Πώς να κάνετε το παιδί σας να τρέφεται σωστά

sosti diatrofi sΌσο περνούν τα χρόνια το ποσοστό των παιδιών με παχυσαρκία αυξάνεται σημαντικά. Για να αποφύγει ένας γονιός να έχει το παιδί του διατροφικά προβλήματα θα πρέπει να το μάθει να τρέφεται υγιεινά από μικρό. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για αν έχουν μια φυσιολογική ανάπτυξη και να αποφεύγουν τα περιττά λίπη. Η διατροφή για παιδιά είναι ενα μέρος της εκπαίδευσης τους.

Όσο και αν αντιστέκεται το παιδί σας εσείς θα πρέπει να του μάθετε να τρώει σωστά όχι μόνο για να είναι όμορφο, αλλά και για να είναι υγιές. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να αποτελείτε το σωστό πρότυπο. Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τους γύρω τους και ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξει το παιδί σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι να το κάνετε πρώτα εσείς.

Προσπαθήστε να διαθέτετε μια ποικιλία υγιεινών επιλογών στο σπίτι, ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας την ώρα του γεύματος τρώγοντας μαζί του. Απολαύστε μαζί με το παιδί σας σαλάτες με λαχανικά, όπως καρότα και πατάτες και αντί να φάτε παγωτό μετά το δείπνο, προτιμήστε να μοιραστείτε ένα πορτοκάλι ή μερικά σταφύλια. Βοηθά επίσης το να τρώτε μαζί σαν οικογένεια.

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πιο χαλαρά και πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, όταν ξέρουν ότι το δείπνο σερβίρεται περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μπορούν να μάθουν μέσα από την γεύση, τη μυρωδιά και τη δοκιμή. Αν θέλετε το παιδί σας να είναι πιο ανοιχτό στο να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, που του είναι απαραίτητα για τις βιταμίνες που περιέχουν, πάρτε το μαζί σας στην κουζίνα και ετοιμάστε μαζί το δείπνο. Μπορείτε να κόψετε μαζί το μαρούλι ή να αφήσετε το παιδί να πλύνει τα ντοματίνια. Το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλά πράγματα στην κουζίνα, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί σας και μαθαίνοντας την αξία των θρεπτικών τροφών.

Έχει ακόμα τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του υγιεινό σνακ υπό την επίβλεψή σας. Απλώς δώστε του σέλινο, φυστικοβούτυρο, τυρί, γαλοπούλα, σταφίδες και ότι άλλο επιθυμεί. Επιπλέον μπορείτε να πηγαίνετε μαζί για ψώνια και να το αφήνετε να επιλέγει ένα διαφορετικό φρούτο ή λαχανικό για να δοκιμάσει κάθε εβδομάδα. Αυτό ίσως του προκαλέσει το ενδιαφέρον.

Καλό θα είναι επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε διασκεδαστική τη διαδικασία του φαγητού. Μπορείτε να φτιάξετε σχέδια στο πιάτο του παιδιού σας με υγιεινά τρόφιμα. Δοκιμάστε να του φτιάξετε ένα πρόσωπο χρησιμοποιώντας ένα αγγούρι ή μια μπανάνα για το στόμα, καρότα για τη μύτη και μπισκότα ολικής αλέσεως για τα μάτια. Αν θέλετε προσθέστε και ξηρούς καρπούς ή μαρούλι για μαλλιά. Εάν το παιδί, παρά την προσπάθειά σας, είναι επιλεκτικό με τα τρόφιμα, δεν θα πρέπει να απογοητευτείτε. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να δοκιμάσει μία τροφή. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι το να πεινάει το παιδί σας πριν το γεύμα. Έτσι θα είναι πιο θετικό προς το φαγητό.