Πώς θα βοηθήσετε το μικρό παιδάκι σας να μιλήσει

Όσο περισσότερο μιλάτε με το μικρό σας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μάθει να μιλάει. Όμως μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι διαφορετικά και θα μιλήσουν με τον δικό τους διαφορετικό ρυθμό. 

Όσο περισσότερες λέξεις ακούει παίζοντας, τόσο πιο εύκολα θα μάθει να τις χρησιμοποιεί σιγά – σιγά. 

Μιλάτε μαζί του όσο πιο συχνά μπορείτε και δείξτε ενδιαφέρον όταν προσπαθεί να σας μιλήσει. Συγκεντρωθείτε στο τι προσπαθεί να σας πει και όχι πόσο καθαρά το λέει. Βοηθήστε το να αισθάνεται σίγουρο για την προσπάθειά του. 

Όταν πει κάτι σωστό, αντιδράστε θετικά, για παράδειγμα πείτε «ναι σωστά αυτό είναι κουτάλι»! Αφήστε το μικρούλι σας να δει τι ακριβώς εννοείτε, ταιριάζοντας αυτό που κάνετε με αυτό που λέτε. Για παράδειγμα «βγάζουμε τα παπούτσια και τις κάλτσες» όταν το κάνετε. 

Την ώρα του φαγητού, βάλτε τα πιάτα στο τραπέζι και πείτε του, κρατώντας το χέρι του για να προσέχει, «τώρα είναι η ώρα του φαγητού». Θα καταλάβει πολύ καλά ότι θα φάει, γιατί σας είδε να ετοιμάζεται το τραπέζι και ίσως έχει μυρίσει και το φαγητό! Μπορεί να μην καταλαβαίνει ακόμη τη φράση «μεσημεριανό ή βραδινό» χωρίς όλα τα άλλα που πάνε μαζί.

Μην ξεχνάτε να λέτε το όνομά του προτού μιλήσετε μαζί του και είναι καλό να το κοιτάζετε στα μάτια. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι μιλάτε μαζί του. 

Μιλάτε στη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αν ρωτήσετε κάτι, αφήστε λίγο διάστημα ώστε να έχει το χρόνο να σας απαντήσει. 

Επαναλάβετε ότι ακούτε να προσπαθεί να σας πει, ακόμη και αν δεν το λέει καθαρά. Αν για παράδειγμα σας πει «θέλω μία νάνα», θα μπορούσατε να πείτε «ναι, εδώ είναι η μπανάνα σου». 

Απλοποιήστε την ομιλία σας. Χρησιμοποιείτε μικρές προτάσεις και υπογραμμίστε τις λέξεις κλειδιά όταν του μιλάτε. Αυτό θα το βοηθήσει να επικεντρωθεί στις σημαντικές πληροφορίες. 

Απενεργοποιήστε τον περιττό θόρυβο του περιβάλλοντος όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Αυτό θα το βοηθήσει να εστιάσει την προσοχή του σε σας όταν του μιλάτε. Τα παιδάκια δυσκολεύονται περισσότερο από τους μεγάλους να φιλτράρουν το θόρυβο του περιβάλλοντος.

Καθίστε μαζί του στο πάτωμα και παίξτε. Αφήστε το να επιλέξει το παιχνίδι ή τη δραστηριότητα που θέλει και μιλήστε για το τι κάνει. Παίζοντας μαζί του θα έχει την ευκαιρία να ακούσει καθαρά τις λέξεις που ταιριάζουν με το παιχνίδι του. 

Δώστε «ζωή» στο αγαπημένο του αρκουδάκι ή όποια άλλη φιγούρα αγαπά! Συμπεριλάβετε το παιχνίδι αυτό στις καθημερινές δραστηριότητες. Τοποθετήστε το αρκουδάκι του στο τραπέζι και βάλτε του μια σαλιάρα. Μετά, συζητήστε για το τι κάνει το αρκουδάκι στο τραπέζι ενώ το κάνετε. «Τώρα πίνει το γάλα του ή τρώει την κρέμα του, ακριβώς όπως εσύ»!

Ξεφυλλίζετε συχνά ένα βιβλίο μαζί του. Ακόμη και αν δεν του διαβάζετε, θα μάθει να σας ακούει να μιλάτε για τις εικόνες. 

Μην ξεχνάτε να του τραγουδάτε. Δεν πειράζει αν δεν έχετε καλή φωνή! Όσο πιο συχνά του λέτε τραγουδάκια τόσο πιο πιθανό είναι να σας συνοδεύσει κάποια στιγμή!

Διαλέξτε την σωστή εικόνα ή παιχνίδι και μιμηθείτε το θόρυβο που κάνει. Για παράδειγμα πείτε «μου μου» και περιμένετε να σας δείξει την εικόνα της αγελάδας ή να πάρει στο χέρι του μία αγελάδα παιχνίδι.

Μία φάρμα με ζώα είναι επίσης πολύ καλή ευκαιρία για να μάθει να ξεχωρίζει όλα τα ζώα και να ξέρει τον ήχο που κάνει το καθένα από αυτά.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, η βόλτα στο πάρκο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να του μάθετε το όνομα όλων αυτών των πραγμάτων που βλέπει γύρω του, όπως επίσης να ακούει τους διάφορους θορύβους, τα πουλιά που κελαηδούν, το σκυλάκι που γαβγίζει, τα αυτοκίνητα που περνούν.

Μην κουραστείτε να του μιλάτε. Απλά δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι κάθε παιδάκι θα μιλήσει στον δικό του χρόνο.