Πώς να «σπρώξουμε» το παιδί μας να επιλέγει υγιεινές τροφές

Πώς να «σπρώξουμε» το παιδί μας να επιλέγει υγιεινές τροφές

Κάθε μητέρα αγωνίζεται με κάθε τρόπο για να ξεγελάσει το μικρό της να φάει φρούτα και λαχανικά, εκτός βέβαια και κάποιων εξαιρέσεων!

Όλοι ξέρουμε την αγάπη των παιδιών για τις τηγανιτές πατάτες και τα γλυκά. Το να τα απειλούμε με τιμωρία ή να τα δωροδοκούμε για να φάνε τα φρούτα ή τα λαχανικά τους, μάλλον δεν θα κερδίσουμε τίποτε.

Υπάρχει όμως ένα τέχνασμα! Να τους παρουσιάζουμε τα υγιεινά τρόφιμα μαζί με κάτι που δείχνει τον αγαπημένο τους  χαρακτήρα στη τηλεόραση, όπως για παράδειγμα, η Πέπα το γουρουνάκι ο Έλμο  ή ο Μπόμπ ο μάστορας.

Σε μία μεγάλη πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Cornell, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαλέξουν ένα υγιεινό τρόφιμο που είχε ένα αυτοκόλλητο του Elmo.

Η μελέτη κράτησε πέντε ημέρες, τα 200 παιδιά που έλαβαν μέρος ήταν από οκτώ έως και 12 χρόνων και μπορούσαν να διαλέξουν ένα μπισκότο ή ένα μήλο σαν μέρος του γεύματός τους. Ή και τα δύο αν ήθελαν.

Την πρώτη μέρα κανένα από τα δύο δεν είχαν αυτοκόλλητο του Elmo. Από την επόμενη μέρα, υπήρξε ή στα μπισκότα ή στα μήλα.Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών διάλεξε το μπισκότο με ή χωρίς αυτοκόλλητο, περίπου το 90%. Όμως τις ημέρες που τα μήλα είχαν το αυτοκόλλητο το διάλεξαν τα παιδιά σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό περίπου το 40%!

«Έτσι ακριβώς όπως όμορφα, ελκυστικά ονόματα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την επιλογή υγιεινών τροφίμων στα σχολικά γεύματα, τα γνωστά εμπορικά σήματα και οι αγαπημένοι χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων, μπορεί να κάνουν το ίδιο» δηλώνουν οι ερευνητές.

Άλλη μία θαυμάσια και αποτελεσματική ιδέα, είναι να τους παρουσιάζουμε με φαντασία ένα πιάτο με φρούτα και λαχανικά, δημιουργώντας αστεία προσωπάκια, συνθέσεις με φρούτα και λαχανικά σε πολλά χρώματα και ότι άλλο θα κάνει το μικρό να χαμογελάσει και να φάει.

Όλοι οι γονείς ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστούν κάποιο κόλπο για να αναγκάσουν τα μικρά τους να τρώνε υγιεινά φαγητά, γιατί θα τους αρέσουν και θα τα προτιμούν.

Όμως καλού κακού ας είναι έτοιμοι και για κάτι τέτοιο.

Δεν πειράζει να έχουμε στο συρτάρι μας κάποια αυτοκόλλητα με τον αγαπημένο ήρωα του μικρού μας.

Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα το χρειαστούμε!