Πως το παιχνίδι ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού.

Πως το παιχνίδι ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού.

Λέγεται συχνά, ότι το παιχνίδι είναι το έργο ενός παιδιού. Ξέρετε όμως ότι αυτό ισχύει ακόμη και για τα μωρά; Όταν τα μωρά γεννηθούν, η επιθυμία τους είναι να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο τους. Και ακριβώς όπως στα μεγαλύτερα παιδιά, αυτό γίνεται μέσα από το παιχνίδι.

Όμως, αντίθετα με τα μεγαλύτερα παιδιά που τους αρέσει να παίζουν με κούκλες και τραίνα, το πρώτο παιχνίδι του μωρού είναι η προσωπική αλληλεπίδραση. Είναι γεγονός ότι με την προσωπική επαφή του μωρού με τους γονείς ή την babysitter, το μωρό κατανοεί τον κόσμο γύρω του, πως ταιριάζει σε αυτόν και σχηματίζει τα πρώτα συναισθήματα για τον εαυτό του και αυτούς που το περιβάλλουν.

Το παιχνίδι βοηθά τα μωρά να αισθάνονται την αγάπη μας.

Ακόμη και όταν το μωρό είναι μικρό, τα πρώτα πράγματα που κάνουμε απλά σαν καινούργιοι γονείς είναι να παίζουν μαζί του. Δηλαδή, όταν του μιλάμε, του κάνουμε μασάζ μετά το μπάνιο, του τραγουδάμε όταν του αλλάζουμε την πάνα του, δείχνουμε στο μωρό μας ότι μας αρέσει να είμαστε μαζί και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του. Έτσι, έρχεται η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, η αίσθηση της ασφάλειας και μία ισχυρή προσκόλληση μεταξύ μωρού και γονέα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τη συναισθηματική υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού μας.

Το παιχνίδι χτίζει λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας.

Όταν χαμογελάμε στο μωρό μας και αυτό ανταποκρίνεται, σημαίνει πως αισθάνεται καλά. Αυτή η πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία στην διάρκεια του παιχνιδιού, διδάσκει στο μωρό μας τα πρώτα βήματα της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας. Τα μωρά μαθαίνουν ότι οι ήχοι, οι χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου και οι φωνές χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία. Αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρή ηλικία. Ήδη από τους τρεις μήνες, το μωράκι γνωρίζει το χαμόγελο σας, αρχίζει να κάνει φωνούλες για να έχει την προσοχή σας και είναι έτοιμο να αρχίσει μία συνομιλία μαζί σας.

Το παιχνίδι βοηθά τα μωρά στην συνεργασία με άλλους.

Το παιχνίδι από νωρίς το βοηθά να μυηθεί στον κόσμο του δούναι και λαβείν, όχι μόνο με τα παιχνίδια αλλά και με τα συναισθήματα. Όπως σιγά – σιγά μεγαλώνει και αναπτύσσεται συναισθηματικά, θα καταλάβει πως οι πράξεις του επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων. Θα ανακαλύψει ότι αν γελά θα συνεχίζετε να το γαργαλάτε και αν κλάψει, θα σταματήσετε! Επίσης, μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των άλλων. Αν βλέπει ένα φίλο του να κλαίει, θα παρατηρήσετε ότι είναι και αυτό ανήσυχο και ακόμη, μπορεί να προσπαθήσει να το πλησιάσει.

Το παιχνίδι διευκολύνει την ανάπτυξη των σχέσεων.

Η ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, ξεκινά με τις σχέσεις, κυρίως αυτές με τους γονείς. Το παιχνίδι προσφέρει μία ευκαιρία για να ανθίσουν αυτές οι σχέσεις. Στη διάρκεια του η συνεργασία των μικρών γίνεται με ένα πολύ φυσικό τρόπο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αργότερα, όταν αρχίσει να χτίζει τις πρώτες φιλίες με τα άλλα παιδάκια, ή όταν αφήνεται στη φροντίδα κάποιου άλλου έμπιστου προσώπου.

Το παιχνίδι επιτρέπει την συναισθηματική εξερεύνηση.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ενώ στην πραγματικότητα, το μικρό σας δεν μπορεί να φάει κέικ για πρωινό, όταν παίζει, μπορεί να βιώσει τι σημαίνει να τρώει ότι θέλει όταν θέλει! Μπορεί επίσης να μάθει να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και να προσπαθεί να λύσει τα τυχόν προβλήματά του. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά μπορούν να βιώσουν τι σημαίνει να είσαι το αφεντικό και να έχεις πλήρη έλεγχο των πράξεων σου, ακόμη και αν είναι για πολύ λίγο.

Το παιχνίδι τα βοηθά να αντιμετωπίζουν τα αισθήματά τους.

Το παιχνίδι, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους με ασφαλή τρόπο, πράγμα που τους επιτρέπει να αισθάνονται εμπιστοσύνη για να αντιμετωπίσουν νέες ή ακόμη και δύσκολες καταστάσεις. Ειδικά, στη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά δημιουργούν ιστορίες στις οποίες μπορούν να βιώσουν τα συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφράσουν. Για παράδειγμα, όταν το μικρούλι παίρνει το πορτοφόλι του και προσποιείται ότι φεύγει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά, είναι πολύ πιθανό να είναι ο τρόπος του να επεξεργαστεί το συναίσθημα που σχετίζεται με τον αποχωρισμό που βιώνει όταν φεύγετε κάθε μέρα για τη δουλειά.

Το παιχνίδι ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα μωρά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Μπορούν να προσπαθήσουν να παίξουν με ένα παιχνίδι με διαφορετικό τρόπο ή να δοκιμάσουν κάτι εντελώς καινούργιο. Παρακολουθώντας τα και ενθαρρύνοντας την προσπάθειά τους, τα αφήνετε να καταλάβουν ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους. Απλά πείτε «το ήξερα ότι μπορείς να βρεις το τραινάκι σου» ή «ευχαριστώ που μου έφερες το αρκουδάκι σου». Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του παιδιού.