Προετοιμάζοντας το παιδί σας για το γυμνάσιο.

Προετοιμάζοντας το παιδί σας για το γυμνάσιο.

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι μία μεγάλη αλλαγή. Μπαίνει πλέον στα χρόνια της εφηβείας. Θα αντιμετωπίσει πολλές αλλαγές, καινούργιο σχολείο, καινούργιους εκπαιδευτικούς και φυσικά καινούργιους συμμαθητές και συμμαθήτριες. Αν και το παιδί σας δεν είναι πλέον το «μωρό» σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε σε αυτή την αρκετά δύσκολη περίοδο της ζωής του.

Μιλήστε στο παιδί σας. 

Προσπαθήστε να μάθετε πως αισθάνεται για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Ακούστε και απαντήστε στις ερωτήσεις του. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε, πείτε του ότι ασφαλώς μεγάλωσε και είναι έτοιμο για το γυμνάσιο, αλλά είστε πάντα δίπλα του για οτιδήποτε χρειαστεί. Μην δείξετε την δική σας ανησυχία. Αν το καταλάβει, θα αισθανθεί ακόμη πιο ανήσυχα και το ίδιο. Εάν έχετε μεγαλύτερο παιδί ή παιδιά συγγενών ή φίλων που πηγαίνουν στο γυμνάσιο αφήστε τα να μιλήσουν και να ανταλλάξουν εντυπώσεις και εμπειρίες. Είναι ένας καλός τρόπος για να αισθανθούν καλύτερα και πιο ήρεμα. Μάθετε τι είδους εξωσχολικές δραστηριότητες προσφέρει το σχολείο και μιλήστε μαζί του τι θα ήθελε να κάνει, κάποιο άθλημα, μουσική, θέατρο κλπ. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει φίλους και να σκέφτεται με ενθουσιασμό την καινούργια χρονιά.

Προσαρμοστείτε.

Τα περισσότερα σχολεία έχουν μία ημέρα προσανατολισμού για τους νέους μαθητές. Το παιδί θα γνωρίσει το σχολείο του, τους καθηγητές και τους άλλους μαθητές και μπορεί να πάρει ορισμένες πληροφορίες για το καινούργιο του σχολείο. Εάν υπάρχει και η ημέρα προσανατολισμού για τους γονείς, μην παραλείψετε να πάτε. Είναι μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσετε τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας και να λύσετε τις τυχόν απορίες σας. Μη διστάσετε ποτέ να επικοινωνήσετε μαζί τους, οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια του έτους το έχετε ανάγκη.

Δώστε χρόνο για την αλλαγή αυτή.

Παρόλο που τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό τον χρόνο τα περιμένει μία μεγάλη αλλαγή, ίσως έχουν πρόβλημα προσαρμογής στο καινούργιο τους σχολείο. Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη, αρχίστε να προετοιμάζετε το παιδί σας. Βοηθήστε το να οργανωθεί αγοράζοντας τα απαραίτητα και μιλήστε για το κολατσιό του, αν θα του δίνετε κάποια χρήματα ή το φαγητό του από το σπίτι. Επίσης συζητήστε το καθημερινό του πρόγραμμα, εργασίες που θα πρέπει να κάνει στο σπίτι, ώστε να μην έχετε καυγάδες για το πόση ώρα θα μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να ασχολείται στον υπολογιστή.

Ρυθμίστε τις λεπτομέρειες.

Ο φόρτος εργασίας στο γυμνάσιο, θα είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερος από ότι έκανε στο δημοτικό. Συζητήστε μαζί του τρόπους οργάνωσης για να το βοηθήσετε. Όπως να ετοιμάζει την τσάντα του το βράδυ πριν κοιμηθεί για να είναι σίγουρο ότι θα έχει μαζί ότι χρειάζεται την επόμενη ημέρα. Καλό θα είναι, στην αρχή του έτους, να μάθετε την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, δηλαδή, το διάβασμα που πρέπει να κάνει στο σπίτι μετά το σχολείο, περίπου πόση ώρα θα χρειάζεται και πως μπορεί να έχει κάποια βοήθεια αν χρειαστεί.

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μιλάνε πολύ για τα μαθήματά τους. Προσπαθήστε ήρεμα κάθε ημέρα, να ρωτάτε τι έκανε στην τάξη και τι μαθήματα πρέπει να διαβάσει ή να γράψει στο σπίτι.

Ο πρώτος καιρός της προσαρμογής στο σχολείο ίσως είναι λίγο δύσκολος. Όμως με ηρεμία και γνωρίζοντας ότι είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε σε ότι και αν χρειαστεί, θα προσαρμοστεί μια χαρά.