Το Σαββατοκύριακο πρέπει να είναι τριήμερο

Το Σαββατοκύριακο πρέπει να είναι τριήμερο

Ένα ένδοξο Σαββατοκύριακο (τριήμερο) έφτασε για τους «εργάτες της γνώσης», αυτόν τον κατ’ ευφημισμό όρο για όλους όσους περνούν τις μέρες τους σκυμμένοι πάνω από ένα πληκτρολόγιο με τα μάτια καρφωμένα για ώρες στην οθόνη του υπολογιστή.

Αλλά προσέξτε, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας στον τομέα της ιατρικής, τον ύπνο, τη γνωστική επιστήμη και την οργανωτική ψυχολογία, προτείνει ανεπιφύλακτα, ότι μία μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα θα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι ένα «τριήμερο» Σαββατοκύριακο.

Πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο για Οικογένεια και Εργασία, η οποία διαπίστωσε ότι το 43% από τους 1.051 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα προσέφεραν περιορισμένες ώρες εργασίας την εβδομάδα σε ορισμένους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών το Σαββατοκύριακο, έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι ξοδεύουν μέρος αυτού του χρόνου μελετώντας τα επιχειρήματα γιατί οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να εργάζονται λιγότερες ώρες.

Θα είστε υγιέστεροι.
Οι πολλές ώρες στο γραφείο είναι αρκετά βλαβερές για την καρδιά σας.
Μεγάλες ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι αυτό είναι γεγονός.

Πριν λίγο καιρό η εταιρία The Lancet δημοσίευσε μία μεγάλη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και υπερκόπωσης σε περισσότερους από 600.000 Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Αυστραλούς, άνδρες και γυναίκες. Βρήκαν ότι τα άτομα που εργάστηκαν περισσότερες ώρες (55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο) είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους ανθρώπους που εργάστηκαν λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα.

Οι καταπονημένοι εργαζόμενοι είχαν επίσης ένα 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που εργάστηκαν λιγότερες ώρες.

Οι περισσότερες ώρες ήταν ιδιαίτερα σκληρές για τις καρδιές των προσώπων με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της The Lancet.

Οι Διαβητολόγοι και Ενδοκρινολόγοι, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες με χειρωνακτική εργασία ή άλλη εκτός γραφείου είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από τους ανθρώπους που εργάστηκαν λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα σε αυτές τις ίδιες δουλειές.

Θα κοιμάστε περισσότερο.
Οι άνθρωποι που εργάζονται λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, κοιμούνται περισσότερο και πιο εύκολα από τους άλλους που εργάζονται 55 ώρες την εβδομάδα.

Από τους 10.000 υπαλλήλους που περιλαμβάνονται σε έκθεση το 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, αυτοί που δήλωσαν ότι εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα ή και λιγότερο, μπορούσαν να κοιμηθούν πιο εύκολα, και ξυπνούσαν ανανεωμένοι και ξεκούραστοι, σε σύγκριση με τους άλλους που δούλευαν περισσότερες ώρες.

Η αιτία σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς είναι ότι: δουλεύοντας πολλές ώρες αφήνει λίγο χρόνο για χαλάρωση.

Η χαλάρωση έχει αναγνωριστεί ως μία σημαντική προϋπόθεση για την πρόληψη της έναρξης του ύπνου και της αυπνίας. Όσο οι ώρες εργασίας έχουν βρεθεί να σχετίζονται με αυξημένη ανάγκη της ξεκούρασης μετά τη δουλειά, αυτοί οι υπάλληλοι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσουν από τους εργαζόμενους με κανονικές ώρες εργασίας.

Θα είστε μάλλον λιγότερο «κακοί χαρακτήρες».
Η πολύ δουλειά οδηγεί σε υπερκόπωση και οι άνθρωποι που νυστάζουν είναι πιο ευάλωτοι συναισθηματικά.

Όταν δεν έχουν ενέργεια, είναι πιθανόν να παρερμηνεύουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, ακόμη και να καταλάβουν λάθος την έννοια «ευτυχής» ή «θυμωμένος».
Επίσης οι άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο τσακώνονται με τους συντρόφους τους, σε σύγκριση από τους άλλους που είναι ξεκούραστοι.

Όλα αυτά συν το ότι θα αποδίδετε πολύ καλύτερα στην εργασία σας.
Αυτή είναι η παράδοξη μαγεία μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας και είναι τόσο αλήθεια σήμερα όπως ήταν πριν από 200 χρόνια, όπως επεσήμανε η Sarah Green Carmichael σε μία πρόσφατη ανάρτηση στο Harvard Business Review.

«Τον 19 αιώνα όταν τα συνδικάτα οργανωμένης εργασίας υποχρέωσαν τους πρώτους ιδιοκτήτες εργοστασίων να περιορίσουν τις εργάσιμες ώρες σε 10 και μετά σε 8, η διαχείριση έκπληκτη ανακάλυψε ότι η παραγωγή στην πραγματικότητα αυξήθηκε και ότι τα λάθη και τα ατυχήματα μειώθηκαν». Και συνεχίζει «το 2009 ένα ζευγάρι ερευνητών του Harvard Business School, αποφάσισε να μεταφέρει τη μελέτη αυτή στον 21ο αιώνα».

Σε μία από τις έρευνές τους, είπαν στους εργαζόμενους, μίας εταιρίας στην Βοστώνη, να πάρουν μία ημέρα ρεπό, αλλά χωρίς e mail χωρίς τηλέφωνα, στη μέση της εβδομάδας.
Μετά από πέντε μήνες που εφάρμοσαν αυτή την τακτική, οι πελάτες της εταιρίας ανέφεραν βελτίωση στις υπηρεσίες από τα άτομα που είχαν πάρει μία ημέρα ρεπό, σε σύγκριση με τους πελάτες των οποίων οι υπεύθυνοι γι’ αυτούς υπάλληλοι εργάζονταν 50 ώρες την εβδομάδα.

Όλα αυτά για να πούμε: Απολαύστε το τριήμερο Σαββατοκύριακο και ας ονειρευόμαστε ένα κόσμο στον οποίο αυτό θα είναι ο κανόνας!

Πηγή:nymag.com