Πίσκος Τρώγλης. Πολύ ψηλός για νάνος

nanosnewΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζάνετ Φόξλυ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ελένη Βαχλιώτη

Οι γίγαντες κρύβονται στην κορυφή του όρους Μουρμούρα, μακριά από τους ανθρώπους που μένουν στους πρόποδες του βουνού. Αλλά δεν είναι όλοι τους θεόρατοι. Ο Πίσκος Τρώγλης είναι τόσο μικροσκοπικός που όλοι τον κοροϊδεύουν πως μοιάζει με άνθρωπο. Επειδή βαρέθηκε πια το δούλεμα, αποφάσισε να ανακαλύψει από μόνος του πώς είναι επιτέλους αυτοί οι «Μικρούληδες». Αλλά τον περιμένει μια τεράστια έκπληξη...
Κεφάτη ιστορία με γίγαντες. Ο ήρωάς μας είναι ένας κοντός (στο ύψος ανθρώπου, δηλαδή) αλλά πανέξυπνος γιγαντάκος ο οποίος υποφέρει που όλοι τον κοροϊδεύουν και ο οποίος δοκιμάζει τα ρούχα ενός ανθρώπου και διαπιστώνει ότι του πάνε τέλεια. Του γεννιέται η επιθυμία να γνωρίσει τους ανθρώπους κι έτσι βγαίνει από τον τόπο του και τους συναντάει, για να διαπιστώσει ότι είναι διαφορετικοί απ’ αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι γίγαντες.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τις φοβίες αλλά με κεφάτο τρόπο, έξυπνες ιδέες και έναν ήρωα τρομερά συμπαθητικό.
Και όπως λέει η συγγραφέας σε συνέντευξή της, «Ελπίζω πως ο Πίσκος Τρώγλης θα διασκεδάσει τους νεαρούς αναγνώστες, αλλά και θα τους κάνει να σκεφτούν, ή ακόμα και να νιώσουν καλύτερα σε σχέση με κάποια προβλήματα που μπορεί να έχουν στο σχολείο, όπως η ενδοσχολική βία, ή επειδή αισθάνονται διαφορετικοί από τα άλλα παιδιά, ή στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν κάποια αποτυχία».

 Από τη στιγμή που κέρδισε τον Διαγωνισμό Παιδικής Λογοτεχνίας των Times/Chicken House, ο Πίσκος Τρώγλης της Τζάνετ Φόξλυ, η ιστορία ενός ηρωικού μικρού γίγαντα που τον κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του επειδή δεν είναι ούτε άσχημος ούτε γιγαντιαίων διαστάσεων, γνώρισε γιγάντια επιτυχία: Η εταιρεία παραγωγής κινούμενων σχεδίων του Χόλλυγουντ Sony Pictures Animation αγόρασε τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του, ενώ εκδότες απ’ όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται άμεσα στην ήρεμη αποφασιστικότητα και τη σοφία ενός μικρού, αδικημένου παιδιού που από θύμα γίνεται ήρωας και θριαμβεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Η αλήθεια είναι πως η συγγραφέας, η 67χρονη Τζάνετ Φόξλυ, δεν είχε ποτέ της φανταστεί πόσο μεγάλη ανταπόκριση θα συναντούσε η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, ωστόσο η τεράστια επιτυχία της οφείλεται στο ότι παρέχει μια αίσθηση μαγείας, ανθρωπιάς και  χιούμορ σε αναγνώστες που τόσο τα έχουν ανάγκη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Νιώσατε μήπως κάποια στιγμή πως είστε ο μικρότερος γίγαντας του κόσμου; Ε, τότε σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας αρέσει σ’ αυτό το βιβλίο και θα ενθουσιαστείτε με τις εκπλήξεις που κρύβει σε κάθε σελίδα».
KIRKUS REVIEWS

«Ο Πίσκος Τρώγλης είναι αποκάλυψη. Του αξίζει γιγάντια επιτυχία». AMANDA CRAIG, THE TIMES

«... αυτή η απίστευτα διασκεδαστική και τρελή ιστορία προκαλεί τρομερή ικανοποίηση στον αναγνώστη. Έχει σπουδαίους χαρακτήρες (όπως το φρικτά κακότροπο δρακάκι) κι ένα σωρό πράγματα που θα κάνουν τα παιδιά να ξεκαρδιστούν στα γέλια. Η πρωτότυπη εικονογράφηση, με τις μουτζουρωμένες σελίδες και τα χιουμοριστικά σχολιασμένα σκίτσα, το κάνει μοναδικό». ANDREA REECE, BOOKS FOR KEEPS

Εκδόσεις Πατάκη

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ  ISBN: 978-960-16-4483-7 ΣΧΗΜΑ: 14x21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 272 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012