Πώς να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να καθαρίζει σωστά το δωμάτιο του

παιδί καθάρισμα παιδικού δωματίου

Συχνά μπορεί να νιώθετε αγανάκτηση με την κατάσταση που επικρατεί στο παιδικό δωμάτιο του παιδιού σας. Το θέαμα μιας ακατάστατης ντουλάπας, γεμάτης με βρώμικα ρούχα και ενός δωματίου με παιχνίδια παντού μπορεί να είναι απογοητευτικό.

Το να διδάξετε στο παιδί σας πώς να διατηρεί το δωμάτιο του καθαρό είναι σημαντικό όχι μόνο για την παιδική του ηλικία αλλά και για όταν μεγαλώσει .

Συνεργαστείτε με το παιδί σας, δείχνοντάς του τις τεχνικές που θα το βοηθήσουν να καθαρίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό διότι η καθαριότητα του σπιτιού είναι απαραίτητη για την υγεία του ατόμου και τα παιδιά θα πρέπει να καλλιεργήσουν υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία, ώστε να τις εφαρμόζουν όταν μεγαλώσουν και μείνουν και μόνα τους.

Αρχικά λοιπόν πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στο δωμάτιο και συζητήστε τοτι βλέπετε. Ύστερα δείξτε στο παιδί χωρίς να το μαλώσετε και να είστε αυστηροί τα σημεία του δωματίου που είναι ακατάστατα. Σειρά έχει το να ανοίξετε τα συρτάρια και τα ντουλάπια του δωματίου και να δείτε μαζί ποια παιχνίδια και ρούχα δεν χρησιμοποιεί πλέον. Δώστε στο παιδί σας δύο σακούλες, όπου στη μια θα βάλει τα πράγματα που θέλει να πετάξει και στην άλλη αυτά που θα δώσει σε κάποιο άλλο παιδί. Εσείς καθίστε να του κάνετε παρέα και να το βοηθήσετε, λέγοντάς του τη γνώμη σας όσον αφοράτο ποια πράγματα θα πρέπει να μείνουν στο δωμάτιο και ποια όχι.

Αφού το δωμάτιο αδειάσει από τα περιττά παιχνίδια και ρούχαμπορείτε να το καθαρίσετε. Κάντε ξεσκόνισμα, σκούπισμα και ότι άλλο χρειάζεται εξηγώντας στο παιδί πως γίνονται σωστά. Αφήστε το παιδίνα σας βοηθήσει όσο η ηλικία του το επιτρέπει. Ακόμα κι αν είναι μικρό, μπορεί να προσπαθήσει να ξεσκονίσει ένα τραπεζάκι ή τα συρτάρια του. Χρησιμοποιήστε κούτες, ράφια και κουτιά αποθήκευσης για να οργανώσετε τα πράγματα του παιδιού. Ονομάστε τους κάδους έτσι ώστε το παιδί σας να γνωρίζει που είναι το κάθε τι που ψάχνει. Δείξτε του που να βάζει τα βρώμικα ρούχα του. Ακόμα δώστε του συμβουλές για το που θα μπορούσαν να μπουν τα ρούχα και που τα παιχνίδια. Μάθετέ του επίσης πώς να κρεμάει τα ρούχα του. Αποδείξτε στο παιδί σας ότι ο καθαρισμός του δωμάτιό του είναι κάτι εύκολο αν δεν δημιουργεί συνεχώς καινούργιες ακαταστασίες.

Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να μαζέψετε τα παιχνίδια του, να κρεμάσετε τα ρούχα του και να στρώσετε το κρεβάτι του. Παρακολουθήστε το κατά πόσο ακολουθεί τις συμβουλές σας και φροντίστε τουλάχιστον να στρώνει το κρεβάτι του και να κλείνει το φως πριν φύγει το πρωί από το σπίτι.

Φυσικά εκτός από το να λέτε στο παιδί σας τι λάθος κάνει θα πρέπει και να το ανταμείβετε όταν διατηρεί το δωμάτιό του καθαρό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καθαρίσει το δωμάτιό του μέχρι να ετοιμαστεί το βραδινό σας δείπνο και να φάτε όλοι μαζί. Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε τα ράφια στα οποία μπαίνουν τα παιχνίδια και τα ρούχα του παιδιού να είναι σχετικά χαμηλά, ώστε να τα φτάνει. Τέλος προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με το παιδί και να μην το μαλώνετε, αλλά να του μαθαίνετε ότι χρειάζεται εξηγώντας του τι πρέπει να κάνει και με ποιον τρόπο.