Πως φροντίζουμε τα δόντια του μωρού μας;

Πως φροντίζουμε τα δόντια του μωρού μας;

Τα παιδικά δόντια πρέπει να καθαρίζονται από την πρώτη μέρα εμφάνισής τους στο στόμα. Μέχρι το τέλος του 1ου έτους, τα δόντια του μωρού πρέπει να καθαρίζονται με μια βρεγμένη γάζα, κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα.

 

Κατά το 2ο έτος του παιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μικρή και μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα.

Από το 3ο έτος όμως και μετά όταν έχουν ανατείλει τα περισσότερα νεογιλά δόντια θα πρέπει να χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα, σε ένα λεπτό φιλμ, με μειωμένη ποσότητα φθορίου 250-500 ppm F.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 4 - 6 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με 1000 ppm F,  ενώ μετά την ηλικία αυτή μπορούν να χρησιμοποιούν την κανονική οδοντόκρεμα, που συνήθως περιέχει έως και 1450-1500 ppm F. 

Επιμελές και συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών 2 τουλάχιστον φορές την ημέρα, εκ των οποίων η μία πάντοτε το βράδυ και με επίβλεψη ενηλίκου, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για την καταπολέμηση τόσο της τερηδόνας όσο και της ουλίτιδας, με την ταυτόχρονη χορήγηση φθορίου μέσω της οδοντόκρεμας αλλά και την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας των δοντιών με τη οδοντόβουρτσα.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο μπορεί να μειώσει την τερηδόνα, λόγω της τοπικής δράσης του φθορίου, σε ποσοστό άνω του 20-40%.

Κάθε πότε πάμε το παιδί στον οδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Σ' αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος:

 • Θα οργανώσει & θα σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα.
 • Θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού.
 • Θα σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή του.
 • Θα σας ενημερώσει για το πως να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. 

Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5 - 3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί:

 • αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά,
 • αν υπάρχει τερηδόνα
 • αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραμμα και
 • θα γίνουν επίσης οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας. 

Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5 - 4 ετών.

 • Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα.
 • Θα προσαρμοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραμμα.
 • Θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί.

Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του. Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας, να προσαρμόζει το προληπτικό πρόγραμμα και να κάνει τις τοπικές φθοριώσεις.

Ειρήνη Empen- Κακαουνάκη
Κοραή 3, Κηφισιά
Τηλ.: 2106234578
Dentist for Kids