Προετοιμάστε το μικρό σας για τον παιδικό σταθμό, ή το νηπιαγωγείο

Προετοιμάστε το μικρό σας για τον παιδικό σταθμό, ή το νηπιαγωγείο

Φθινόπωρο. Έχετε ήδη διαλέξει το τέλειο παιδικό σταθμό, τώρα πρέπει να το προετοιμάσετε για αυτό το σημαντικό βήμα στη ζωή του! Δείτε κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και το μικρούλι σας τις πρώτες ημέρες του σχολείου!

Το παιδί είναι έτοιμο να κάνει ένα μεγάλο βήμα. Μπορεί να είναι μισή ημέρα στον παιδικό σταθμό, αλλά μην ξεχνάτε ότι θα είναι η πρώτη φορά φοίτησης στο σχολείο που θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Όσο και αν καμαρώνετε το παιδί σας που μεγάλωσε αρκετά για να πάει στον παιδικό σταθμό, με το σακίδιο στην πλάτη του, ασφαλώς θα αισθάνεστε ανήσυχη και λίγο λυπημένη, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που φεύγει μακριά σας. Είναι πολύ πιθανό να είναι και το ίδιο ανήσυχο και στενοχωρημένο τη μία μέρα, ενώ την επόμενη χαρούμενο που θα πάει με άλλα παιδάκια να παίξει.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διευκολύνετε τις πρώτες μέρες πανικού της προσχολικής ηλικίας;

Συγχρονίστε το πρόγραμμα του ύπνου του με τις ώρες του παιδικού σταθμού.

Βάλτε το παιδί στο κρεβάτι δέκα λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ και ξυπνήστε το δέκα λεπτά νωρίτερα το πρωί, μέχρι να φτάσετε ακριβώς στην ώρα που πρέπει για να ετοιμαστεί χωρίς πανικό το πρωί. Βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό χρόνο για να πλυθεί, να φάει το πρωινό του, να ντυθεί, να έχετε λίγη ώρα μαζί χωρίς βιασύνη και να φύγει. Αν θα μένει μέχρι το απόγευμα, μην ξεχάσετε να μάθετε πότε είναι η προγραμματισμένη ώρα για υπνάκο ώστε να συγχρονίσετε και τον ύπνο του στο σπίτι.

Μιλήστε του.
Πείτε τι να περιμένει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Τι θα κάνει εκεί, θα παίζει με άλλα παιδάκια, θα μάθει τραγούδια θα ζωγραφίζει, τι θα διαφέρει η μέρα του στο σχολείο από την ημέρα του στο σπίτι και σε τι θα είναι ίδια. Μιλήστε του για άλλα παιδάκια, μεγαλύτερα αδέλφια, ή ξαδέλφια ή φίλους που πηγαίνουν ήδη στο σχολείο. Μιλήστε με ενθουσιασμό, αλλά χωρίς υπερβολές για να μην απογοητευθεί.

Διαβάστε για την προσχολική ηλικία.
Διαβάζοντας όσο περισσότερο μπορείτε για την καινούργια αυτή εμπειρία του μικρού σας, θα μπορέσετε να προετοιμασθείτε καλύτερα, εσείς και το παιδί για το σημαντικό αυτό βήμα στη ζωή σας. Δείτε μαζί του πως είναι το σχολείο, η τάξη, τι θα κάνει και πως θα παίζει με τα άλλα παιδάκια, αλλά και πως θα πρέπει να ακούει τη δασκάλα του.

«Παίξτε» το σχολείο.
Είναι μία πολύ καλή ιδέα, να παίξτε μαζί του το σχολείο. Μαζέψτε τα αγαπημένα ζωάκια του, βάλτε τα στη σειρά και παίξτε το σχολείο, καθώς και ότι άλλο παιγνίδι σκεφτείτε, ώστε να έχει μία ιδέα πως θα παίζει με τα άλλα παιδάκια στη τάξη του. Δείξτε του πώς να ετοιμάζει το σακίδιό του με τα πράγματα που θα χρειαστεί, ανάλογα με το πόση ώρα θα μένει εκεί, όπως για παράδειγμα το καλαθάκι με το φαγητό του.

Δείξτε του τον χώρο του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου.
Κάντε μια βόλτα για να δει το σχολείο του. Αν είναι δυνατόν δείξτε του τους εσωτερικούς χώρους, την τάξη του, την αυλή, τον χώρο του παιχνιδιού.

Σπάστε τον πάγο!
Εάν δεν έχει συνηθίσει να παίζει με άλλα παιδάκια, προσπαθήστε να οργανώσετε, σε συνεργασία με άλλους γονείς, κάποιες συναντήσεις όπου τα παιδιά θα είναι μαζί, θα μάθουν να μοιράζονται τα παιχνίδια και να παίζουν σε ομάδες.

Φυσικά είναι δύσκολο να προβλέψετε τα πάντα, αλλά όσο πιο προετοιμασμένη και χωρίς άγχος είστε, τόσο καλύτερα θα αισθανθεί και το μικρούλι σας σε αυτά τα πρώτα βήματα μακριά σας.