Προβλήματα στο σεξ μετά την εγκυμοσύνη

Προβλήματα στο σεξ μετά την εγκυμοσύνη

Φυσιολογικά, μετά από τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού έχετε πάρει στην αγκαλιά σας το μωράκι σας, ο γιατρός θα σας δώσει το πράσινο φως για σεξ.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι όπως πριν, δείτε κάποια κοινά προβλήματα και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να τα ξεπεράσετε.

Ο σύντροφός σας είναι έτοιμος, εσείς όμως όχι.
Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τον τοκετό, οι όποιες πληγές έχουν επουλωθεί, εσείς εξακολουθείτε να μην έχετε επιθυμία για σεξ.

Μην υποτιμάτε όλα αυτά που περνά το σώμα σας. Οι ορμόνες αλλάζουν δραματικά, η μήτρα συρρικνώνεται, η καισαρική τομή επουλώνεται και είναι βέβαιο ότι είστε εξαντλημένη από τη φροντίδα του μωρού σας.

Επιπλέον οι ορμόνες που εμπλέκονται στον θηλασμό μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο σας.
Τι να δοκιμάσετε: «Ακούτε» ήρεμα το σώμα σας.

Αφήστε το σύντροφό σας να γνωρίζει πως αισθάνεστε, αγκαλιαστείτε φιληθείτε και παίξτε με το μωρό σας μαζί.
Διαβεβαιώστε τον ότι το σώμα σας θα «θεραπευτεί» και ότι η επιθυμία σας θα επιστρέψει πάλι.

Δεν μπορείτε να περιμένετε έξι εβδομάδες!
Αντίθετα, εσείς δεν μπορείτε να περιμένετε!

Ιδίως αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κάνατε συχνά σεξ.
Τι να δοκιμάσετε: Συνεννοηθείτε με το γιατρό σας: Μπορεί να είναι εντάξει, εφ’ όσον έχει σταματήσει η αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Το στήθος σας είναι ευαίσθητο και τρέχει.
Αν θηλάζετε, το στήθος σας μπορεί να πονάει, να είναι βαρύ και ευαίσθητο στα χάδια. Και μετά από μία ολόκληρη ημέρα που είχατε το μωρό στο στήθος σας, τώρα μάλλον θέλετε να το αφήσετε ήσυχο.
Τι να δοκιμάσετε: Αν αυτό σας διευκολύνει, φορέστε το σουτιέν του θηλασμού ή ένα τοπάκι. Μπορείτε επίσης να ταΐσετε το μωρό σας πριν ή να αντλήσετε το γάλα, ώστε να μην είναι βαρύ το στήθος και πονάει.
Και μην ξεχνάτε ότι σιγά σιγά θα πάψει να πονάει, και έτσι θα μπορείτε πάλι να απολαμβάνετε τα χάδια του συντρόφου σας.

Και εκείνος το όμορφο στήθος σας.
Δεν αισθάνεστε το ίδιο.

Αφού «σπρώξατε» και φέρατε το μωρό σας στον κόσμο, οι μυς του κόλπου σας μπορεί να είναι προσωρινά τεντωμένοι και να σας κάνουν να αισθάνεστε διαφορετικά.
Αλλά μην ανησυχείτε οι διαφορές αυτές είναι προσωρινές. Και ίσως δεν είναι απαραίτητα κακές, απλά καινούργιες!
Τι να δοκιμάσετε: Τις ασκήσεις Kegels. Ενώ έχετε ακούσει για τα οφέλη των ασκήσεων του πυελικού δαπέδου κατά την εγκυμοσύνη, θα συνεχίσουν να είναι ο καλύτερος φίλος σας, τώρα που το μωρό έφτασε, βοηθώντας να βρει ο κόλπος γρηγορότερα τη φόρμα του.

Κάντε τις ασκήσεις όπου μπορείτε, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στα ψώνια.
Η επαφή είναι επώδυνη.

Οι ορμονικές αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου, η οποία είναι η πηγή του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.
Ο θηλασμός μειώνει επίσης τη λίπανση του κόλπου, και ίσως να πονάει ακόμη πιο πολύ.

Τι να δοκιμάσετε: Αφήστε το σύντροφό σας να γνωρίζει γι’ αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές και χρησιμοποιείστε κάποιο καλό λιπαντικό.
Εάν ο πόνος προέρχεται από την τομή της καισαρικής, την περινεοτομή ή κάποια μικρή τομή στον κόλπο, δώστε στον εαυτό σας μία ή δύο εβδομάδες ακόμη για να επουλωθούν και δοκιμάστε πάλι με πολύ ήρεμο τρόπο.

Αν όμως αισθάνεστε πόνο χωρίς να κάνετε σεξ, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε κάποια πιθανή μόλυνση.
Νιώστε με αγάπη το σώμα σας.

Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να επιστρέψει η μήτρα στο μέγεθος που ήταν πριν την εγκυμοσύνη, έτσι μπορεί να φαίνεται ότι είστε ακόμη έξι μηνών!
Επίσης θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, για να χάσετε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, να μειωθούν οι ραγάδες και να δείτε τον παλιό εαυτό σας ξανά στον καθρέφτη.

Τι να δοκιμάσετε: Ρίξτε μια ματιά στο νεογέννητο μωρό σας και θαυμάστε όλο αυτό που έχει πετύχει το σώμα σας.
Μεγαλώσατε ένα μωρό στην κοιλιά σας και στη συνέχεια το φέρατε στον κόσμο.

Είναι εδώ εξαιτίας του αίματος, του ιδρώτα και τα δάκρυά σας. Τι θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρό, πιο όμορφο και πιο αισθησιακό! Πιστέψτε το, ο σύντροφός σας είναι εντυπωσιασμένος. Το ίδιο πρέπει να είστε και εσείς.