Πολιτικός γάμος και τι πρέπει να ξέρετε

politikos gamos sΑποφασίσατε να παντρευτείτε, αλλά και λόγω της λιτότητας, δεν σας αρέσουν γενικά οι πολυέξοδες τελετές, οι πολύ καλεσμένοι στην διάρκεια του μυστηρίου, τα πανάκριβα νυφικά, οι στολισμοί της εκκλησίας και όλες αυτές οι λεπτομέρειες που πολύ έξυπνα έχουν μπει στη ζωή μας με το πραγματικά πολύ καλό marketing και έχουν μετατρέψει τον γάμο σε ένα κοσμικό και πάρα πολύ ακριβό πλέον γεγονός.

Ευτυχώς εδώ και αρκετά χρόνια, η πολιτεία δίνει πλέον το δικαίωμα, όσοι βέβαια το επιθυμούν να κάνουν πολιτικό γάμο. Με ένα απλό φουστανάκι και έχοντας γύρω μας τους πολύ στενούς φίλους και γονείς, πηγαίνουμε στο Δημαρχείο και σε λίγη ώρα είμαστε «παντρεμένοι»!!!

Ας δούμε με λίγα λόγια τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστούμε για τον πολιτικό μας γάμο.

Η άδεια γάμου εκδίδεται από τον Δήμο.

1. Θα πρέπει να συμπληρώσετε μια Αίτηση, που θα πάρετε από τον Δήμο.
2. Θα χρειαστείτε Ληξιαρχική Πράξη γεννήσεως από το Δήμο που ανήκει ο καθένας σας.
3. Θα πρέπει να καταθέσετε Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα βεβαιώνονται τα εξής: Δεν υπάρχει εμπόδιο για γάμο σύμφωνα με τα άρθρα 1350, 1351,1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Αστικού Κώδικα και τελεί πρώτο ή δεύτερο κλπ γάμο. Για ανήλικους κάτω των 18 ετών, χρειάζεται δικαστική απόφαση.
4. Θα χρειαστεί το Διαζευκτήριο για τους χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος του προηγούμενου συντρόφου, ή πιστοποιητικό αφού περάσουν τέσσερα χρόνια από την εξαφάνιση του προηγούμενου συζύγου.
5. Δημοσίευση της αγγελίας του γάμου σε ημερήσια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, (κρατάμε δύο φύλλα ένα για τον καθένα).
6. Παράβολο 15ευρώ από την εφορία.

Οι Αλλοδαποί πρέπει επιπλέον να φέρουν:

1. Βεβαίωση του Προξενείου τους στην Ελλάδα, ότι δεν έχουν εμπόδιο για τον γάμο, μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
2. Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, επίσης μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
3. Άδεια παραμονής ή κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής, η οποία να μην έχει λήξει ούτε να λήγει πριν την ημερομηνία του γάμου.
Οι Κύπριοι πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ελευθερίας, ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, αίτηση και εφημερίδα με την αγγελία.

Έλληνες του εξωτερικού:

1. Δημοσίευση του γάμου σε μία ημερήσια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας στα ελληνικά.
2. Αίτηση που θα πάρουν από το Δήμο.
3. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν κώλυμα για το γάμο και ότι είναι ο 1ος ή 2ος κλπ γάμος τους.
4. Εξουσιοδότηση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, από τον Πρόξενο του Ελληνικού Προξενείου.
5. Ληξιαρχική πράξη γέννησης.
6. Διαζευκτήριο ή Ληξιαρχική πράξη θανάτου, εφόσον συντρέχουν οι αντίστοιχοι λόγοι.

Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, έχοντας και την ταυτότητά του.

Κάθε μελλόνυμφος πρέπει να συνοδεύεται από ένα μάρτυρα ενήλικο, φίλο ή συγγενή του με την ταυτότητά του. Επίσης οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν από το γάμο τι επώνυμο θα πάρουν τα παιδιά που θα γεννηθούν.

Αυτό πλέον μπορεί να είναι ή του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, όχι όμως πάνω από δύο επώνυμα. Η απόφαση αυτή θα ισχύει για όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν. Δηλαδή πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν το ίδιο επώνυμο.
Από την ημέρα της καταθέσεως των δικαιολογητικών η άδεια γάμου είναι έτοιμη μετά από 8 έως 10 ημέρες περίπου.