Πως οι ομάδες (κλίκες) κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι μένουν εκτός

Η κλίκα είναι μία ομάδα φίλων, που όμως δεν είναι πάντα φίλοι. Είναι μία ομάδα ατόμων (μιλάμε για νέα παιδιά), που αφήνουν επίτηδες κάποια παιδιά μακριά από την παρέα τους.

Σχηματίζουν μία κλειστή ομάδα και δεν επιτρέπουν σε άλλα άτομα να λαμβάνουν μέρος σε οτιδήποτε και αν κάνουν. Πολλές φορές, τα παιδιά αυτά που ανήκουν στην ομάδα, συμπεριφέρονται άσχημα στα άλλα παιδιά. Συνήθως ένα ή δύο δημοφιλή παιδιά ελέγχουν ποιος θα είναι στην ομάδα και ποιος θα μείνει έξω.

Η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει, από τη στιγμή που γίνονται μέλος μιας κλίκας. Είναι πράγματι κάτι συγκεχυμένο. 

Τα παιδιά μπορεί να σχηματίσουν τέτοιες ομάδες στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο. Μερικές φορές αποτελούνται από παιδιά που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, όπως σπορ, μουσική, ή παιχνίδια στον υπολογιστή. Μπορεί επίσης να επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων ή ακόμη να κάνουν τα παιδιά που οι γονείς τους δεν είναι πολύ καλά οικονομικά, να αισθανθούν πολύ άσχημα.  

Τέτοιες ομάδες σχηματίζουν τα αγόρια και τα κορίτσια. Όμως τα άτομα που μελετούν τις ομάδες αυτές δηλώνουν ότι τα κορίτσια είναι πιο σκληρά από τα αγόρια. 

Νιώθουν ότι μένουν έξω.

Τα παιδιά που δεν ανήκουν στην ομάδα είναι απογοητευμένα και μπερδεμένα. Ο καλύτερος φίλος της περασμένης εβδομάδας τώρα ούτε καν σας μιλάει. Θα νιώσετε θυμωμένοι ή και λυπημένοι, μοναξιά και απογοήτευση επειδή δεν ξέρετε τι να κάνετε. 

Γιατί συμμετέχουν άλλα παιδιά;

Ένα από τα δύσκολα πράγματα για τις ομάδες αυτές είναι, εάν ο καλός σας φίλος γίνει μέλος μίας ομάδας και αρχίζει να σας αντιμετωπίζει διαφορετικά. Μερικές φορές το πρόβλημα ξεκινά με μία διαφωνία μεταξύ σας. Και άλλες φορές μπορεί να βρεθείτε εκτός, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο.

Μερικές φορές σας απομακρύνουν επειδή ενεργείτε, ντύνεστε ή η εμφάνισή σας είναι διαφορετική από τους άλλους. Τα παιδιά μιας ομάδας θέλουν να είναι δημοφιλή, και πιστεύουν ότι αν ανήκουν στην ομάδα θα τα κάνει να αισθάνονται πολύ καλά και δυνατά. 

Πολλές φορές συμβαδίζουν με αυτό που κάνουν οι άλλοι, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον καλό τους φίλο.

Πολλά παιδιά αισθάνονται άσχημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους άλλους, αλλά δεν καταφέρνουν να καταλάβουν πως μπορεί να είναι «coοl» και συγχρόνως να φέρονται καλά στα παιδιά που είναι εκτός ομάδας. 

Νιώθουν παγιδευμένα σε μία «κλίκα».

Πολλές φορές τα παιδιά διαπιστώνουν ότι δεν θέλουν πλέον να ανήκουν στην ομάδα αυτή. Δεν θέλουν να πληγώσουν τους φίλους τους. Συνειδητοποιούν επίσης ότι χάνουν σπουδαία παιδιά από φίλους, μόνο και μόνο επειδή δεν ανήκουν στην ομάδα. 

Το να είσαι μέλος της κλίκας, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις κάποια ελευθερία και ίσως να αλλάξεις σαν χαρακτήρας, το είδος της μουσικής που προτιμάς ή και πώς να ντύνεσαι. 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ξεπερνούν την ανάγκη να γίνουν μέρος μια ομάδας και δεν ενδιαφέρονται πλέον πάρα πολύ για το ποιος είναι «μέσα» και ποιος «έξω». Αυτά τελειώνουν συχνά με το τέλος του λυκείου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιο διασκεδαστικές και απολαυστικές ομάδες φίλων.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Οι γονείς, τα αδέλφια, τα άλλα μέλη της οικογένειας και οι δάσκαλοι μπορούν να βοηθήσουν δίνοντας συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίζετε τα «κακά» παιδιά. 

Εάν το παιδί καταλάβει ότι είναι το ίδιο ή κάποιος φίλος του θυμωμένο, λυπημένο ή εκφοβισμένο από μέλη μιας κλίκας, πρέπει οπωσδήποτε να το πει σε έναν ενήλικα. Το άτομο αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν να παίζουν μαζί, να αλληλοσυμπληρώνονται και να κάνουν φίλους χωρίς να αφήνουν άλλα παιδιά εκτός και πως μπορούν να είναι δημοφιλή, αντιμετωπίζοντας τους άλλους με σεβασμό και καλοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν αισθανθείτε πραγματικά ενοχλημένοι από τις ομάδες αυτές.

Βρείτε φίλους. Κάντε παρέα με παιδιά που δεν ανήκουν πουθενά. Παιδιά πιο μικρά ή και πιο μεγάλα, παιδιά εκτός σχολείου. Να είστε ανοιχτοί σε αυτούς που φαίνονται ή ενεργούν διαφορετικά από εσάς. 

Μιλήστε. Εάν ξαφνικά δείτε ότι οι φίλοι σας έγιναν κλειστή ομάδα μιλήστε. Πείτε ότι θέλετε και άλλα παιδιά να είναι φίλοι σας. Τότε μπορεί αυτοί να συνεχίσουν χωρίς εσάς, ή μπορεί να συμφωνήσουν με τη γνώμη σας και να μην ενεργούν τόσο «αποκλειστικά»! 

Προσκαλέστε ένα φίλο. Εάν θέλετε να γίνετε φίλοι με ένα παιδί που ανήκει σε μία ομάδα, καλέστε τον να κάνετε κάτι μαζί. Θα μπορούσε να βοηθήσει όταν βρεθείτε μακριά από την ομάδα! Περνώντας όμορφα χρόνο μαζί, μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο ανόητο ήταν ότι δεν κάνατε συχνότερα παρέα. Βέβαια, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για πιθανή απογοήτευση. Γιατί, ακόμη και αν περάσατε πολύ όμορφα μαζί, όταν γυρίσετε στο σχολείο να θέλει να επιστρέψει στην ομάδα του.

Μην το κάνεις για τους άλλους. Μερικά παιδιά πιστεύουν ότι πρέπει να προσπαθήσουν να αλλάξουν, και αυτό είναι σωστό. Ίσως θέλουν να αδυνατίσουν να είναι σε καλύτερη φόρμα, να χαμογελούν περισσότερο και να είναι λιγότερο δύστροπα. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά να το κάνουν για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους. Μην αφήσετε κανένα να αποφασίσει για τη δική σας εμφάνιση ή συμπεριφορά. Αν θέλετε να αλλάξετε κάντε το, όμως μόνο αν εσείς το θέλετε. 

Αναζητήστε φίλους παντού. Τα πιο δημοφιλή και αγαπητά παιδιά είναι αυτά που είναι φιλικά με όλους. Προσπαθήστε να αφήσετε όλα τα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι ευπρόσδεκτα να σας μιλήσουν. Συναντήστε, μιλήστε και παίξτε με πολλά παιδιά. Ίσως ένα από αυτά γίνει ο καλύτερος σας φίλος!