Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό και την μαία μου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι επισκέψεις στο γιατρό και την μαία σας, γίνονται σε εντατικότερους ρυθμούς απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής σας. Ο λόγος είναι, η διαφορετικότητα της εγκυμοσύνης ως κατάστασης, που σχετίζεται άμεσα με την καλή υγεία του εμβρύου και της μητέρας, κάτι το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται συχνά και να διαπιστώνονται τυχόν αποκλίσεις από το φυσιολογικό.

 

 

Ίσως το κοινωνικό σας περιβάλλον και οι εμπειρίες άλλων γυναικών, να υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων και πως μάλλον αυτό εξαρτάται από τον μαιευτήρα- μαία που είναι υπεύθυνος για την φροντίδα της κάθε εγκύου. Κι όμως, υπάρχει ένα πρόγραμμα που οι περισσότερες γυναίκες ακολουθούν, ορισμένο από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και αφορά σε όλες τις εγκύους που βιώνουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Σε γενικές γραμμές μια πρωτότοκη μητέρα επισκέπτεται το γιατρό και την μαία της περίπου 10 φορές κατά μέσο όρο μέσα στην εγκυμοσύνη, ενώ μια δευτερότοκη ή πολύτοκη περίπου 7 φορές.

Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν μόνο στις φυσιολογικές κυήσεις, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιου είδους επιπλοκή όπως προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης κύησης, μικρή ανάπτυξη εμβρύου κ.λ.π., οι επισκέψεις μπορεί να αυξηθούν έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός συνήθως ενημερώνει το ζευγάρι για την παρουσία ή την υποψία εμφάνισης κάποιας επιπλοκής και προτείνει την αύξηση των επισκέψεων ανάλογα με το πρόβλημα.

Γεωργία Λεζέ, Μαία