Πώς η απουσία της μητέρας επηρεάζει τα παιδιά;

Η μητρική φιγούρα είναι πάρα πολύ σημαντική για την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. 

Από την αρχή της ζωής ενός παιδιού, η μητέρα είναι η πιο σημαντική μορφή σύνδεσης. Η απουσία της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξή τους. 

Η ανάπτυξη του παιδιού, γενικά, διαμορφώνεται από διαφορετικές πτυχές, από τις φυσικές ανάγκες έως τη συναισθηματική ζωή τους. Η σχέση μεταξύ ενός παιδιού και της μητέρας ή του πατέρα του είναι ένα ζωτικό μέρος της ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξής του.

Ένας γονέας μπορεί να απουσιάζει για διάφορους λόγους, μερικοί από αυτούς τραγικοί. Δεν είναι όλα τα παιδιά τυχερά για να  μεγαλώσουν με την μητέρα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, παρόλο που η μητέρα είναι παρούσα, δεν είναι σε θέση να περάσει αρκετό χρόνο με τα παιδιά της, είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω διαζυγίου ή κάποιου άλλου παράγοντα. 

Η απουσία της μητέρας είναι σημαντική, ωστόσο η έκταση της βλάβης θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον και τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. 

Τί δίνει μια μητέρα στο παιδί της.

Όταν σκεφτόμαστε τη μητρότητα, η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό είναι η προστασία. Και πολύ σωστά.

Η μητέρα είναι αυτή που μας φέρνει σε αυτόν τον κόσμο, που μας τρέφει και νοιάζεται για μας από την πρώτη στιγμή. Αυτός ο δεσμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Όπως μεγαλώνουμε, η μητέρα μας είναι εκεί για να μας παρηγορήσει όποτε είμαστε στα κάτω μας. Είναι εκεί για να μας χαλαρώσει, να μας ηρεμήσει, να μας ενθαρρύνει και να διώξει τους φόβους μας. Όταν είμαστε νευριασμένοι, φοβισμένοι, θυμωμένοι ή πονάμε είναι το πρόσωπο που αναζητάμε για στήριξη άνευ όρων.

Το να αισθάνεται αγαπημένο και πολύτιμο από τη μητέρα του, θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. 

Επομένως, η απούσα μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ανασφάλεια το παιδί της. Αυτό είναι πράγματι αληθινό, ειδικά όταν οι άλλη ενήλικες στη ζωή του παιδιού, δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτή είναι μία περίπτωση όπου η υποστήριξη ενός επαγγελματία συμβούλου είναι απαραίτητη.

Μερικές από τις κύριες συνέπειες, όταν απουσιάζει η μητέρα:

Αρνητικά συναισθήματα.

Το παιδί μπορεί να αισθανθεί μοναξιά ή ότι δεν αξίζει, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη που χρειάζεται. Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε θυμό ή απογοήτευση.

Κακή συμπεριφορά. 

Το παιδί δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες, έχει παράλογες απαιτήσεις ή τραυματίζει τον εαυτό του ή τους άλλους. Γενικά, το παιδί μπορεί να φαίνεται ότι είναι συνεχώς σε κακή διάθεση. Αυτές είναι κοινές συμπεριφορές στην απουσία ή την απώλεια ενός γονέα ή οικογενειακού προσώπου. Η υπομονή και η αγάπη είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται να βοηθήσουμε τα παιδιά να περάσουν από αυτή τη φάση.

Προβλήματα με τις κοινωνικές σχέσεις.

Οι κοινωνικές σχέσεις του παιδιού ενδέχεται να μην είναι σωστές. Είτε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, είτε επειδή δεν έχουν μάθει τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες, όταν λείπει η μητέρα το παιδί έχει πρόβλημα να συνδεθεί με τους άλλους. Επίσης μπορεί να αναπτύξουν μεγάλη εξάρτηση από τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους. 

Συναισθηματικές ανισορροπίες.

Αυτό σημαίνει χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος, έλλειψη κινήτρων, ευερεθιστότητα και άλλα πολλά. 

Προβλήματα υγείας. 

Αντιμέτωπα με την απώλεια ή την απουσία της μητέρας τους, μερικά παιδιά μπορεί να χάσουν την όρεξή τους. Σε συνδυασμό με τα συναισθηματικά προβλήματα, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα με τη σωματική υγεία του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια ενός ειδικού. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί να αντιμετωπίσει την απουσία της μητέρας του.

Παρά όλα αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν τρόποι για να το βοηθήσετε. Δείτε κάποιες συμβουλές για γονείς ή κηδεμόνες:

Να είστε η φιγούρα της μητέρας του. 

Αν και αυτό δεν είναι εύκολο, ένας πατέρας ή οποιοσδήποτε άλλος κηδεμόνας μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο της μαμάς και του μπαμπά. Λεπτότητα, κατανόηση και στοργή είναι κρίσιμες, αυτό μπορεί να είναι μία καλή λύση. Έτσι θα γεμίσετε το χάσμα στη ζωή τους, τουλάχιστον εν μέρει.

Βρείτε ένα υποκατάστατο.

Με τη βοήθεια της γιαγιάς, της θείας ή κάποιο άλλο στενό μέλος της οικογένειάς σας, μπορεί να βρείτε κάποιον που θα αναλάβει το ρόλο της μητέρας. Όμως είναι σημαντικό να μην  «ζορίσετε» τη σχέση αυτή. Ο δεσμός θα πρέπει να διαμορφωθεί σταδιακά, σε βάση εμπιστοσύνης και αγάπης. 

Εξηγήστε του την κατάσταση.

Η αλήθεια θα φανερωθεί χωρίς αμφιβολία. Πείτε στο μικρό σας γιατί η μητέρα του δεν είναι κοντά του. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το γνωρίσει.

Εάν η μητέρα δεν απουσιάζει εντελώς, για παράδειγμα αν απλά εργάζεται πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του χρόνου με το παιδί, είναι πολύ πιο σημαντική από το χρόνο που του αφιερώνει η μητέρα του.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στο παιδί την πλήρη προσοχή σας όταν μπορείτε. Θυμηθείτε ότι αυτές οι στιγμές βοηθούν σημαντικά. 

Αυτό που κάνετε μαζί είναι λιγότερο σημαντικό: παίξτε, κάντε ένα περίπατο ή βοηθήστε το στα μαθήματά του. Απλά περνώντας χρόνο με το παιδί σας το βοηθάτε να αισθανθεί ότι είναι πολύτιμο και ότι το στηρίζεται. 

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε η μητέρα τους ενδιαφέρεται, τα αγαπά και τα στηρίζει. Αυτή η καθημερινή παρουσία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξή τους.