Πίσω στη δουλειά μετά τον τοκετό. Κανόνες για μία επιτυχή μετάβαση.
Έφτασε η στιγμή της επιστροφής! Τόσο γρήγορα; Για τη νέα μαμά, ο γυρισμός είναι πάντα δύσκολος, είτε πρόκειται να πάει κατ’ ευθείαν στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας ή μετά από ένα χρόνο στο σπίτι.
Η εργαζόμενη μητέρα έχει ένα σωρό αντικρουόμενα συναισθήματα. Νοιώθει ενοχή που αφήνει το μωρό της ακόμα και γιατί αισθάνεται ανακούφιση που θα είναι για λίγο μακριά του! Της λείπει το μωρό της. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα. Έτσι, αντί να ανησυχείτε για το πώς αισθάνεστε, δείτε κάποιες απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην εργασία σας, πιο εύκολα, μετά τον τοκετό.
Πριν επιστρέψετε στη δουλειά σας.
· Μείνετε ευέλικτη. Μιλήστε με το αφεντικό σας, πριν επιστρέψετε, για ένα ευέλικτο ωράριο, εργασία από το σπίτι με μερική απασχόληση ή μοιράζοντας τη δουλειά, αν αυτό είναι δυνατόν.
· Ρυθμίστε τη φροντίδα του μωρού. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με το πρόσωπο που θα φροντίζει το μωρό σας, πριν βγείτε από την πόρτα σας. Ιδανικά, εσείς και το μωρό σας θα πρέπει κάποια στιγμή να συνηθίσετε στην καθημερινή ρουτίνα σας, από τη στιγμή που θα επιστρέψετε στο γραφείο.
· Ζητήστε να πηγαίνετε λίγο πιο αργά το πρωί. Κανονίστε το ωράριο σας, έτσι ώστε την πρώτη εβδομάδα να πηγαίνετε λίγο πιο αργά, ώστε οι ώρες που θα είστε μακριά από το μωρό σας να είναι λιγότερες.
Μόλις γυρίσετε πίσω στην εργασία σας.
· Να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο φροντίδας του παιδιού. Εάν το μωρό αρρωστήσει, και θα αρρωστήσει, ή ο παιδικός σταθμός κλείσει για μία ημέρα, ή η babysitter κόλλησε στην κίνηση, και αυτό μπορεί να συμβεί, να είστε έτοιμη με κάποιες εναλλακτικές λύσεις, για να μην πανικοβληθείτε την τελευταία στιγμή.
· Διαχειριστείτε το χρόνο σας καλά. Τώρα έχετε ένα σπουδαίο λόγο για να διαχειριστείτε καλά το χρόνο σας στο γραφείο, γιατί σας περιμένουν στο σπίτι. Προσέξτε, όχι δουλειά στο γραφείο αργά το βράδυ.
· Ζητήστε βοήθεια. Είναι ασφαλώς μία δύσκολη περίοδος. Ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας, της οικογένειας σας, των φίλων σας και άλλων μητέρων που εργάζονται. Οποιοσδήποτε άλλος που είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει, μην αρνηθείτε.
· Μην ξεχάσετε τον εαυτό σας. Αν είστε τελείως εξαντλημένη, και αισθάνεστε άσχημα συναισθηματικά, δεν θα μπορέσετε να κάνετε τίποτε καλά. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε, γυμναστείτε έστω και λίγο, (είναι καλύτερα από το καθόλου), και εξοικονομήστε λίγο «για μένα χρόνο» μέσα στην εβδομάδα σας.
Τρόποι για να μείνετε συνδεδεμένη με το μικρούλι σας.
· Φέρτε λίγο από το μωρό σας στο γραφείο! Δεν εννοούμε βέβαια να φέρετε το μωρό στο γραφείο, αλλά μερικές τόσο χαριτωμένες φωτογραφίες του θα ομορφύνουν το γραφείο σας.
· Ανεβάστε στον υπολογιστή σας μία συλλογή από φωτογραφίες του. Χρησιμοποιήστε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες για να δημιουργήσετε μία προβολή διαφανειών η οποία είναι εύκολο να ενημερώνεται καθώς το μικρό σας μεγαλώνει.
· Τηλεφωνείτε σπίτι για να το ακούτε! Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να το ακούτε να κάνει φωνούλες στο τηλέφωνο. Αισθάνεστε ότι είστε δίπλα του. Βέβαια αν αρχίσει να κλαίει, αλλάζουν τα πράγματα! Είναι καλό να τηλεφωνείτε στη babysitter μία ή δύο φορές την ημέρα, απλά προσπαθήστε να μην την τρελάνετε τηλεφωνώντας κάθε μία ώρα. Προσπαθήστε να τηλεφωνείτε την ώρα που ξέρετε ότι το μωρό σας είναι ξύπνιο και έχει φάει, διαφορετικά θα ακούτε μία γκρινιάρικη ή και δακρυσμένη απάντηση, στον ήχο της δικής σας φωνής.
Καλή επιστροφή στο γραφείο σας!