Το ροχαλητό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Το ροχαλητό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Μήπως αναστατώνετε το σπίτι κάθε βράδυ με το ροχαλητό σας; Ελάτε να δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό και τί μπορείτε να κάνετε:

Ακόμη και αν δεν έχετε ροχαλίσει ποτέ πριν, τώρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανόν να συμβεί. Επηρεάζει περίπου μία στις τρεις έγκυες γυναίκες. Είναι συχνά μία σημαντική αιτία διαταραχής του ύπνου σας και φυσικά του ύπνου του συντρόφου σας.

Τί το προκαλεί

Οι πιο πιθανοί ένοχοι είναι η ρινική συμφόρηση που προκαλείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, οι οποίες προκαλούν με την σειρά τους τη διόγκωση των βλεννογόνων μεμβρανών της μύτης και η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους που οδηγεί σε επιπλέον ιστό γύρω από το κεφάλι και το λαιμό. Και τα δύο αυτά είναι κοινά «συμπτώματα» της εγκυμοσύνης.

Τί πρέπει να γνωρίζετε

Συνήθως το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι περισσότερο ενόχληση παρά οτιδήποτε άλλο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη διαβήτη κύησης, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τεστ ελέγχου της γλυκόζης σας. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι άπνοιας, μια διαταραχή που μπορεί να στερήσει σε εσάς και στο μωρό σας την ικανοποιητική λήψη οξυγόνου, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης και σε υπέρβαρες γυναίκες. Ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών όπως προεκλαμψία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας, αν ροχαλίζετε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Τί να κάνετε

  • Χρησιμοποιήστε μία ρινική ταινία (χωρίς κανένα φάρμακο) την ώρα του ύπνου
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας τη νύχτα
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι (αριστερά είναι καλύτερα για την κυκλοφορία)
  • Έχετε ένα μαξιλάρι αρκετά γεμάτο και να κοιμάστε με το κεφάλι σας ελαφρά σηκωμένο
  • Προσέξτε τις θερμίδες σας, για να βεβαιωθείτε ότι το πρόσθετο βάρος δεν συμβάλλει στο ροχαλητό
  • Μείνετε μακριά από το αλκοόλ, τον καπνό και τα υπνωτικά χάπια, όλα αυτά ερεθίζουν άσκημα τον λαιμό σας και φυσικά, απαγορεύονται αυστηρά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ροχαλίζετε υπερβολικά και κάντε υπομονή. Σε λίγο καιρό θα κρατάτε το μωρούλι σας στην αγκαλιά σας!