοί. Αν το παιδί απολαμβάνει τη συντροφιά των συνομηλίκων του με κάποιο ομαδικό άθλημα, επωφεληθείτε από το γεγονός αυτό και δώστε του να καταλάβει τα πολλά πλεονεκτήματα της άσκησης.

Οικογενειακές διακοπές με το μυαλό σας στην άσκηση!

Προγραμματίστε τις επόμενες διακοπές σας έχοντας στην άκρη του μυαλού σας και τη σωματική δραστηριότητα.

Ψάξτε για φιλικά προς την οικογένεια σημεία διακοπών που θα σας επιτρέψουν εύκολα να ασχοληθείτε με διάφορα σπορ.  Το καλοκαίρι διαλέξτε ένα μέρος κοντά στη θάλασσα για πολύ κολύμπι ή και ιστιοπλοΐα.

Τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που διδάσκουν σπορ όπως ιππασία, τένις, σκι, ιστιοπλοΐα, είναι επίσης μία πολύ καλή ιδέα για όλη την οικογένεια.  

Σηκωθείτε από τον καναπέ, μην πηγαίνετε παντού με το αυτοκίνητο, χορέψτε, τρέξτε και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας.